fbpx

Αν έμεινες μόνος δες πως θα περάσεις τέλεια τα Χριστούγεννα!

Αν έμεινες μόνος δες πως θα περάσεις τέλεια τα Χριστούγεννα!

Είσαι εργένης και αν είσαι και πάνω από τα 40 χρόνια τότε τα πράματα μπορεί να τα βλέπεις …κάπως. Χρονιάρες μέρες, οι φίλοι σου είναι με τις οικογένειες τους και εσύ μόνος στο όμορφο σπίτι σου σκέφτεσαι διάφορα.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Πως θα ερμηνεύσεις και θα ελέγξεις την έκρηξη οργής που νιώθεις

 

Μη σκας αφού μπορείς να χαρείς τη μοναξιά σου και μάλιστα να περάσεις καλά! Δες πως θα το κάνεις:

 

Βάλε τις δυσάρεστες αναμνήσεις στο χρονοντούλαπο

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι γιορτές συνδεδεμένες με χαρούμενες στιγμές και οικογενειακή θαλπωρή: υπάρχουν όμως εξαιρέσεις στον κανόνα. Δυστυχώς συμβαίνει  και πολλοί άνθρωποι έχουν άσχημες αναμνήσεις από προηγούμενες γιορτές όπως ασθένεια θάνατο διαζύγιο ή άλλη κρίση. Σε τέτοιες περιπτώσεις η περίοδος των γιορτών συχνά ανασύρει στην επιφάνεια τις αναμνήσεις αυτές και τα αρνητικά συναισθήματα που τις συνοδεύουν. Αυτό προκαλεί δυσφορία τόσο στο ίδιο το άτομο όσο και στον περίγυρό του που υποθέτει ότι όλοι πρέπει να είναι χαρούμενοι στις γιορτές. Θυμήσου τα θετικά της κάθε κατάστασης και αν πρόκειται για αγαπημένο πρόσωπο που χάθηκε σκέψου απλά ότι εκεί που είναι μπορεί να περνά καλύτερα ή αν λυπάται που σε βλέπει σε τέτοια κατάσταση. Ξεκόλλα και βγες έξω από το σπίτι  έστω μόνος σου!

 

Μην κατηγορείς τους άλλους

Το ότι κάτι δεν πήγε καλά και έμεινες μόνος σου δεν σημαίνει ότι πρέπει να σε καταβάλλει σε όλη τη διάρκεια των γιορτών. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την τάση να ψάχνουν αυτόματα για κάποιον …φταίχτη  όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά και να τον κατηγορήσουν. Μαζί με τους υπόλοιπους ενόχους  το άτομο εντοπίζει το πρόβλημα και στις ίδιες τις γιορτές που ευνοούν την ενδοσκόπηση και τον απολογισμό της χρονιάς και αρχίζει να έχει αρνητικά συναισθήματα προς τις γιορτές και να μη θέλει ούτε να έρθουν ούτε να διασκεδάσει κατά τη διάρκειά τους.

 

Όχι υπερβολές

Η υπερκατανάλωση αλκοόλ ή φαγητού ή ο υπερβολικός τζόγος μπορεί να είναι ενέργειες που το άτομο επιλέγει να κάνει για να μετριάσει το στρες του για να αισθανθεί καλύτερα ή σε μία απελπισμένη προσπάθεια να αλλάξει τη ζωή του. Μην τρελαίνεσαι και κατεβάσεις ένα μπουκάλι μόνος στο σπίτι. Αν το κάνεις πέσε μετά και κοιμήσου. Μη σε πιάσει η μανία να πάρεις το αυτοκίνητο ή τη μηχανή προς αναζήτηση κλαμπ. Δες το άδειο μπουκάλι και μείνε σπίτι. Το πρωί θα αισθάνεσαι καλύτερα!

 

Διώξε το στρες των κοινωνικών υποχρεώσεων

Χαλάρωσε! Τι και αν πρέπει να είσαι στη μια το μεσημέρι στο οικογενειακό τραπέζι. Ας πας και λίγο αργότερα. Σκέψου ότι η μουρμούρα των γονιών θα διαρκέσει μόνο λίγα λεπτά και μετά όλα θα γίνουν μέλι γάλα. Καταπολέμησε το αίσθημα της γενικότερης συναισθηματικής κατήφειας που μπορεί να σε καταβάλει τη συγκεκριμένη περίοδο. Ένα τραπέζι είναι θα περάσει και μετά θα πας σπίτι να ηρεμήσεις.

 

Άσε τις υπευθυνότητες των εορτών

Συχνά τις γιορτές οι άνθρωποι μπαίνουν σε μια ψυχολογική κατάσταση της Σούπεργούμαν ή του Σούπερμαν και προσπαθούν να τα προλάβουν και να τα καταφέρουν όλα”,” χωρίς βοήθεια χωρίς καλό προγραμματισμό και τη λανθασμένη πεποίθηση ότι αν δεν τα καταφέρουν είναι αποτυχημένοι. Αν δεν μπορείς να τα προλάβεις όλα έχει καλώς! Ότι πρόλαβες πρόλαβες  μην αισθάνεσαι ενοχές άνθρωπος είσαι.

 

Μην προσπαθείς να τους αλλάξεις

Όταν οι γύρω μας δε συμπεριφέρονται όπως εμείς θα θέλαμε συχνά καταλαμβανόμαστε από μια έντονη επιθυμία να τους αλλάξουμε ή να ελέγξουμε τη συμπεριφορά τους. Απλά  μην προσπαθείς να αλλάξεις τον άλλον. Από τον φίλο σου που δεν σε κάλεσε στο γλέντι της παραμονής δικαιολογούμενος αιτίες που δεν μπόρεσες να καταλάβεις  μέχρι και τον σπαστικό ξάδερφο στο οικογενειακό τραπέζι. Άστους! Δες μια ταινία σπίτι ή πάνε στο γνωστό σου μπαρ. Εκεί σίγουρα θα βρεις καλύτερη παρέα.

 

Κάνε παρέα με φίλους και άλλους εργένηδες

Είναι λογικό να νιώθεις λίγο πιο μόνος την περίοδο των γιορτών, ειδικά αν δεν έχεις σχέση αυτήν την περίοδο. Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι εργένηδες που νιώθουν μόνοι. Νιώθουν μόνοι και όσοι έχουν τις οικογένειες τους μακριά ή όσοι βίωσαν πρόσφατα ένα διαζύγιο ή μία απώλεια. Προσκάλεσε λοιπόν εκείνους τους φίλους που φέτος θα κάνουν μόνοι χριστούγεννα (και τους φίλους τους) αλλά και εκείνους που θέλουν να κάνουν κάτι διαφορετικό. Την ημέρα των Χριστουγέννων πήγαινε κάπου για εθελοντισμό, βοηθώντας και τους άλλους και τον εαυτό σου.

 

Φρόντισε τον εαυτό σου

Τώρα που πήρες και το δώρο των Χριστουγέννων, αν το πήρες, αντί να τρέχεις να πάρεις δώρα για όλο τον κόσμο, κάνε τουλάχιστον ένα δώρο στον εαυτό σου. Κλείσε μία μέρα σε ένα πολυτελές σπα για μασάζ. Δραστηριοποιήσου κάνοντας αυτά που πάντα ήθελες να κάνεις αλλά δεν προλάβαινες λόγω κοινωνικών υποχρεώσεων. Τις φετινές γιορτές κάνε ένα δώρο και σε εσένα.