fbpx

Οι 17 τροφές που εκτινάσσουν τον μεταβολισμό σου

Οι 17 τροφές που εκτινάσσουν τον μεταβολισμό σου

Κάποιες τροφές έχουν την ιδιότητα να ενεργοποιούν και βασικά να εκτινάσσουν τον μεταβολισμό σου κάτι που σημαίνει ότι η προπόνηση σου θα αποδώσει καλύτερα καθώς θα κάνεις περισσότερες καύσεις.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μάθε για τα 5 βότανα που μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία σου

 

Δες ποιες είναι αυτές οι τροφές:

 

  1. Αβοκάντο

Πλούσιο σε ολεϊκό οξύ πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε. Μία από τις καλύτερες πηγές γλουταθειόνης ενός πανίσχυρου αντιοξειδωτικού.

 

 

  1. Ανανάς

Πηγή βρωμελίνης ενός ενζύμου που βοηθά στην καταστολή των φλεγμονών στη μείωση των οιδημάτων και στην πιο ολοκληρωμένη πέψη των πρωτεϊνών.

 

  1. Γιαούρτι 2% λιπαρά

Διαθέτει τα ίδια θρεπτικά συστατικά με το γάλα (πρωτεΐνες, ασβέστιο, μαγνήσιο κ.ά.) συν ωφέλιμα οξυγαλακτικά βακτηρίδια (προβιοτικά).

 

  1. Βρόμη

Εξαιρετική πηγή υδατανθράκων αργής απορρόφησης και φυτικών ινών οι οποίες προσροφούν νερό στο έντερο και αυξάνουν την κινητικότητά του.

 

  1. Αμύγδαλα

Καλή πηγή πρωτεϊνών φυτικών ινών και βιταμίνης Ε. Έχουν λιγότερες θερμίδες και λιπαρά από άλλους ξηρούς καρπούς και τον υψηλότερο δείκτη κορεσμού – κοινώς χορταίνουν!

 

  1. Ξυνογαλα

Προϊόν ζύμωσης του γάλακτος με καλλιέργεια κεφίρ. Εξαιρετική πηγή προβιοτικών και ασβεστίου συνήθως γίνεται καλά ανεκτό από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.

 

 

  1. Μοσχάρι

Πλούσιο σε πλήρεις πρωτεΐνες κρεατίνη βιταμίνες Β και σίδηρο συστατικό που συνήθως εκλείπει σε αρκετές γυναίκες με συνέπεια τη δυσλειτουργία του μεταβολισμού.

 

  1. Δαμάσκηνα ξερά

Δεσμεύουν μέρος του λίπους των τροφίμων που συνοδεύουν έχουν καθαρκτικές ιδιότητες βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου.

 

  1. Σέλινο

Καλή πηγή βιταμίνης C καλίου και κουμαρινών. Έχει ήπια διουρητική ενέργεια μειώνει την αρτηριακή πίεση δρα αντιοξειδωτικά. Η κατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.

 

  1. Κινόα

Πλούσιο σε βραδυφλεγείς υδατάνθρακες φυτικές ίνες βιταμίνες Β και μαγνήσιο. Περιέχει όλα τα βασικά αμινοξέα είναι ιδιαίτερα χορταστικό εχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

 

 

  1. Τόνος

Το φιλέτο τόνου σε κονσέρβα νερού δεν περιέχει λιπαρά και είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών βιταμινών Β και ψευδαργύρου.

 

  1. Γκρέιπφρουτ

Πλούσια πηγή βιταμίνης C πηκτίνης και ναργινίνης ενός φυτοθρεπτικού που αυξάνει την κινητοποίηση του αποθηκευμένου λίπους.

 

  1. Λιναρόσποροι

Εξαιρετική πηγή φυτικών ινών πολυακόρεστων λιπαρών αλλά και πρωτεϊνών. Συμβάλλουν στην αύξηση του κορεσμού και διεγείρουν τη λειτουργία του εντέρου.

 

  1. Ραδίκια άγρια

Περιέχουν περισσότερο β-καροτένιο από οποιοδήποτε άλλο χόρτο  είναι πλούσια σε βιταμίνη Β1 φλαβονοειδή και κυτταρίνη και βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

 

  1. Κόκκινο Μήλο

Ιδιαίτερα πλούσιο σε πηκτίνες διαλυτές φυτικές ίνες που απορροφούν το διατροφικό λίπος και μειώνουν τη χοληστερίνη. Βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

 

 

  1. Σολομός

Πλούσιος σε ω-3 λιπαρά και πρωτεΐνες. Βελτιώνει τη διάθεση μειώνει το άγχος βοηθά στην έλεγχο της κατάθλιψης.

 

  1. Τσάι

Όλα τα τσάγια από το φυτό καμέλια η σινική (μαύρο, πράσινο, λευκό κ.ά.) είναι πλούσια σε κατεχίνες που σε συνδυασμό με την τεΐνη τους (αλκαλοειδές ανάλογο της καφεΐνης) αυξάνουν το μεταβολικό ρυθμό.

 

Δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου λιπαρά και υδατάνθρακες. Η πρωτεΐνη τους έχει την υψηλότερη βιολογική αξία αφομοιώνεται δηλαδή σε μεγαλύτερο βαθμό μετά την πρωτεΐνη ορού γάλακτος.