fbpx

Αν δεν βρίσκεις δουλειά ίσως υπάρχουν και άλλοι λόγοι εκτός από την κρίση

Αν δεν βρίσκεις δουλειά ίσως υπάρχουν και άλλοι λόγοι εκτός από την κρίση

Προσπαθείς αλλά οι προσπάθειες σου πέφτουν στο κενό. Δεν βρίσκεις αυτήν την πολυπόθητη εργασία και μένεις τελικά κενός!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτά που σου διδάσκει η κρίση είναι πολύ σημαντικά για τη καριέρα σου

 

Η σχετικά εύκολη αιτιολογία είναι η κρίση. Έψαξες όμως τον εαυτό σου ώστε να αποκλείσεις όλα τα ενδεχόμενα;

Αντί να απελπίζεσαι που ανήκεις στους «άνεργους» σκέψου τι φταίει που δεν βρίσκεις δουλειά, εκτός από την κρίση που δεν εξαρτάται από σένα:

 

Είσαι σε λάθος επάγγελμα

Το ξέρω ακούγεται απλό, αλλά είσαι σίγουρος ότι έχεις επιλέξει το επάγγελμα όπου αγαπάς και μπορείς να αναδειχτείς ως διακεκριμένος επαγγελματίας; Μήπως κάνεις κάτι που γονείς ή άλλες συνθήκες σε έσπρωξαν να κάνεις, ώστε ο χαμηλός ενθουσιασμός σε εμποδίζουν να κυνηγήσεις ή να τελειοποιήσεις την δουλειά σου;

 

Δεν ξέρεις να διαφημίσεις τον εαυτό σου

Μια άλλη παράμετρος που ίσως φταίει αν όντως κάνεις αυτό που αγαπάς, είναι το να μην «πουλάς» τον εαυτό σου. Δυστυχώς όσο καλός και να είσαι αυτό δεν είναι γραμμένο στο κούτελο σου, οπότε πρέπει να μάθεις να πείθεις κάθε μελλοντικό εργοδότη σου για τις μελλοντικές σου επιτυχίες στην δουλειά που θα προσληφθείς. Λίγη περισσότερη ενεργητικότητα, χαμόγελο και δυναμισμός σε κάθε συνέντευξη θα δώσουν ώθηση σε οποιαδήποτε «αρετή» και αν αναφέρει τα βιογραφικό σου.

 

Δεν έχεις υπομονή να δουλέψεις σε μια δουλειά δοκιμαστικά χωρίς απολαβές

Το ξέρω ακούγεται απελπιστικό αλλά πρέπει να έχεις την υπομονή να δείξεις στον άλλον ότι θα αξίζεις τα λεφτά σου! Αν το καλοσκεφτείς δεν είναι και τόσο τραγικό να εργαστείς λίγο διάστημα χωρίς χρήματα ώστε να αποδείξεις στο κάθε αφεντικό τις ικανότητες σου με την προοπτική ότι θα βρεις μια δουλειά στην τελική ώστε να «σκοτώσεις» την ανεργία σου.

 

Επιμένεις για τις τέλειες συνθήκες

Είναι αλήθεια ότι οι απαιτήσεις μας είναι σημαντικές ωστόσο μέχρι να βρεις την ιδανική δουλειά, πρέπει να συμβιβαστείς με συνθήκες που δεν σου αρέσουν. Ίσως η μακρινή απόσταση, το περίεργο ωράριο, η δουλειά τις αργίες και η έλλειψη air condition να δυσκολεύουν τις επιλογές σου, ωστόσο σκέψου ότι θα είναι απλώς μέχρι να βρεις αυτό που σε βολεύει!

 

Δεν κάνεις κάποιο άλλο επάγγελμα ώσπου να βρεις αυτό που ψάχνεις

Μπορεί να σπούδασες Κοινωνικές Επιστήμες, ωστόσο ελπίζω να αντιλαμβάνεσαι ότι οι αγγελίες της αγοράς δεν κραυγάζουν για τον επόμενο κοινωνικό επιστήμονα. Το ήξερες όταν το σπούδαζες πως θα δυσκολευτείς να τρυπώσεις στην κατάλληλη θέση, οπότε αν δεν έχεις την κατάλληλη περιουσία ώστε να ζήσεις τον εαυτό σου μέχρι τότε, αναγκαστικά βρες κάτι άλλο να κάνεις, ακόμα και αν αυτό είναι ταμίας στο goody’s.

 

Δεν ξέρουν φίλοι και γνωστοί ότι ψάχνεις δουλειά

Μην ξεχνάς η δουλειά δεν είναι ντροπή! Δεν είναι και τόσο κακό να αναφέρεις στους φίλους σου πως έχεις ανάγκη να εργαστείς και να σε ενημερώσουν αν δουν κάτι που θα σε ενδιαφέρει. Δεν ζητιανεύεις, απλά αναζητάς ευκαιρία για να αναδείξεις τις ικανότητες σου!

 

Δεν δέχεσαι λιγότερα χρήματα

Μπορεί να ήλπιζες πάντα να είχες μισθό με τέσσερα νούμερα, αλλά αντί να είσαι με το μηδέν μέχρι τότε, καλύτερα να δεχτείς και τα τρία νούμερα. Αν τα καταφέρεις δεν θα είναι για πάντα! Η υπομονή είναι μεγάλη αρετή!

 

Δεν αναβαθμίζεις το βιογραφικό σου

Αξίζει το πτυχίο αλλά στις μέρες μας δεν είναι και τόσο δυσεύρετο! Ώσπου να βρεις εργασία, μπορείς να προικίζεις το βιογραφικό σου με σεμινάρια, με μια ξένη γλώσσα, ακόμα και με εθελοντική εργασία που δίνει έμφαση στο ανθρωπιστικό σου κομμάτι!

 

Βολεύεσαι με άλλους τρόπους

Μπορεί να σκέπτεσαι ότι ψάχνεις δουλειά, αλλά αν έχεις άλλες άκρες που σε ζουν προσωρινά, αυτό δεν θα βοηθήσει να ενεργηθείς για να βρεις δουλειά. Δεν λέμε να μην ζητήσεις βοήθεια αν βρεθείς σε ανάγκη, αλλά δεν είσαι πια πιτσιρίκι να σε χαρτζιλικώνουν γονείς και παππούδες!