fbpx

Μήπως ήρθε ο καιρός να αρχίσεις να προπονείσαι και εκτός γυμναστηρίου;

Μήπως ήρθε ο καιρός να αρχίσεις να προπονείσαι και εκτός γυμναστηρίου;

Μια ακόμα προπόνηση στο γυμναστήριο τελείωσε και εσύ μόνος στα αποδυτήρια σκέφτεσαι ότι κάνεις τα ίδια και τα ίδια.

Όσα προγράμματα και αν έχεις αλλάξει, όλα σου φαίνονται τα ίδια!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Πόσο νομίζεις ότι ο ύπνος επηρεάσει την προπόνηση σου;

 

Μία καλή λύση να σπάσεις τη ρουτίνα είναι να κάνεις τρεις φορές την εβδομάδα βάρη και δύο outdoorαεροβική προπόνηση.

Γιατί όμως να το κάνεις; Πως θα εκτινάξει την προπόνηση και το σώμα σου αυτή η τακτική. Δες τα οφέλη της outdoorπροπόνησης:

 

Βελτιώνει την εικόνα του σώματός σου.

Μελέτη του 2010 η οποία εξέτασε την σχέση μεταξύ του χρόνου που δαπανάς έξω για άσκηση με την εικόνα του σώματος, μακριά από καθρέπτες, μέσα μαζικής ενημέρωσης και άλλα ερεθίσματα που σε κάνουν να νιώθεις αμήχανα για την εμφάνισή σου, έδειξε ότι η άσκηση έξω μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της αυτοπεποίθησής σου και στην απομάκρυνση αρνητικών σκέψεων.

 

Μειώνει τις φλεγμονές και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Περνώντας πολύ χρόνο μακριά από την φύση προκαλείται ένας “συναγερμός” στον εγκέφαλό μας. Κόρνες αυτοκινήτων, φώτα να αναβοσβήνουν, η οθόνη του υπολογιστή και ο εσωτερικός αέρας. Το μυαλό μας ερμηνεύει αυτές τις καταστάσεις και αισθήσεις ως στρεσογόνες για τον οργανισμό. Και αν περνάς χρόνο σε τέτοιο περιβάλλον δημιουργείται μια χρόνια κατάσταση με χαμηλού επιπέδου στρες που αυξάνει τις φλεγμονές, αναστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνει την κορτιζόλη, μια ουσία του στρες, και μας κρατάει πίσω.

 

Αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης

Η σεροτονίνη είναι μια ορμόνη που επηρεάζει τα συναισθήματά μας για την ευημερία και την ευτυχία. Τα μειωμένα επίπεδα σεροτονίνης συνδέονται συχνά με συμπτώματα κατάθλιψης. Μια μελέτη του 2007 στο περιοδικό Ψυχιατρικής και Νευροεπιστήμης η οποία επανεξέτασε τις μεθόδους για αύξηση της σεροτονίνης στον ανθρώπινο εγκέφαλο, χωρίς φάρμακα, έδειξε ότι η αυξημένη έκθεση σε έντονο φως, όπως ο ήλιος , είναι μια αποτελεσματική μέθοδος.

 

Μειώνει το στρες

Μελέτη του 2014 συσχέτισε την άσκηση σε εξωτερικό χώρο με την διαχείριση άγχους. Το σημείο αναφοράς για την υγεία είναι η ικανότητα του να χαλαρώνεις. ‘Η χαλάρωση καλό είναι να γίνεται κάτω από ένα δέντρο’ λέει ο Eoin Finn διάσημος γιόγκι με περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας yoga, ξοδεύοντας περισσότερο από 15 ώρες την μέρα έξω.

 

Αυξάνει την αθλητικότητά σου

«Τόσοι άνθρωποι προσπαθούν να εκτονωθούν!», λέει ο προπονητής τρεξίματος Eric Orton. «Νομίζουν ότι θέλω να κάνω να ξεμπερδεύω με την προπόνησή μου. Αγαπάω τηνμουσική όσο και το τρέξιμο, αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ την τελευταία φορά που άκουγα μουσική ενώ έτρεχα για το λόγο ότι θέλω να νιώθω τη φύση. Πετάω τα πάντα και απλάαπολαμβάνω τους ήχους γύρω μου. Πιστεύω η ενσυναίσθηση είναι μεγάλο μέρος του να είσαι αθλητής. Μπορούμε να έχουμε μια περιπέτεια στο μυαλό μας όπου κι αν τρέχουμεαρκεί να έχουμε επίγνωση – ενσυναίσθηση.

 

Αυξάνει τα επίπεδα βιταμίνης D

Η βιταμίνη D συμμετέχει σε δεκάδες φυσιολογικές διεργασίες ζωτικής σημασίας, όπως η πρόληψη του καρκίνου, η παραγωγή τεστοστερόνης και η συντήρηση της οστικήςπυκνότητας είναι μερικές από αυτές’ λέει ο Sisson. Ακόμα, προστατεύει το δέρμα από υπεριώδεις βλάβες και αναστέλλει την ανάπτυξη μελανώματος. Η υπερβολική έκθεση στονήλιο αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος. Αλλά η “έξυπνη” έκθεση στον ήλιο, με συνεπή τακτικά χρονικά διαστήματα, μειώνει αυτόν το κίνδυνο. Αν δεν είμαστε έξω δενπαράγουμε την βιταμίνη D που απαιτείται για να παραμείνει σταθερή η υγεία μας.

Ο Δρ. Jeery Benadio δερματολόγος λέει ότι 10-15 λεπτά έκθεσης στον ήλιο χωρίς αντηλιακό τρεις φορές την εβδομάδα είναι αρκετή ποσότητα. Οι πολύ ανοιχτόχρωμοι μπορούννα παράγουν αρκετή βιταμίνη D μέσα σε 5 λεπτά. Επίσης είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι η βιταμίνη D παράγεται μέσω της διατροφής και της τυχαίας έκθεσης στον ήλιο, όπως ότανπερπατάς από και προς το αυτοκίνητό σου, για παράδειγμα.