fbpx

Πώς να μη σε «ξεγελάσει» μια ζεστή μέρα του χειμώνα και κρυολογήσεις

Πώς να μη σε «ξεγελάσει» μια ζεστή μέρα του χειμώνα και κρυολογήσεις

Πας μια βόλτα σαββατοκύριακο χειμωνιάτικα. Μια μέρα όμως που θυμίζει περισσότερο άνοιξη παρά χειμώνα. Ηλιόλουστη και ζεστή.

Εκεί λοιπόν βγάζεις το μπουφάν και είτε μένεις με το μπλουζάκι, είτε το πας λίγο παραπάνω και κάνεις και λίγη ηλιοθεραπεία.

Είναι όμως πραγματικά ζεστή αυτή η μέρα; Μπορείς να κρυολογήσεις ή όχι;

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Να γιατί πρέπει να προσέχεις που πας να βγεις φωτογραφίες!

 

Η αντίσταση του οργανισμού µας τους κρύους µήνες του χειµώνα  είναι χαμηλή ιδίως όταν γίνεται εναλλαγή ζεστού και κρύου περιβάλλοντος. Έχει επίσης διαπιστωθεί ότι πέφτει, όταν  τα επίπεδα της βιταμίνης D είναι µειωµένα λόγω της μικρότερης ηλιακής ακτινοβολίας και κυρίως λόγω του βαρύτερου ντυσίματος µας. Επίσης, φαίνεται ότι η κακή διατροφή, ή έντονη σωματική κούραση και συναισθηματικοί παράγοντες παίζουν κάποιο ρόλο στην εμφάνιση του κοινού κρυολογήματος, αλλά και της γρίπης.

H απότομη έκθεση από ένα ζεστό περιβάλλον σε ένα κρύο μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην υγεία μας. Aν, για παράδειγμα, βρισκόμαστε αρκετή ώρα σε κάποιο ζεστό χώρο και βγούμε απότομα έξω στο κρύο, τότε είναι πιθανό να κρυολογήσουμε ή να πάθουμε κάποια ψύξη.

Tο μυστικό είναι να προσαρμόζετε κάθε φορά το ντύσιμό σας με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν έξω, με τις δραστηριότητες που πρόκειται να ακολουθήσουν, καθώς και με τη θερμοκρασία του χώρου στον οποίο κινείστε πριν βγείτε έξω στο κρύο.

H καλύτερη άμυνα στα κρυολογήματα είναι η εξοικείωση με το κρύο. Πρακτικά, όμως, πώς μπορεί κάποιος να το πετύχει αυτό; Πρώτα από όλα θα πρέπει να μην ντύνετε με βαριά ρούχα τα παιδιά, διότι είναι πολύ σημαντικό να μη συνηθίσει ο οργανισμός από μικρή ηλικία σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Επίσης, η θερμοκρασία που επικρατεί μέσα στο σπίτι δεν πρέπει να ξεπερνά τους 20 βαθμούς. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ιδανική θερμοκρασία είναι από 18 έως 20 βαθμούς Kελσίου.

Mε άλλα λόγια, θα πρέπει να «εκπαιδεύσουμε» σταδιακά τον οργανισμό μας να προσαρμόζεται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, γιατί -δυστυχώς- οι περισσότεροι έχουμε συνηθίσει να ζούμε σε αρκετά υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτος σε ψύξεις και κρυολογήματα όταν εκτίθεται απότομα στο κρύο