fbpx

Προπονήσου σύμφωνα με τον σωματότυπο σου αν θες να αγγίξεις το τέλειο

Προπονήσου σύμφωνα με τον σωματότυπο σου αν θες να αγγίξεις το τέλειο

Ο σωματότυπος σου έχει σχέση με την προπόνηση που κάνεις; Μπορεί να κάνεις ότι προπόνηση θέλεις χωρίς να υπολογίσεις τον σωματότυπο σου, όμως όπως υποστηρίζουν επιστήμονες, αν εξειδικεύσεις τότε θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μάθε για να μην «καείς» στην προσπάθεια σου να χτίσεις κορμί

 

Αν δεν γνωρίζεις ποιος είναι ο σωμάτοτυπος σου μάθε ότι ο αδύνατος έχει εκτομορφικό σωματότυπο, ο εύσωμος έχει ενδομορφικό σωματότυπο και αυτός που είναι στο ενδιάμεσο έχει μεσομορφικό σωματότυπο.

Ο καθένας θα πρέπει να έχει διαφορετική διατροφή αλλά και διαφορετικές ασκήσεις γυμναστικής.

Τι ασκήσεις να κάνεις βάσει του σωματότυπού σου!

 

Εκτομορφικός

Κάποιοι άνθρωποι είναι από την φύση τους λεπτοί. Δεν μπορούν να πάρουν κιλά όσο μεγάλη ποσότητα κι αν τρώνε από οποιοδήποτε φαγητό. Οι εκτομορφικοί έχουν πολύ υψηλό μεταβολισμό και μετατρέπουν το φαγητό σε ενέργεια με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Το μεγαλύτερό τους πρόβλημα είναι να βάλουν όγκο στο σώμα τους.

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να αποφεύγεις να κάθεσαι στον διάδρομο ή να πηγαίνεις για τρέξιμο με τις ώρες. Οι ασκήσεις cardio θα ενεργοποιήσουν ακόμα περισσότερο τον μεταβολισμό σου. Ξεκίνα να σηκώνεις βάρη και κάνει ασκήσεις που θα πιάνουν όσες περισσότερες ομάδες μυών γίνεται. Επίσης, θα πρέπει να τρως πολύ μεγάλες ποσότητες φαγητού. Προσπάθησε να φτάσεις τις 3000 θερμίδες ημερησίως.

 

Μεσομορφικό

Αυτή η ομάδα βλέπει πολύ γρήγορα αποτελέσματα από την γυμναστική του. Το μεσομορφικό σωματότυπο γίνεται μυώδες πιο εύκολα από τα άλλα δύο. Επίσης, μπορούν να πάρουν και να χάσουν κιλά με μεγάλη ευκολία. Αν όμως αφήσουν τον εαυτό τους νομίζοντας ότι έχουν αθλητικό σώμα από μόνοι τους, τότε θα χάσουν την φόρμα τους.

Για να καταφέρεις να χτίσεις ένα καλό σώμα, χρειάζεται να αθλείσαι συστηματικά και να τρως υγιεινά. Οι ημερήσιες θερμίδες που χρειάζεσαι είναι περίπου 2500. Δώσε περισσότερο βάση σε sprints και ενδυνάμωση. Οι μυς σου θα φτιαχτούν από μόνοι τους.

 

Ενδομορφικό

Όσοι έχουν ενδομορφικό σωματότυπο είναι πιο μεγαλόσωμοι από φυσικού τους. Μπορούν να χτίσουν εύκολα μυς, αλλά το ίδιο εύκολα μπορούν να πάρουν λίπος. Το κακό είναι ότι οι μυς μπορούν να φύγουν ενώ το λίπος όχι. Συνήθως τα περιττά κιλά μένουν στο κάτω μέρος τους σώματος, όπως κοιλιά και πόδια. Θέλει πολύ προσπάθεια στο να χάσουν κιλά και να καταφέρουν να τα κρατήσουν σταθερά.

Αυτό που χρειάζεται είναι μια ισορροπημένη διατροφή και γυμναστική. Τα βάρη είναι μια πολύ καλή λύση για να χτίσεις το σώμα σου και το cardio μπορεί να βοηθήσει στο να καεί το επίμονο λίπος. Η διατροφή σου θα πρέπει να έχει πολλά λαχανικά, υγιεινά λίπη και λίγους υδατάνθρακες. Οι θερμίδες που θα πρέπει να καταναλώνεις ημερησίως είναι 1700, λιγότερες από τις άλλες 2 ομάδες.