fbpx

Μάθε πόσα καλά σου κάνει η φασολάδα η παραδοσιακή και γενικά τα φασόλια!

Μάθε πόσα καλά σου κάνει η φασολάδα η παραδοσιακή και γενικά τα φασόλια!

Η φασολάδα είναι συνδυασμένη με την ελληνική μας παράδοση και είναι κυρίως χειμερινό φαγητό, όμως φασόλια δεν τρως μόνο ως φασολάδα!

Οι ποικιλίες τους όμως είναι πολλές, το ίδιο και οι συνταγές με τις οποίες μπορούν να μαγειρευτούν, οπότε τα φασόλια πρέπει απαραιτήτως να κατέχουν σημαντική θέσηστο διατροφολόγιό μας.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Με αυτούς τους ξηρούς καρπούς μπορείς να χτίσεις σώμα

 

Τα φασόλια αποτελούν σημαντική πηγή πρωτεϊνών (16-33%), βιταμινών (θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β6 και φολικό οξύ), διαιτητικής ίνας (14-19%), ιδιαίτερα υδατοδιαλυτής διαιτητικής ίνας.

Ακόμη, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, σε μεταλλικά στοιχεία όπως ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο κ.α καθώς και ελευθέρων ακόρεστων λιπαρών οξέων.

Έχουν πολύ μικρή περιεκτικότητα σε νάτριο και σχεδόν καθόλου χοληστερόλη. Με αποτέλεσμα, να συστήνεται σε ανθρώπους που θέλουν να μειώσουν την χοληστερόλη, εφόσον βοηθάει στην μείωση της LDL.

Τα φασόλια είναι μια άριστη εναλλακτική λύση με χαμηλά λιπαρά και μπορούν να αντικαταστήσουν τη ζωική πρωτεΐνη. Γι’ αυτό το λόγο, αποτελούν καλή επιλογή για τους φυτοφάγους όταν γίνονται με σωστούς συνδυασμούς.

Δες πόση διατροφική αξία έχουν για την υγεία σου:

 

Διατηρούν χαμηλά τα επίπεδα σακχάρου

Με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, τα φασόλια περιέχουν ένα εξαιρετικά καλό μίγμα σύνθετων υδατανθράκων και πρωτεϊνών. Κατά συνέπεια τα φασόλια, επιβραδύνουν σημαντικά τη διαδικασία της πέψης και συμβάλλουν στη διατήρηση των χαμηλών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, ενώ παράλληλα περιορίζουν το αίσθημα κούρασης και λοιπών ενοχλήσεων που νιώθει ο οργανισμός.

 

Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Οι επιστήμονες συστήνουν στους ενήλικες να καταναλώνουν 3 κούπες φασόλια εβδομαδιαίως για να «θωρακίσουν» την υγεία του οργανισμού τους, αλλά και για να μειώσουν το ρίσκο χρόνιων παθήσεων, όπως του καρκίνου.Αυτό οφείλεται κυρίως στην αφθονία των φυτικών ινών και των αντιοξειδωτικών που περιέχουν τα φασόλια.

 

Δυσκοιλιότητα τέλος!

Γεμάτα από φυτικές ίνες, τα φασόλια βοηθούν τον οργανισμό να λειτουργεί κανονικά, αποτρέποντας φαινόμενα δυσκοιλιότητας. Σε κάθε περίπτωση ένα γεύμα πλούσιο σε φυτικές ίνες, καλό είναι να συνοδεύεται με άφθονα υγρά -ακόμη και ανθρακούχο νερό- που συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Τα θρεπτικά οφέλη σε αριθμούς αποτυπώνονται κάπως έτσι: στα 100 γρμ. Φασολιών, περιέχονται περίπου 5- 8 γρμ. φυτικών ινών.Τα φασόλια είναι η ιδανική τροφή για εκείνους που παρουσιάζουν ιδιαίτερη ευαισθησία στη γλουτένη, μια φυσική πρωτεΐνη που ανιχνεύεται σε προϊόντα όπως η σίκαλη, το σιτάρι, η βρώμη και το κριθάρι.

 

Αίσθημα «πληρότητας»

Επειδή τα φασόλια μεταβολίζονται με αργούς ρυθμούς σε σύγκριση με άλλους σύνθετους υδατάνθρακες, συμβάλλουν σημαντικά και στην απώλεια βάρους. Γιατί συμβαίνει αυτό; Τα φασόλια μας δημιουργούν έντονα το αίσθημα της πληρότητας και μας κάνουν να νιώθουμε περισσότερο χορτάτοι. Το αποτέλεσμα είναι να αποφεύγουμε να καταναλώνουμε και επιπλέον γεύματα, ενώ ταυτόχρονα έχουμε περιορίσει σημαντικά τις θερμίδες που συσσωρεύει ο οργανισμός μας.