fbpx

9 πράματα που ακούς …μια ζωή και τελικά δεν ισχύουν!

9 πράματα που ακούς …μια ζωή και τελικά δεν ισχύουν!

Εκεί έξω υπάρχουν πολλά «επιστημονικά δεδομένα», συμβουλές και δημοσιεύματα για την υγιεινή ζωή, τη διατροφή, την άσκηση. Κάποιες τις ακούμε σαν συστάσεις από τους γονείς μας, ακόμη και από μικρή ηλικία. «Μην βγαίνεις έξω με βρεγμένα μαλλιά», «πρέπει να πίνεις 8 ποτήρια νερό κάθε μέρα», «μην τρως υδατάνθρακες, θα παχύνεις» και άλλα τέτοια έχουν εντυπωθεί στο μυαλό μας επί δεκαετίες. Τι από αυτά όμως ισχύει;

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μάθε γιατί είναι καλό να μπορείς να κάνεις και να κάνεις κατρακόρυφο!

 

Ο Independent παρουσιάζει 9 πράγματα για τον υγιεινό τρόπο ζωής που οι περισσότεροι νομίζουμε σωστά αλλά τελικά δεν είναι:

 

  1. Θα αρρωστήσεις αν βγεις έξω με τα μαλλιά βρεγμένα

Ο μόνος τρόπος για να αρρωστήσεις είναι εάν ήδη έχεις κάποιο μικρόβιο στον οργανισμό σου και αυτό δεν σχετίζεται με το εάν κάποιος βγαίνει έξω με βρεγμένα μαλλιά.

 

  1. Εάν τρως υδατάνθρακες θα παχύνεις

Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να υπάρχουν πάντα στη διατροφή μας γιατί βοηθάνε στη λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς και του νευρικού συστήματος. Είναι λάθος να τους βγάζουμε εντελώς από τη διατροφή μας -όπως συνηθίζεται σε πολλές δίαιτες- γιατί θα έχει επιπτώσεις στη διάθεσή μας και την αποδοτικότητά μας. Οι υπερβολές είναι αυτές που κάνουν κακό και όχι οι υδατάνθρακες αυτοί καθ′ αυτοί.

 

  1. Δεν πειράζει που δεν κοιμάσαι πολύ, αναπλήρωσε τον ύπνο το Σαββατοκύριακο

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι εάν δεν κοιμόμαστε πολύ, είναι οκ να αναπληρώσουμε τον χαμένο ύπνο το Σαββατοκύριακο. Αυτό όμως δεν ισχύει γιατί αφενός ο καθημερινός ύπνος δεν αναπληρώνεται και αφετέρου γιατί έτσι θα χαλάσουμε την ρουτίνα του ύπνου μας και θα δυσκολευτούμε να προσαρμοστούμε μέσα στην εβδομάδα. Το καλύτερο είναι το 8ωρο κάθε μέρα και σε σταθερές ώρες.

 

  1. Τα εμβόλια της γρίπης θα σε κολλήσουν γρίπη

Η όλη θεωρία του αντιεμβολιαστικού κινήματος κρύβεται στην παραπάνω φράση και είναι κάτι που πιστεύουν πολλοί. Κάτι που φυσικά δεν ισχύει. Τα εμβόλια μπορεί να περιέχουν τον ιό, ωστόσο είναι αδρανής και δεν μπορεί να σου προκαλέσει την ασθένεια. Αντίθετα θωρακίζει τον οργανισμό με αντισώματα.

 

  1. Οι δημιουργικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το δεξί μέρος του εγκεφάλου και οι λογικοί το αριστερό

Πρόκειται για ένα μύθο που επαναλαμβάνεται για χρόνια.  «Ο μύθος αυτός στηρίζεται σε παλιές χειρουργικές επεμβάσεις σε ασθενείς με επιληπτικές κρίσεις όπου, σε μια προσπάθεια να αποδοθούν διαφορετικές λειτουργίες σε διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου, διαπιστώθηκε ότι οι οπτικοχωρικές πληροφορίες επεξεργάζονται καλύτερα στο δεξί ημισφαίριο, ενώ οι λεκτικές στο αριστερό. Ωστόσο, μαγνητικές σε εγκέφαλους υγιών ανθρώπων δείχνουν ότι τόσο οι δημιουργικές όσο και οι λογικές δραστηριότητες προκαλούν ευρεία ενεργοποίηση των νευρωνικών δικτύων τόσο στο αριστερό όσο και στο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου», εξηγεί ο νευροχειρούργος Abhishiek Sharma.

 

  1. Πρέπει να πίνεις 8 ποτήρια νερό την ημέρα

Το νερό το πίνουμε για να ικανοποιήσουμε τη δίψα μας, που σημαίνει ότι η απαιτούμενη ποσότητα είναι διαφορετική για τον καθένα. Υπάρχει επίσης η πεποίθηση ότι το πολύ νερό βοηθά το δέρμα. Η αλήθεια είναι ότι ενώ είναι χρήσιμο το νερό, μεγάλο ρόλο παίζει η υγρασία και η ενυδάτωση εξωτερικά, και όχι τόσο το πόσο νερό υπάρχει εσωτερικά.

 

  1. Αν δεν τρως παχυντικά φαγητά θα χάσεις βάρος

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πέσετε με τα μούτρα στα παχυντικά φαγητά, ωστόσο είναι δεδομένο ότι δεν θα χάσει κάποιος περισσότερο βάρος εάν κάνει μια διατροφή που έχει κόψει εντελώς τα λιπαρά. Η ποσότητα του φαγητού και μια σταθερή διατροφή είναι εξίσου σημαντικό όσο η καύση των θερμίδων. Το να λαμβάνετε περισσότερες θερμίδες από αυτές που καίτε είναι αυτό που προσθέτει κιλά. Γι′ αυτό φροντίστε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας ακόρεστα λιπαρά, τα λεγόμενα «καλά λιπαρά», που βελτιώνουν την ενέργεια, την νοητική απόδοση και την υγεία της καρδιάς.

 

  1. Αν «σπας» τα δάκτυλά σου θα πάθεις αρθρίτιδα

Κάποιοι άνθρωποι το απολαμβάνουν. Με κάποια ενοχή ωστόσο, αφού είναι κοινή πεποίθηση ότι το σπάσιμο των δακτύλων, λαιμού κτλ προκαλεί αρθρίτιδα. Όμως τελικά αποτελεί έναν μύθος. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική έρευνα που να συνδέει τα δύο.

 

  1. Κάθισε ίσια, θα καμπουριάσεις

Η αλήθεια για τη σωστή στάση του σώματος είναι κάπου στη μέση. Δεν πρέπει ούτε να είμαστε συνέχεια με ίδια πλάτη, ούτε με πεσμένη μπροστά γιατί και τα δυο επιβαρύνουν την σπονδυλική στήλη. Σύμφωνα με τον γιατρό Neel Anand, εάν εργάζεστε σε γραφείο θα πρέπει να έχετε την καρέκλα σε τέτοιο ύψος όπου τα πόδια να σχηματίζουν γωνία 90 μοιρών, τα πέλματα να ακουμπάνε σωστά στο έδαφος και να στηρίζεται σωστά η πλάτη στην καρέκλα. Επιβάλλονται δε τα διαλείμματα στα οποία πρέπει να σηκωθούμε από την καρέκλα.