fbpx

Έτσι θα αντιμετωπίσεις την τενοντίτιδα που μπορεί να σε «χτυπήσει»

Έτσι θα αντιμετωπίσεις την τενοντίτιδα που μπορεί να σε «χτυπήσει»

Φλεγμονή του τένοντα η οποία χαρακτηρίζεται από πόνο και αδυναμία πολλές φορές επιτέλεσης των ανατομικών κινήσεων των άκρων. Η τενοντίτιδα αποτελεί την πιο συχνή κάκωση στους αθλητές αλλά αποτελεί επίσης και μια συχνή κλινική οντότητα ανάμεσα στον γενικό πληθυσμό.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Έτσι θα μειώσεις άμεσα τις συνέπειες ενός τραυματισμού

 

Ο τένοντας είναι το καταληκτικό σημείο των μυών στο επίπεδο εισχώρησής τους στα οστά.  Είναι μια πανίσχυρη ελαστική και σκληρή ταυτόχρονα, ανατομική κατασκευή συνδετικού ιστού που αναλαμβάνει την άρση μεγάλων φορτίων του σώματος ιδιαίτερα σε αθλητές κατά τη διάρκεια των αθλητικών δραστηριοτήτων τους.

 

 

Οι τένοντες αποτελούνται  από παράλληλα διατεταγμένες κολλαγόνες ίνες τύπου Ι (86%), ελαστίνη (2%), προτεογλυκάνες (1-5%),  καθώς και ανόργανα στοιχεία όπως χαλκός, μαγνήσιο και ασβέστιο (0,2%).

Οι προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση της τενοντίτιδας είναι:

  • Η ηλικία. Με το πέρας του χρόνου αλλάζει η σύσταση και η ελαστική υφή  του τένοντα με αποτέλεσμα οι τένοντες να είναι πιο επιρρεπείς στους τραυματισμός.
  • Η δραστηριότητα του ατόμου. Άτομα με έντονη σωματική δραστηριότητα (επαγγελματική ή αθλητική), εμφανίζουν συχνότερα προβλήματα με τους τένοντες
  • Νοσήματα. Ο σακχαρώδης διαβήτης και η ρευματοειδή αρθρίτιδα
  • Φάρμακα. Οι κινολόνες αποτελούν κατηγορία αντιβιοτικών φαρμάκων (πχ. Σιπροφλοξασίνη), που αποδεδειγμένα σε μακροχρόνια χρήση επηρεάζουν την υγεία των τενόντων – τενοντίτιδες, ρήξεις.

 

Πως μπορείς να την αντιμετωπίσεις:

  • Η ανάπαυση για ένα χρονικό διάστημα το οποίο θα καθορίσει ο θεράπων ιατρός και η διακοπή της αθλητικής δραστηριότητας.
  • Η παγοθεραπεία. Εφαρμογή εύκαμπτης παγοκύστης πολλές φορές την ημέρα για 4-6 λεπτά τη φορά στην οξεία φάση του προβλήματος.  Ο πάγος δεν πρέπει να έρχεται σε άμεση επαφή με το δέρμα και για το λόγο αυτό συνιστάται η παρεμβολή λεπτού υφάσματος μεταξύ δέρματος και παγοκύστης.
  • Οι ελαφρές διατατικές ασκήσεις του τένοντα κατά τη διάρκεια της ημέρες.
  • Χρήση απλών μη-στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (πχ Advil).
  • Ανυψώστε και ακινητοποιείστε το άκρο που σας πονάει.
  • Χρησιμοποιήστε ελαστικές γάζες και νάρθηκες για να ακινητοποιήσετε την τραυματισμένη περιοχή. Μπορείτε να εφαρμόσετε και επιδέσμους συμπίεσης για να μειώσετε τη διόγκωση του τένοντα. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι σώφρον να χρησιμοποιήσετε και πατερίτσες, για να μην επιβαρύνετε την περιοχή που σας πονάει.
  • Με την βοήθεια φυσιοθεραπευτή ξεκινήστε ένα πρόγραμμα άσκησης, για να αυξήσετε την μυϊκή σας δύναμη και το εύρος κινήσεων στον τένοντα, αφότου παρέλθει η περίοδος έξαρσης του πόνου.