fbpx

Έτσι θα αποφύγεις να σε ρίξει λιπόθυμο η εργασιακή εξουθένωση

Έτσι θα αποφύγεις να σε ρίξει λιπόθυμο η εργασιακή εξουθένωση

Όταν έρθει η περίοδος που ξεκινάτε και τελειώνετε την ημέρα σας εξουθενωμένοι, δυστυχώς έχει έρθει η στιγμή της ψυχοσωματικής σας «υπερθέρμανσης». Ο χρυσός κανόνας για να αντιμετωπίσετε όλο αυτό είναι: να καταλάβετε τι κάνετε λάθος και πότε πρέπει να σταματήσετε.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Να γιατί η πολλή δουλειά τελικά …τρώει τον αφέντη

 

Είναι αλήθεια ότι έχουμε τόσα πράγματα που μας απασχολούνε στην καθημερινότητά μας, με τη μνήμη του εγκεφάλου μας να μην έχει χωρητικότητα αρκετή για όλες αυτές τις ανάγκες.

Καθημερινά γεγονότα και θέματα που μας απασχολούν διαδέχονται το ένα το άλλο, συσσωρεύονται στο μυαλό μας και ο κορεσμός και η εξουθένωση μας απειλούν.

 

 

Η έντονη κούραση, τα κενά μνήμης, η αδυναμία συγκέντρωσης, αποτελούν σημαντικά σημάδια για να αρχίσετε να ανησυχείτε. Λειτουργείτε μηχανικά, χωρίς να σκέφτεστε.

 

  1. Αναθεωρήστε τον τρόπο οργάνωση της εργασίας σας

Ένα παραμικρό γεγονός ή μια μικρή ενόχληση σας αλλάζει τη συμπεριφορά, με αποτέλεσμα να έχετε εκρήξεις θυμού, μια εσωστρέφεια ή μια υπερκινητικότητα.

Το να βρεθείτε σε κατάσταση burnout δεν είναι τόσο μακριά όσο νομίζετε!… Η έντονη κινητικότητα στη δουλειά σας κάνει να είστε αρκετά «εκτεθειμένος» στην υπερκόπωση λόγω των πολλαπλών καταστάσεων και περιπτώσεων που αντιμετωπίζετε σε καθημερινή βάση.

 

 

Όσο καλύτερα θα οργανώσετε την ημέρα σας, τόσο περισσότερη ενέργεια θα εξοικονομήσετε. Το πρωί, η πρώτη σας κίνηση δεν θα πρέπει να είναι να τσεκάρετε τα email σας αλλά να οργανώσετε τις προτεραιότητες της ημέρας. Επίσης, σημαντικό είναι να κάνετε συχνά διαλείμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας ή ακόμη και μια διακοπή 2-3 λεπτών που θα σας επιτρέψει να ανακτήσετε τις δυνάμεις σας.

 

  1. Δημιουργήστε ζώνες ευημερίας

Είναι βασικό να διατηρήσετε την ποικιλομορφία στη ζωή σας, δίνοντας χώρο και χρόνο στις προσωπικές και οικογενειακές σας σχέσεις, στα χόμπι και τις διακοπές σας. Τουλάχιστον ένας τομέας της ζωής σας θα πρέπει να σας ηρεμεί και να σας αποσυμπιέζει. Ο κίνδυνος να δημιουργήσετε εθιστικές συμπεριφορές παραμονεύει συνεχώς.

 

  1. Μάθετε να αποσυνδέεστε

Παρόλο που οι τεχνολογίες μπορεί να διευκολύνουν την οργάνωση της εργασίας σας και να σας επιτρέπουν να κερδίζετε χρόνο, σε περίπτωση υπερβολής μπορεί να προκαλέσουν μια ιδιαίτερη μορφή άγχους. Ορισμένες φορές, για κάποιες ώρες θα πρέπει να αποσυνδέεστε από όλα.

 

 

Από την άλλη, στην καθημερινότητά σας θα ήταν καλό να ορίσετε ένα συγκεκριμένο ωράριο κατά το οποίο θα είστε διαθέσιμος για τηλεφωνικές κλήσεις, υιοθετώντας την ίδια αρχή και για τα emails σας.

 

Οι διευκρινίσεις του ΠΟΥ

Πάντως από την πλευρά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διευκρινίζει ότι η εργασιακή εξουθένωση δεν είναι ασθένεια.

Η διευκρίνιση έρχεται μετά την προηγούμενη ανακοίνωση του Οργανισμού που περιλάμβανε την υπερκόπωση στην εργασία στη Διεθνή Κατάταξη των ασθενειών του ΠΟΥ. Ο εκπρόσωπος έκανε μια διόρθωση διευκρινίζοντας ότι το burn-out περιλαμβανόταν ήδη στην προηγούμενη κατάταξη στο κεφάλαιο: «Παράγοντες που επηρεάζουν την κατάσταση της υγείας». «Το ότι περιλαμβάνεται σε αυτό το κεφάλαιο σημαίνει ακριβώς ότι το burn-out δεν νοείται ως μια ιατρική κατάσταση αλλά μάλλον ως φαινόμενο που συνδέεται με την εργασία», σύμφωνα με τρέχουσες έρευνες, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το burn-out περιγράφεται ως ένα σύνδρομο που προκύπτει από το χρόνιο εργασιακό στρες του οποίου η διαχείριση δεν έγινε με επιτυχία και χαρακτηρίζεται από τρία στοιχεία: αίσθημα εξάντλησης, κυνισμού ή αρνητικά συναισθήματα σε σχέση με τη δουλειά και με τη «μειωμένη επαγγελματική αποτελεσματικότητα». Το πρωτόκολλο του ΠΟΥ διευκρινίζει ότι το burn-out «αναφέρεται σε φαινόμενα σχετικά με το επαγγελματικό περιβάλλον και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για την περιγραφή εμπειριών σε άλλους τομείς της ζωής». Η νέα κατάταξη, που ονομάζεται CIP-11 και δημοσιεύτηκε πέρυσι, υιοθετήθηκε επίσημα κατά τη φετινή 72η Παγκόσμια Συνέλευση και θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022. Η κατάταξη περιέχει νέα κεφάλαια, από τα οποία ένα αφιερώνεται στη σεξουαλική υγεία. Η νέα κατάταξη καλύπτει διαταραχές που παλαιότερα κατατάσσονταν αλλού, όπως η «ασυμφωνία φύλου» δηλαδή η τρανσεξουαλικότητα, η οποία έως σήμερα κατατασσόταν στην κατηγορία των ψυχικών διαταραχών.