fbpx

Έτσι θα στήσεις σωστά και στιλάτα το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Έτσι θα στήσεις σωστά και στιλάτα το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Έχεις αποφασίσει να είσαι ο οικοδεσπότης στη βραδιά των Χριστουγέννων ή αλλιώς στο ρεβεγιόν που συνηθίζουμε να λέμε.

Φυσικά έχεις φροντίσει τα μη λείψει τίποτα από τους  καλεσμένους σου και μια ώρα πριν φτάσουν στο σπίτι θα στήσεις το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 7 tips για να περάσεις οικονομικά τις γιορτές των Χριστουγέννων

 

Όμως πως θα καταφέρεις να εντυπωσιάσεις τους καλεσμένους σου –εκτός βέβαια από το φαγητό και τα ποτά- Το σωστό και με όλους τους κανόνες στήσιμο του τραπεζιού είναι εκείνο που θα δώσει το απαραίτητο στιλ στη βραδιά.

 

 

Οι βασικές αρχές στο στήσιμο ενός τραπεζιού είναι :

  1. Τα μαχαιροπίρουνα στοιχίζονται σε μια ευθεία περίπου 3 εκ. απ’ την άκρη του τραπεζιού, χοντρικά στη περασιά της καμπυλότητας του μεγαλύτερου πιάτου.
  2. Τα μαχαιροπίρουνα μπαίνουν με την σειρά που θα χρησιμοποιηθούν στο δείπνο, από έξω προς τα μέσα. Μαχαίρια και κουτάλι δεξιά και πιρούνια αριστερά, εκτός της περίπτωσης που κάποιο ορεκτικό πιάτο τρώγεται με μικρό πιρούνι που δεν χρειάζεται συνοδεία από μαχαίρι. Τότε αυτό το πιρουνάκι πάει δεξιά, μια και το δεξί χέρι θα το χρησιμοποιήσει, στην ίδια λογική με το κουτάλι της σούπας. Τα μαχαιροπίρουνα του γλυκού μπαίνουν στην κορυφή του πιάτου στη διάταξη με την οποία τα χέρια θα τα πιάσουν (Δηλαδή, η βάση του πιρουνιού αριστερά και η βάση του κουταλιού δεξιά, ώστε να τα πιάσει το αντίστοιχο χέρι)
  3. Το βοηθητικό πιάτο για το ψωμί ή το μπολ της σαλάτας μπαίνει αριστερά, μαζί με το μαχαίρι του βουτύρου. Αν η σαλάτα είναι πρώτο πιάτο τότε απλά μπαίνει πάνω-πάνω στη στοίβαξη των πιάτων.
  4. Τα πιάτα στοιβάζονται με μέγιστο τα τρία με το πιάτο του κυρίως γεύματος κάτω και από πάνω του πρώτου και της σούπας. Αν το δείπνο έχει περισσότερα πιάτα, τότε θα γίνουν αλλαγές στη πορεία ή θα έρθουν τα πιάτα έτοιμα με το φαγητό μέσα.
  5. Τα ποτήρια πάνε δεξιά και περιφερειακά προς το πιάτο. Πιο κοντά μπαίνει του λευκού κρασιού, μετά του κόκκινου και προς το κέντρο, του νερού.
  6. Στις ελάχιστες περιπτώσεις που θα χρειαστείτε να έχετε στήσει και ποτήρια για απεριτίφ/σέρι, λικέρ και αφρώδη οίνο, δείτε το διάγραμμα, αλλά η βασική αρχή είναι: ό,τι συνοδεύει την αρχή του δείπνου πάει κοντά στην άκρη του τραπεζιού και ό,τι καταναλώνεται προς το τέλος, πάει προς το κέντρο σε περιφερειακή διάταξη, με τελευταίο το ποτήρι νερού.
  7. Η πετσέτα (πάντα υφασμάτινη σε επίσημο δείπνο) μπαίνει αριστερά διπλωμένη με όποιον ευφάνταστο τρόπο σκεφτείτε.