fbpx

#12092019

#12092019

  • Όταν κοιμόμαστε καλά, αισθανόμαστε φρέσκοι, ξεκούραστοι, συγκεντρωμένοι σε ότι κάνουμε κι έχουμε όρεξη για κοινωνικές συναναστροφές. Ως εκ τούτου, ο ύπνος καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την κοινωνικότητά μας, όπως υποστηρίζουν επιστήμονες από την Καλιφόρνια.
  • Αν δεν κοιμάσαι καλά τα βράδια ή κοιμάσαι λίγες ώρες είσαι ευάλωτος τουλάχιστον σε δύο πολύ σοβαρές ασθένειες. Τα άτομα που κοιμούνται λιγότερο από οκτώ ώρες κάθε βράδυ είναι πιθανότερο να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους όπως οι αρνητικές σκέψεις.
  • Ο κακός ύπνος ή η έλλειψη ύπνου τα βράδια συνδέονται με το πρόσθετο βάρος, την αδυναμία και τον διαβήτη, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Uppsala στη Σουηδία.
  • Όταν συμβαίνει όμως σίγουρα μας προκαλεί απορία τι μπορεί να τον προκάλεσε. Η αναγνώριση της αιτίας του προβλήματος άλλωστε είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπισή του.
  • Το μέτρο χρειάζεται παντού στη ζωή και ο ύπνος δεν αποτελεί εξαίρεση. Ο ύπνος για περισσότερες από 9 ώρες οδηγεί σε μείωση των επιπέδων σεροτονίνης (η σεροτονίνη είναι η επονομαζόμενη «ορμόνη της χαράς») στον εγκέφαλο. Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης με τη σειρά τους μπορεί να προκαλέσουν μειωμένη αιμάτωση στον εγκέφαλο και αυτή στη συνέχεια να πυροδοτήσει τον πονοκέφαλο. Ο πονοκέφαλος λόγω υπερβολικού ύπνου είναι συνηθέστερος τα Σαββατοκύριακα, αφού μετά από μια κουραστική βδομάδα αρνούμαστε πεισματικά να βάλουμε ξυπνητήρι κι έτσι συνήθως κοιμόμαστε λίγο –ή και πολύ– παραπάνω. Και στην περίπτωση αυτή τα παυσίπονα θα ανακουφίσουν τον πόνο, όμως η μόνιμη λύση είναι το σταθερό πρόγραμμα ύπνου: δηλαδή να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε την ίδια ώρα κάθε μέρα, όλες τις μέρες της βδομάδας.
  • Ένα γονίδιο φαίνεται να έχει άμεση επίδραση στην ποσότητα του ύπνου που χρειάζεται κάποιος, σύμφωνα με νέα ερευνητικά δεδομένα που επικαλείται η Science Daily. Η μελέτη αυτή που δημοσιεύτηκε από την επιστημονική επιθεώρηση «Νeuron».