fbpx

Μάθε τι έχουν να σου προσφέρουν οι σπόροι στη διατροφή σου

Μάθε τι έχουν να σου προσφέρουν οι σπόροι στη διατροφή σου

Τα περισσότερα φυτά ξεκινούν από ένα σπόρο, ο οποίος είναι γεμάτος με όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να αναπτυχθούν. Τα λουλούδια ενός ώριμου φυτού παράγουν καινούριους σπόρους οι οποίοι έχουν επίσης υψηλή συγκέντρωση σε βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες, αιθέρια έλαια και ένζυμα.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ποιο λάδι κάνει το πιο υγιεινό τηγάνισμα;

 

Όταν ξεραθεί το λουλούδι, οι σπόροι πέφτουν στο έδαφος συνεχίζοντας τον κύκλο της ζωής. Με όλες αυτές τις βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχουν, δεν είναι παράξενο που οι σπόροι θεωρούνται μέρος μιας υγιεινής διατροφής και μία από τις μεγαλύτερες τάσεις στο clean eating.

Ο καλύτερος τρόπος για να τους συμπεριλάβει κανείς στην καθημερινή του διατροφή είναι να τους τρώει ωμούς, αφού, όταν ζεσταίνονται ή ψήνονται, διασπώνται τα φυσικά τους συστατικά. Είναι, μάλιστα, καλύτερο να επιλέγονται ανάλατοι σπόροι και να αποφεύγονται όσοι έχουν υποστεί επεξεργασία ή έχουν επικάλυψη.

 

Οι σπόροι υγείας έχουν θερμίδες, αλλά κάνουν καλό

Είναι αλήθεια ότι οι σπόροι, όπως και οι ξηροί καρποί, έχουν ένα δυνατό θερμιδικό φορτίο, ανάμεσα στις 450-600 θερμίδες στα 100 γραμμάρια, όπως είναι επίσης αλήθεια ότι αρκεί μια πολύ μικρή ποσότητα στη διατροφή για να απολαύσει κανείς τις ιδιότητές τους στην υγεία του.

Πλούσιοι σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, απαραίτητα για τη διατήρηση της υγείας των κυτταρικών μεμβρανών, μειώνουν τη φλεγμονή και προστατεύουν την καρδιαγγειακή υγεία.

Παράλληλα, περιέχουν πολλά μέταλλα, όπως κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορος και σίδηρος, που χρειάζεται ο οργανισμός για την υγεία των οστών, του μυϊκού και νευρικού συστήματος.

 

Πότε να τους τρώει κανείς;

Το πρωί θα δώσουν ενέργεια και ζωντάνια, ενώ στο μεσημεριανό θα σπάσει κανείς τη μέρα με κάτι υγιεινό και θρεπτικό που παράλληλα βοηθά στη διατήρηση σταθερών επιπέδων στο σάκχαρο του αίματος ώστε να μην πεινάσει κάποιος πολύ γρήγορα το απόγευμα.

 

Πώς διατηρούνται;

Δε θέλουν υγρασία ούτε πολύ φως, επομένως, αν είναι σε μεγάλες ποσότητες, μπορούν να αποθηκευτούν σε αεροστεγή δοχεία τοποθετημένα σε ένα συρτάρι ή ντουλάπι, ίσως σε μια χάρτινη σακούλα ψωμιού έτσι ώστε οι σπόροι να παραμένουν στο σκοτάδι. Μπαίνουν και στο ψυγείο, αρκεί να είναι σε ένα τάπερ που κλείνει αεροστεγώς και δεν το διαπερνά το φως.

 

Πώς καταναλώνονται;

Οι σπόροι είναι εξαιρετική ιδέα για να προσθέσει κανείς «σώμα» σε διάφορα υγιεινά γεύματα, όπως smoothies ή σούπες.

Εναλλακτικά, μπορούν να  χρησιμοποιηθούν ως συμπλήρωμα σε μαγειρευτά φαγητά, ζεστά ή κρύα δημητριακά, σαλάτες και σάντουιτς.

Δίνουν επίσης την απαραίτητη ενέργεια όταν τρώγονται σκέτι, σαν σνακ, κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 

Οι καλύτερες επιλογές

  • Λιναρόσπορος
  • Σπόροι chia Σπόροι κάνναβης
  • Ηλιόσπορος
  • Κολοκυθόσπορος
  • Παπαρουνόσπορος
  • Κύμινο
  • Σουσάμι