fbpx

Πρόστιμα για κράνος πρέπει να πέφτουν και στις διαφημιστικές

Πρόστιμα για κράνος πρέπει να πέφτουν και στις διαφημιστικές

Του Κώστα Μπούρη

 

Μπορεί η απόφαση της κυβέρνησης για μείωση του ΦΠΑ στα κράνη να έγινε δεκτή θετικά από το μοτοσικλετιστικό κόσμο, όμως αυτό δεν αρκεί να πείσει τους ξεροκέφαλους να προστατεύσουν το κεφάλι τους και εν προκειμένω τη ζωή τους και φυσικά ούτε τα πρόστιμα θα δώσουν σε κάποιους να καταλάβουν ότι το κράνος δεν είναι ένα άχρηστο πράμα που είτε χαλάει τα μαλλιά είτε ζεσταίνει το κεφάλι το καλοκαίρι.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι η μείωση του ΦΠΑ στα κράνη;

 

Ένας παράγοντας που συμβάλει ώστε να μην φορούν κράνος κάποιοι αφελείς είναι οι διαφημίσεις από μεγάλες και μικρές εταιρίες που παρουσιάζουν «ανέμελους» μοτοσικλετιστές να «απολαμβάνουν» μια βόλτα χωρίς κράνος. Μια τέτοια διαφήμιση παρουσιάστηκε στα ελληνικά social media από τη Vodafon με τίτλο: «Έφυγες. Φύγαμε. Ήρθαν. Non stop summer mode ON OPEN.HEART».

 

Η διαφήμιση μίας από τις μεγαλύτερες στον κόσμο εταιρίας τηλεπικοινωνιών, παρουσιάζει δύο κοπέλες σε μια μοτοσικλέτα με σανδάλια και σαγιονάρες και χωρίς κράνος να οδηγούν μοτοσικλέτα με φόντο τον Άγνωστο Στρατιώτη στην Αθήνα.
Η ανάρτηση – διαφήμιση της Vodafon CU προκάλεσε την άμεση αντίδραση συνειδητοποιημένων μοτοσικλετιστών που την κοινοποίησαν στα social media και την σχολίασαν την σχολίασαν αρνητικά.

 

Η Vodafon προφανώς βλέποντας την αρνητική αντίδραση στη συγκεκριμένη διαφήμιση την κατέβασε, όμως τα …ίχνη της έμειναν στις μηχανές αναζήτησης όπου τα εντόπισε η έρευνα του Activeman.gr.

 

Όμως δεν είναι μόνο η Vodafon που χρησιμοποιεί μοντέλα που οδηγούν μηχανή χωρίς κράνος. Η οδήγηση χωρίς κράνος είναι μια αγαπημένη εικόνα των περισσότερων διαφημιστών που σχεδιάζουν και παράγουν τις διαφημίσεις για τις εταιρίες. Μια εικόνα που θεωρητικά δείχνει την ελευθερία, την ξεγνοιασιά πάνω σε μια μηχανή. Μια εικόνα όμως που δίνει ένα θανατηφόρο μήνυμα στους αδαείς που σκέφτονται πως θα βάλουν το κράνος και θα χαλάσει το μαλλί τους, χωρίς να σκέφτονται ότι το κεφάλι που «κρατάει» το μαλλί μπορεί να σπάσει σε μια ενδεχόμενη πτώση!
Μήπως είναι καιρός η κυβέρνηση να αποφασίσει να επιβάλει πρόστιμα για τις διαφημιστικές εταιρίες που λανσάρουν την οδήγηση χωρίς κράνος, όπως κάνει με το κάπνισμα; Η αλήθεια είναι ότι το κάπνισμα μπορεί να σκοτώσει –και μπορεί και όχι- έναν άνθρωπο σε διάρκεια πολλών δεκάδων χρόνων αντίθετα με τη μη χρήση κράνους είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα σκοτώσει άμεσα μετά από μια πτώση ή σύγκρουση.