fbpx

Πολυτελή «γκάζια» στη θάλασσα με αυτό το …ιπτάμενο γιοτ

Πολυτελή «γκάζια» στη θάλασσα με αυτό το …ιπτάμενο γιοτ

ΗENATA Industries, με βάση το Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, είναι ένας διεθνής βιομηχανικός όμιλος με τρεις κύριους τομείς δραστηριότητας, τόσο στο επίπεδο έρευνας και ανάπτυξης όσο και κατασκευής: Ναυτιλία, αεροδιαστημική και αρχιτεκτονική.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Δες πως είναι από μέσα ένα mega yacht των 120 εκ. ευρώ και ονειρέψου (Video)

 

Μέσω των φαινομενικά διαφορετικών τμημάτων της, η ENATA παρέχει λύσεις και προϊόντα τελευταίας τεχνολογίας, σε μια πολύ μεγάλη γκάμα, από πολύ προηγμένα drones και micro συστήματα αεροσκαφών μέχρι σκάφη θαλάσσης σπουδαίων επιδόσεων, συγκεντρώνοντας εμπειρογνώμονες από κάθε βιομηχανία και κάτω από την ίδια στέγη, στις εγκαταστάσεις της, στη Sharjah των Εμιράτων.

 

 

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά της επιτεύγματα αποτελεί το περίφημο The Foiler, ένα μοναδικό στην όψη αλλά και στις επιδόσεις ιπτάμενο γιοτ, εντελώς ξεχωριστό απ’ ότι έχουμε δει μέχρι τώρα. Το Foiler, είναι ένα σκάφος κατασκευασμένο από ανθρακονήματα, έτσι ώστε να μη μοιάζει μόνο με τα γιοτ που χρησιμοποιεί ο Τζέιμς Μποντ αλλά να μπορεί να απογειώνεται ευκολότερα, να προσγειώνεται απαλά στο νερό και να είναι άνετο στην πλοήγηση του, χωρίς τη χρήση των πατενταρισμένων από την Enata φτερών του.

 

 

Οι δύο υβριδικές BMW μηχανές ισχύος 320hp δίνουν στο σκάφος τη δύναμη και την ταχύτητα που χρειάζεται, η όποια μπορεί μπορεί να φτάσει ακόμα και τους 40 κόμβους, ενώ παράλληλα έχει τη δυνατότητα πλεύσης σε πλήρη ηλεκτρική λειτουργία, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό την κατανάλωση των καυσίμων έως και 20% σε σχέση με τα παραδοσιακά γιοτ.

 

 

Τα φτερά του Foiler λειτουργούν ακριβώς σαν εκείνα των αεροπλάνων αλλά υποβρυχίως. Και επειδή ακριβώς η πυκνότητα του νερού είναι κατά 840 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του αέρα, τα φτερά αυτά μπορεί να είναι πολύ-πολύ μικρότερα αλλά και πάλι να μπορούν να σηκώσουν το γιοτ. Όσο μάλιστα η ταχύτητα του σκάφους ανεβαίνει, φτάνοντας τους 18 κόμβους, τα φτερά ξεκινούν να σηκώνουν το Foiler, όπως το αεροσκάφος στον διάδρομο απογείωσης. Σε αυτήν ακριβώς την ταχύτητα το σκάφος ανεβαίνει 1,5 μέτρο από το νερό.

 

 

Επιπλέον, το πολυτελές ιπτάμενο γιοτ της Enata, που σημειωτέων μπορεί να φιλοξενήσει έως και 8 άτομα, μπορεί να αντεπεξέλθει σε κύματα ύψους 1,5 μέτρων, δηλαδή σε ταχύτητα ανέμων 30-35 κόμβων, ενώ σε διαφορετική περίπτωση απλά αποσύρει τα φτερά του και πλέει σαν ένα απλό luxurious γιοτ.

Σύμφωνα με τους κατασκευαστές και όσον αφορά τη συμπεριφορά στην οδήγηση, το σκάφος στις ιδανικές συνθήκες καιρού λειτουργεί ακριβώς όπως ένα supercar, επειδή ακριβώς μειώνεται η τριβή των επιφανειών του με το νερό, κάτι που του παρέχει σταθερότητα, λιγότερες αναταράξεις και τη μοναδική αίσθηση του να πετάς σε απόσταση 1,5 μέτρου από το νερό.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα Foiler παράγονται έπειτα από ειδική παραγγελία και για την παράδοση τους απαιτείται ένα διάστημα 12 μηνών.