fbpx

Μάθε πως οι σωστές διατάσεις σου δίνουν δύναμη (Video)

Μάθε πως οι σωστές διατάσεις σου δίνουν δύναμη (Video)

Όχι μόνο μπορούν οι διατάσεις των λανθασμένων μυών στην λανθασμένη στιγμή να εμποδίσουν την πρόοδό σας, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσουν μυϊκό τράβηγμα ακόμα και θλάση.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Να γιατί η προπόνηση με kettlebells μπορεί να σου προκαλεί πόνο

 

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι θα πρέπει να εκτελούν στατικές διατάσεις πριν από την άρση βαρών. Αυτό είναι ένα λάθος.

 

Πότε να κάνετε τις διατάσεις

Τεντώνοντας τους κρύους μύες μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς που μπορεί να κυμαίνονται από μικρές θλάσεις μέχρι και μυϊκή ρήξη. Έρευνα δείχνει ότι το τέντωμα των μυών που είστε έτοιμοι να προπονήσετε μπορεί να προκαλέσει μια σημαντική απώλεια δύναμης κατά τη διάρκεια των άρσεων σας. Με άλλα λόγια, μπορεί να αναγκάσετε τον εαυτό σας να χρησιμοποιήσει λιγότερο βάρος από ότι είστε σε θέση να σηκώσετε απλά επειδή έχετε κάνει διάταση του μυός προηγουμένως. Το ίδιο ισχύει και για τις διατάσεις κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Ναι, μπορεί να αισθάνεστε καλά και να βοηθάτε λίγο στην αύξηση της ροής του αίματος, αλλά θα ήταν καλύτερα αντί αυτού να κάνετε ένα ελαφρύ μασάζ στον μυ που δουλεύετε μεταξύ των σετ.

Ωστόσο κάνοντας σωστές διατάσεις κατά τη διάρκεια της προπόνησης θα μπορούσε πραγματικά να αυξήσει τη δύναμη και τη βελτίωση της ανάκαμψης μεταξύ των σετ. Αυτό που θέλετε να κάνετε ενώ προπονείστε είναι να τεντώσετε τον ανταγωνιστικό μυ αυτού του οποίου δουλεύετε. Για παράδειγμα, κάντε διατάσεις μηριαίων μετά από μερικές πιέσεις ποδιών ή διατάσεις του πλατύ ραχιαίου μετά από κάθε σετ πιέσεων πάγκου.

Εκτελώντας διατάσεις της ανταγωνιστικής μυϊκής ομάδας κατά τη διάρκεια της προπόνησης μπορεί να είναι ευεργετικό, αλλά για τα βέλτιστα αποτελέσματα εξετάστε την ακόλουθη τεχνική.

 

Η καλύτερη τεχνική διατάσεων

Ένα από τα καλύτερα και υποτιμημένα μυστικά είναι η χρήση έντονων διατάσεων των εργαζόμενων μυών αμέσως μετά την ολοκλήρωση της προπόνηση. Έντονες διατάσεις σημαίνει ότι θα πρέπει να πονέσετε (αν και θα πρέπει να γνωρίζετε το σώμα σας αρκετά καλά για να συνειδητοποιήσετε αν το παρακάνετε), με κάθε ακραία διάταση να διαρκεί 30-60 δευτερόλεπτα πριν σιγά-σιγά απελευθερώσετε.

Μερικά παραδείγματα μιας έντονης διάτασης θα ήταν να κρατήσετε το άνοιγμα στήθους με μέτριου βάρους αλτήρες στα χέρια σας, να κρεμαστείτε με μια στενή λαβή από μία μπάρα έλξεων ενώ ο παρτενέρ σας τραβά τη μέση σας προς τα κάτω, ή να κάθεστε στο βαθύτερο σημείο ενός Sissy Squat. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να πάτε πέρα από τις ελαφριές διατάσεις που συνήθως εκτελείτε ώστε να είναι αποτελεσματικές. Και ποιο είναι το όφελος από αυτό;

Έρευνα έχει δείξει ότι αυτή η μορφή διατάσεων μπορεί πράγματι να αυξήσει το ποσοστό της υπερτροφίας μέσω της αυξημένης ενεργοποίησης των κυττάρων-δορυφόροι και την αυξημένη απελευθέρωση αυξητικών παραγόντων (αυξητικός παράγοντας ηπατοκυττάρων, μυογενίνη, IGF-1) εντός του μυϊκού ιστού!

Έτσι, για να συνοψίσουμε … μην κάνετε διατάσεις πριν την προπόνηση όταν οι μύες σας είναι κρύοι και αποφύγετε τες επίσης κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Ωστόσο, καλό είναι να τεντώνετε τον ανταγωνιστικό μυ αυτού που δουλεύετε κατά τη διάρκεια της προπόνηση σας και όταν έχετε ολοκληρώσει την συγκεκριμένη μυϊκή ομάδα τελειώστε την με δύο ή τρεις έντονες διατάσεις 30-60 δευτερολέπτων. Προπονηθείτε σκληρά … προπονηθείτε έξυπνα … προπονηθείτε για ανάπτυξη!