fbpx

Καυτό ή χλιαρό μπάνιο σε «ξεπαγώνει» σωστά από ολικό παγετό;

Καυτό ή χλιαρό μπάνιο σε «ξεπαγώνει» σωστά από ολικό παγετό;

Θερμοκρασίες αρνητικές ολικός παγετός λένε οι μετεωρολόγοι και εσύ επιστρέφεις σπίτι κυριολεκτικά παγωμένος. Στο μυαλό σου είναι ένα καυτό μπάνιο για να επανέλθει η θερμοκρασία σου στα κανονικά της είναι όμως έτσι ή κάνεις λάθος; Καυτό ή χλιαρό μπάνιο είναι το ιδανικό για …ξεπάγωμα από τις θερμοκρασίες ολικού παγετού.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτό είναι το μυστικό για να κάνεις την πιο δυνατή προπόνηση στο κρύο

 

Σύμφωνα με τους ειδικούς απέφυγε να κάνεις μπάνιο με καυτό νερό καθώς θα σε ζεστάνει προσωρινά αφού μετά από λίγο το αίσθημα του κρύου θα το νιώθεις ακόμα πιο έντονο. Όμως δεν είναι μόνο αυτό

Οι ειδικοί θεωρούν ότι η ιδανική θερμοκρασία είναι το χλιαρό. Κάτω από τους 43 βαθμούς Κελσίου. «Το νερό κατά τη διάρκεια του ντους πρέπει να είναι χλιαρό» υπογραμμίζει η Sejal Shah δερματολόγος στη Νέα Υόρκη. Αυτό επειδή όταν το νερό είναι καυτό βλάπτει την υγεία του δέρματος. Δεν υπάρχει βέβαια κάποιος απόλυτος κανόνας για το πόσο ζεστό πρέπει να είναι το νερό του ντους αλλά οι περισσότεροι δερματολόγοι  συμβουλεύουν τη διατήρηση του νερού κάτω από τους 43 βαθμούς Κελσίου. Εάν λοιπόν αισθάνεστε άβολα ή το δέρμα σας γίνεται κόκκινο κατά τη διάρκεια του ντους πιθανότατα η θερμοκρασία του νερού να είναι υψηλή.

 

 

«Το ζεστό νερό απογυμνώνει το δέρμα από τα φυσικά έλαια και προκαλεί ξηρότητα φαγούρα και τελικά οδηγεί στο έκζεμα»  λέει η Shah. «Ομοίως το ζεστό νερό αφαιρεί τα φυσικά έλαια της τρίχας με αποτέλεσμα να μαλλιά να γίνονται ξηρά και ευαίσθητα»

Αλλά υπάρχει και το χειρότερο σύμφωνα με ιαπωνική επιστημονική μελέτη ένα μπάνιο με καυτό νερό το χειμώνα μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κιότο με επικεφαλής τον Δρ. Τσίκα Νισιγιάμα”,” ανέλυσαν στοιχεία από 11.000 περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής οι οποίες καταγράφηκαν στην Οσάκα μεταξύ 2005 και 2007 και ανακάλυψαν ότι πριν από την ανακοπή: το 22% των ασθενών κοιμούνταν, το 9% έκαναν αφρόλουτρο”,” το 3% εργάζονταν και το 0, 5% γυμνάζονταν  ενώ οι υπόλοιποι ασχολούνταν με άγνωστες δραστηριότητες.

«Πιθανότατα το να μπαίνει κανείς σε καυτό νερό όταν κάνει κρύο  προκαλεί απότομη ελάττωση της αρτηριακής πίεσης γεγονός που πιέζει την καρδιά»  σημειώνουν οι ερευνητές.