fbpx

10 tips για τα 10 κρίσιμα λεπτά πριν τη συνέντευξη για δουλειά!

10 tips για τα 10 κρίσιμα λεπτά πριν τη συνέντευξη για δουλειά!

Τελικά δέχθηκες το πολυπόθητο τηλεφώνημα και σε καλούν για συνέντευξη στη δουλειά που έκανες αίτηση.

Όπως είναι φυσικό σε έπιασε το άγχος και άρχισες τις προετοιμασίες για την συνέντευξη μέχρι που ήρθε η στιγμή και βρίσκεσαι έξω από τα γραφεία της εταιρίας.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Οι περισσότεροι που ψάχνουν για δουλειά νομίζουν ότι γνωρίζουν …κομπιούτερ!

 

Αυτή είναι βέβαια η κρίσιμη στιγμή. Είναι τα κρίσιμα λεπτά πριν τον αγώνα που πρέπει να ανασυνταχθείς για να κερδίσεις.

Δες λοιπόν τι μπορείς να κάνεις:

 

  1. Πάνε νωρίτερα αλλά μην μπεις μέσα

Έτσι θα αποφύγετε αφενός να φτάσετε αργοπορημένοι κάτι που δεν δίνει την καλύτερη δυνατή εντύπωση αλλά θα έχετε και την ευκαιρία να πάρετε μία ανάσα και να μην εμφανιστείτε ιδρωμένοι και αγχωμένοι από τον δρόμο. Μπείτε στον χώρο της εταιρίας περί τα 10 λεπτά πριν την ώρα της συνέντευξης.

 

  1. Χαλάρωσε

Το στρες αναγκάζει τον οργανισμό μας να εκκρίνει ανεπιθύμητες ορμόνες που δεν μας επιτρέπουν να σκεφτόμαστε ψύχραιμα και καθαρά. Και η καθαρή σκέψη κι ο σωστά δομημένος λόγος είναι στοιχεία που σίγουρα θέλετε να σας χαρακτηρίζουν κατά την διάρκεια της συνέντευξης.

 

  1. Ενημερώσου από τα social media της εταιρίας

Αυτά καλό είναι να τα τσεκάρετε λίγο πριν την συνέντευξη για να διαπιστώσετε αν έχει γίνει κάτι σημαντικό τις τελευταίες ημέρες που αλλάζει τα δεδομένα – π.χ. αν έχει βραβευθεί η εταιρία αν έχει ξεκινήσει μια νέα καμπάνια κ.ο.κ. Σε περίπτωση που έρθει η κουβέντα προς κάποιο τέτοιο θέμα θα φανείτε ενήμερος και θα κάνετε καλή εντύπωση.

 

  1. Μη κάνεις πρόβα

Τις σημειώσεις και το βιογραφικό σας καλό είναι να τους ξαναρίξετε μια γρήγορη ματιά όπως είπαμε και παραπάνω αλλά όχι να μάθετε να… απαγγέλετε παπαγαλία ή να προβάρετε προετοιμασμένες απαντήσεις που πάντα δίνουν κακή εντύπωση και δημιουργούν άβολο κλίμα.

 

  1. Πάρε ανάσες

Ο πιο σύντομος δρόμος προς την ηρεμία είναι να πάρετε βαθιές ανάσες μετρώντας τις από μέσα σας. Πάρτε σετ των 10 αναπνοών μέχρι να αισθανθείτε χαλαροί και ήρεμοι προτού μπείτε στον χώρο της συνέντευξης.

 

  1. Μην ψάχνεις πληροφορίες την τελευταία στιγμή.

Ότι προλάβατε να ερευνήσετε και να σημειώσετε προλάβατε. Τα τελευταία λεπτά πριν την συνέντευξη είναι ευκαιρία απλώς να τα θυμηθείτε και να τα κωδικοποιήσετε στο μυαλό σας όχι να googleάρετε βιαστικά στο κινητό σας και να ψάχνετε πληροφορίες που μπορεί να σας μπερδέψουν.

 

  1. Μη κοιτάζεις τα μηνύματα σου

Ναι μπορεί να είναι ο κολλητός σας που σας εύχεται καλή επιτυχία. Αλλά μπορεί στα SMS ή το inbox σας να διαβάσετε την τελευταία στιγμή κάτι που θα σας αναστατώσει και θα σας αποσπάσει την προσοχή.

 

  1. Οργάνωσε τη τσάντα σου

…ή ότι άλλο έχετε μαζί σας  στο οποίο περιέχονται έγγραφα που είναι πιθανό να σας ζητηθούν. Δεν θα φανεί και τόσο ωραίο να σας ζητήσουν το CV σας και να πρέπει να αδειάσετε την τσάντα σας με τα δέκα στυλό τα χαρτομάντιλα, τα σκόρπια κέρματα και το μισοτελειωμένο κραγιόν ή τα κλειδιά του αυτοκινήτου για να το βρείτε τσαλακωμένο μέσα σε διαφάνειες.

 

  1. Κοιτάξου στον καθρέφτη

Στο ασανσέρ ή αν βρεθείτε κοντά σε μια τουαλέτα πριν την συνέντευξη για να σιγουρευτείτε ότι όλα δείχνουν… όπως τα σχεδιάζατε. Μπορεί να φύγατε άψογοι από το σπίτι αλλά ο αέρας να σας ανακάτεψε τα μαλλιά να έχετε ιδρώσει ή να λερωθήκατε κάπου στη διαδρομή. Αυτή είναι η τελευταία σας ευκαιρία να «φρεσκαριστείτε» πριν την γνωριμία με τους ανθρώπους της εταιρίας.

 

  1. Χαμογέλα. Να είσαι φιλικός προς όλους

…από τον θυρωρό του κτιρίου μέχρι τους φύλακες την γραμματεία ή όποιον σας χαιρετίσει. Ποτέ δεν ξέρετε από ποιους θα ζητήσουν οι προϊστάμενοι μια γνώμη για το πώς τους φανήκατε σαν παρουσία.