fbpx

Αυτά τα βότανα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σου ενόψει του χειμώνα

Αυτά τα βότανα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σου ενόψει του χειμώνα

Το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου είναι αυτό που του επιτρέπει να αντιστέκεται στους διάφορους ιούς που αυξάνονται ειδικά στις κρύες μέρες του χειμώνα.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Δες πόσα καλά κάνει στην υγεία σου ο λιναρόσπορος

 

Η διατροφή είναι το πρώτιστο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την πρώτη θέση κατέχουν τα βότανα, κυρίως τα ελληνικά.

Δες ποια είναι αυτά:

 

Θυμάρι

Το θυμάρι, εκτός από το ότι είναι αρωματικό, συνιστάται ως φυσικό τονωτικό του ανοσοποιητικού και νευρικού συστήματος. Έχει ισχυρές αντισηπτικές ιδιότητες που σκοτώνει τα βακτήρια ενώ μειώνει τον πονόλαιμο και καταπραύνει τον βήχα. Η θυμόλη που περιέχει θεωρείται αντισηπτικό συστατικό και καταπραΰνει τις φλεγμονές της αναπνευστικής οδού και το άσθμα, ηρεμεί τον επίμονο βήχα (λειτουργεί ως αποχρεμπτικό), τη βρογχίτιδα, την φαρυγγίτιδα και την αμυγδαλίτιδα. Συνδυάστε μια χούφτα φρέσκο θυμάρι, μέλι, το χυμό ενός λεμονιού, φλούδα από μισό λεμόνι και ένα κομμάτι τζίντζερ ψιλοκομμένο και βράστε το. Είναι ιδανικό για το βήχα και το κρυολόγημα.

 

Φασκόμηλο

Το φασκόμηλο είναι ένα από τα πιο σημαντικά βότανα που θα σας κρατήσουν υγιείς τον χειμώνα, λόγω των αντιβακτηριακών και των αντισηπτικών του ιδιοτήτων. Ως αφέψημα είναι ιδανικό για τη θεραπεία της φαρυγγίτιδας, της ουλίτιδας, καθώς και των άφτρων, αλλά και διαφόρων τραυματισμών του στόματος. Ωστόσο αποδίδει καλύτερα όταν είναι φρέσκο.

 

Echinacea

Η echinacea βοηθάει να διατηρήσετε ένα φυσιολογικό, υγιές ανοσοποιητικό σύστημα ικανό να αποκρούσει τις χειμερινές ιώσεις. Η ρίζα του φυτού έχει αντιβακτηριακές και αντιικές ιδιότητες και έχει χρησιμοποιηθεί επιτυχώς για τη θεραπεία του κρυολογήματος, τη γρίπη, την αμυγδαλίτιδα, τον βήχα, την βρογχίτιδα και την ωτίτιδα, και συνιστάται ως προληπτικό μέτρο κατά τους χειμερινούς μήνες επειδή ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού προκειμένου να καταπολεμήσει ιούς, βακτήρια και μύκητες.

 

Νεροκάρδαμο

Ανήκει στα φυτά της ελληνικής χλωρίδας και το βρίσκουμε, συνήθως, μέσα στα ρυάκια και τα ποτιστικά αυλάκια. Τα φύλλα και τα άνθη του φυτού είναι γεμάτα με βιταμίνη C. Αν και η χρήση της βιταμίνης C για την πρόληψη του κοινού κρυολογήματος είναι αμφιλεγόμενη στην επιστημονική κοινότητα ωστόσο, πολυάριθμες μελέτες στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι η λήψη βιταμίνης C καθημερινά μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της διάρκειας των συμπτωμάτων του κρυολογήματος κατά 10% σε ενήλικες, και 15% σε παιδιά. Το νεροκάρδαμο θεωρείται επίσης ανοσοδιεγερτικό, ισχυρό αποσυμφορητικό και διευκολύνει την απόχρεμψη φλεμάτων.

 

Φραγκοστάφυλο

Τι περιέχει: Φλαβονοειδή, που βρίσκονται στα φύλλα και τους καρπούς, που του προδίδουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Πώς χρησιμοποιείται: Πίνουμε τον χυμό τους, που έχει αντισηπτικές ιδιότητες ενώ συμβάλλει και στην καταπολέμηση της χρόνιας κόπωσης.