fbpx

Ύπνος μαζί ή χωρία; Μάθε γιατί …έμαθες να κοιμάσαι μαζί της!

Ύπνος μαζί ή χωρία; Μάθε γιατί …έμαθες να κοιμάσαι μαζί της!

Όσο είσαι εργένης κοιμάσαι μόνος σου. Όταν συζείς με την καλή σου ή την παντρεύεσαι κοιμάσαι στο ίδιο κρεβάτι. Έτσι έχουν τα πράματα εδώ και αιώνες σε όλο τον κόσμο. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό και πόσο είναι υγειές.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτές είναι οι 11 περιπτώσεις που σε κάνουν να βαριέσαι να κάνεις έρωτα!

 

Ας τα πάρουμε τα πράματα από την αρχή:

Η ιστορία λέει πως από τον 18ο αιώνα οι φτωχότερες κοινωνικές τάξεις κοιμόντουσαν όλοι μαζί στο ίδιο στρώμα για λόγους καθαρά χωροταξικούς -αφού οι κατοικίες τους ήταν εξαιρετικά μικρές και συχνά αναγκάζονταν να βάλουν και τα ζώα μέσα η ζεστασιά των οποίων ήταν ευπρόσδεκτη. Αντιθέτως οι ευγενείς της εποχής συνήθιζαν να κοιμούνται ο καθένας στο δικό του κρεβάτι.

 

 

Τι λέει η λογική

Η λογική λέει πως ο ύπνος είναι μια καθαρά προσωπική υπόθεση δεν χωρίζεται στα δύο ούτε και μπορεί να μοιραστεί μεταξύ των ανθρώπων -εκτός κι αν μιλάμε για σινεμά και ταινίες όπως το «Inception». Μπορεί να ξαπλώνουμε μαζί αλλά κοιμόμαστε χώρια -καθένας τον ύπνο του. Οπότε το ερώτημα προβάλλει αυτονόητο: Γιατί κοιμόμαστε στο ίδιο κρεβάτι;  Πώς αναπτύχθηκε σε βάθος χρόνων η συνήθεια που θέλει τους ανθρώπους να κοιμούνται ανά ζεύγη παρά το γεγονός ότι ο καθένας μπορεί να κοιμηθεί πολύ πιο άνετα στο κρεβάτι του;

Το πρώτο πράγμα που θα σκεφτόταν κάποιος είναι πως το ζευγάρι πρέπει να κοιμάται πάντα μαζί γιατί αυτό βοηθά στο να τονωθεί η οικειότητα ανάμεσα στους συντρόφους. Κι όμως. Νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων δείχνει πως ο χωριστός ύπνος που και που κάνει καλό στα ζευγάρια.

 

Τι λέει η επιστήμη

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Surrey στη Βρετανία μελέτησαν 40 ζευγάρια και βρήκαν πως ο ύπνος στο ίδιο κρεβάτι κάθε βράδυ μπορεί και να κάνει κακό στα ζευγάρια. Κάτι το ροχαλητό κάτι η κουβέρτα την οποία διεκδικούν και οι δυο… ο ύπνος μαζί μπορεί να φέρει γκρίνια και μουρμούρα και να στερήσει και ύπνο στο ζευγάρι.

Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας  δρ. Neil Stanley ο οποίος κοιμάται ο ίδιος ξεχωριστά από την σύζυγο του, τα ζευγάρια που μοιράζονται το κρεβάτι έχουν κατά 50% περισσότερες διαταραχές ύπνου ενώ ιστορικά οι άνθρωποι δεν προορίζονταν για να μοιράζονται τα κρεβάτια τους.

 

 

Σύμφωνα με την έρευνα η παράδοση του κοινού νυφικού κρεβατιού ξεκίνησε κατά την Βιομηχανική Επανάσταση όταν οι άνθρωποι μετακόμιζαν στις πόλεις και αναγκάστηκαν να ζουν σε μικρότερους χώρους.

Όπως λέει ο Δρ. Stanley «το θέμα είναι τι κάνει έναν άνθρωπο ευτυχισμένο» και προσέθεσε πως «εάν κάποιος κοιμάται ανέφελα με το ταίρι του δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει κρεβάτι. Αν όμως αντιμετωπίζει προβλήματα δεν πρέπει να φοβάται την αλλαγή. Για τους περισσότερους από εμάς ο κοινός ύπνος σημαίνει στην καλύτερη περίπτωση μια σύντομη αγκαλιά και μετά ο καθένας στην μεριά του. Γιατί λοιπόν η μεριά του καθενός να μην είναι ένα ξεχωριστό κρεβάτι;»

Τα στοιχεία πάντως λένε πως μόλις το 8% των 40άρηδων και των 50άρηδων κοιμούνται σε χωριστά κρεβάτια από τους συντρόφους τους.

Στο δια ταύτα  η απάντηση φαίνεται πως είναι πολυσύνθετη. Αν κοιμόμασταν χώρια σίγουρα θα απολαμβάναμε περισσότερο τον ύπνο μας όμως κοιμόμαστε μαζί γιατί όταν πέφτει το σκοτάδι θέλουμε κάποια δίπλα μας… έτσι για μια αγκαλίτσα!