fbpx

Αυτή είναι η απάντηση στο μέγα θέμα συζήτησης πολλών μηχανόβιων: Τι λάδια να βάλω στη μηχανή;

Αυτή είναι η απάντηση στο μέγα θέμα συζήτησης πολλών μηχανόβιων: Τι λάδια να βάλω στη μηχανή;

«Αγνό παρθένο Μυτιλήνης…» είναι η χιουμοριστική απάντηση. Ωστόσο η επιλογή λαδιών της αγαπημένης σου μηχανής δεν είναι για αστεία ούτε για πειραματισμούς αλλά ούτε να τα πληρώνεις μια περιουσία σε τέτοιους δύσκολους καιρούς. Η επιλογή λαδιού αποτελεί διαχρονικό και μέγα θέμα συζήτησης μεταξύ μηχανόβιων στον πραγματικό αλλά και στα social media και φυσικά οι απόψεις είναι πολλές! Τι κάνεις λοιπόν;

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ανταλλακτικά γνήσια ή imitation για την αγαπημένη σου μηχανή;

 

Και όπως λέει η παροιμία «όπου λαλούν πολλοί κοκκόροι…» έτσι και το κεφάλι σου θα γίνει κουδούνι από τις απόψεις που θα μαζέψεις. Η λύση όμως είναι μια και πολύ απλή για τον τύπο του λαδιού που μπορείς να χρησιμοποιήσεις στο μηχανάκι σου και λέγετε: Βιβλίο κατασκευαστή ή εγχειρίδιο χρήσης της μοτοσικλέτας ή manual… όπως θες πες το είναι το ίδιο.

Το βιβλίο της μηχανής σου λοιπόν αναφέρει τι λάδια δέχεται το συγκεκριμένο μοτόρι που καβαλάς και εκεί λοιπόν πρέπει να κινηθείς για την επιλογή. Ο λόγος είναι απλός ο κατασκευαστής της μηχανής σου ξέρει καλύτερα γιατί αυτός την έφτιαξε και όχι ο κολλητός ο κάθε Facebook – κικός φίλος ή ακόμα και κάποιοι μηχανικοί της συμφοράς.

Αρχής γεννωμένης από τον τύπο λαδιού που φοράει η μηχανή σου πας στην επιλογή της μάρκας που θα αγοράσεις.

Μια επιλογή είναι τα λάδια των εταιριών. Όλες έχουν και είναι σίγουρα τα κατάλληλα για τη δική σου μηχανή  ωστόσο είναι πιο τσιμπημένα από τα άλλα του εμπορίου και αυτό συμβαίνει παντού! Εκεί πληρώνεις τη φίρμα.

Σκέψου λοιπόν πρακτικά: Η Yamaha, η Honda, η Ducati και όποιος κατασκευαστής δεν παράγει λάδια! Τα παραγγέλνει σε εταιρίες πετρελαιοειδών που παράγουν και αλλά παράγωγα του πετρελαίου από βενζίνη μέχρι λάδια μηχανής. Δηλαδή εταιρίες που έχουν διυλιστήρια και όλη τη γραμμή παράγωγης.

Οι εταιρίες αυτές οι περισσότερες βγάζουν στη λιανική τα προϊόντα τους. Μάλιστα κάποιες ειδικεύονται περισσότερο στη κατασκευή λαδιών όπως είναι η γαλλική Elf  η Motul και άλλες.

Για να βγάλεις άκρη διάβασε στη συσκευασία των λαδιών που λανσάρει η κατασκευάστρια εταιρία της μηχανή σου αν είναι για παράδειγμα συνθετικό ή όχι και τα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά. Με αυτά τα στοιχεία αναζήτησε από τους μεγάλους κατασκευαστές ορυκτελαίων το λάδι που ταιριάζει. Σύγκρινε τις τιμές και κάνε την επιλογή σου.

Όλα τα άλλα είναι αμπελοφιλοσοφίες για νάχουμε να λέγαμε.

Επομένως ή θα βάλεις τα λάδια που λανσάρει η κατασκευάστρια εταιρία ή θα βάλεις εκείνα που πουλάει κάποια από τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες κατασκευής λιπαντικών που το πιθανότερο είναι να είναι φθηνότερα!