fbpx

Έτσι θα κάνεις έξυπνα μια σκληρή προπόνηση και θα πάρεις όλα τα οφέλη!

Έτσι θα κάνεις έξυπνα μια σκληρή προπόνηση και θα πάρεις όλα τα οφέλη!

Η σκληρές προπονήσεις δεν είναι για κάθε μέρα, αλλά σίγουρα δύο φορές την βδομάδα μπορείς να τα δίνεις όλα!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Να γιατί δεν φτάνει μόνο η κρεατίνη για να χτίσεις ή διατηρήσεις μυς!

 

Σκληρή προπόνηση μπορείς να κάνεις παντού με την ψυχολογία να έχει τον πρώτο λόγο, γιατί χωρίς ψυχολογία μια σκληρή προπόνηση δεν βγαίνει!

Θα πρέπει όμως να ξέρεις πως πραγματικά μπορείς να κάνεις μια σκληρή προπόνηση:

 

Έξυπνα, σύντομα και προσαρμοσμένα

Σκληρή προπόνηση σημαίνει έξυπνη και σύντομη προπόνηση, χωρίς κουβέντες και χαβαλέ με τους άλλους στο γυμναστήριο. Επέλεξε τις καλύτερες πολυαρθρικές ασκήσεις με βάση το σωματότυπο σου και την ηλικία σου και προσάρμοσε την ώστε να βγαίνει σωστά!

 

Κάνε καλή προθέρμανση

Μπορεί να μην κρατιέσαι να ξεκινήσεις τη προπόνηση ή απλά να βαριέσαι τη διαδικασία της προθέρμανσης αλλά η αλήθεια είναι οτι πρέπει πριν τη προπόνηση να αυξήσεις τη κυκλοφορία του αίματος στους μύς. Το να προσπερνάς μόνιμα την προθέρμανση είναι ένα ρίσκο και μάλιστα με καταστροφικά αποτελέσματα είτε είσαι αθλητής σε προχωρημένο επίπεδο είτε αρχάριος.

 

Βάλε λιγότερα κιλά

Η ωμή δύναμη είναι εντυπωσιακή και σίγουρα έχει κάποια πλεονεκτήματα αξίζει όμως το ρίσκο; Πόσο πολύ θα σας ενδιαφέρει το πόσα κιλά σηκώνετε στο πάγκο την ώρα που θα έχετε τραυματίσει τους ώμους σας; Πόσο πολύ θα σας ενδιαφέρουν τα κιλά στην άρση θανάτου όταν θα έχετε προβλήματα στη μέση;Το πανεπιστήμιο του Stanford έπειτα απο μελέτες και εφαρμογή στη πράξη κατάφερε να μειώσει κατα 87% τους τραυματισμούς στην ομάδα του ποδοσφαίρου του πανεπιστημίου μειώνοντας τα κιλά στη προπόνηση και εστιάζοντας στην ευελιξία την ισορροπία και την αντοχή.

 

Η ξεκούραση είναι πιο σημαντική απ΄ ότι νομίζεις

Το να περνάτε ώρες ατελείωτες και να προπονήστε σκληρά κάθε μέρα στο γυμναστήριο δεν θα επιφέρουν τα αποτελέσματα που επιθυμείτε απεναντίας η κόπωση στο τέλος θα σας καταβάλει. Σε αυτή τη παγίδα μπορούν να πέσουν τόσο οι αρχάριοι όσο και οι προχωρημένοι. Ο μέν αρχάριος λόγω του οτι επιθυμεί γρήγορα αποτελέσματα φουλάρει στη προπόνηση ο δε προχωρημένος γνωρίζει τη σημασία του ύπνου και της ξεκούρασης όμως πολλές φορές η επιθυμία της προόδου τον οδηγεί στο να πιέζεται παραπάνω. Όπως και να έχει η υπερπροπόνηση μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, τραυματισμούς ακόμα και χρόνιους ακούστε το σώμα σας και ξεκουράστε το, πάρτε λίγες μέρες ρεπό απο το γυμναστήριο και κοιμηθείτε καλά.

 

Έλεγχος κιλών και σωστή τεχνική

Φρόντισε να μάθεις να κάνεις τέλεια τεχνική εκτέλεση όλων των επιλεγμένων ασκήσεων για αποτελεσματικότητα και αποφυγή τραυματισμών. Πολλές φορές κατα την προπόνηση έχουμε την επιθυμία να πιέσουμε παραπάνω, γινόμαστε πιο επιθετικοί με την προπόνηση και απολαμβάνουμε αυτό το αίσθημα ευφορίας σαν αποτέλεσμα των ενδορφινών και και της σεροτονίνης που παράγονται.Σε οτι έχει να κανει με την προπόνηση πάντως να είστε συνετοί με τα κιλά για να μπορείτε να ελέγχετε απόλυτα τις κινήσεις του σώματός σας. Καθένας μπορεί να προσθέσει 5­-10 κιλά στις προπονήσεις το ρίσκο όμως να τραυματιστεί είναι μεγάλο και δεν αξίζει, διατηρείστε τον έλεγχο του σώματός σας και αισθανθείτε τη κίνηση.

 

Δώσε προοδευτική άνοδο

Για να κάνεις πραγματικά σκληρή προπόνηση πρέπει να καθιερώσεις συνεχή και προοδευτική επιβάρυνση. Δηλαδή «λίγο παραπάνω» κάθε φορά με ένταση, νεύρο και ιδρώτα.

 

Ανταγωνίσου τον εαυτό σου

Η επίτευξη ενός καλογυμνασμένου σώματος είναι προσωπική υπόθεση.Έναι sport, hobby ή και πρόκληση. Το να παρατηρείτε τους άλλους γύρω σας στο γυμναστήριο ή ακόμα και να τους συναγωνίζεστε θα σας δώσει ένα παραπάνω κίνητρο να πιέσετε παραπάνω το σώμα σας και για περισσότερο χρονικό διάστημα.Στη πραγματικότητα όμως η βιώσιμότητα της προσπάθειας μακροχρόνια αλλά και η αίσθηση της επίτευξης και η ικανοποίηση που τη συνοδεύει είναι προσωπική υπόθεση.Το σώμα μας έχει όρια και ξέρει πολύ καλα μέχρι που μπορεί να φτάσει.Αν βαθειά μέσα σας πιστεύετε οτι δε μπορείτε να καταφέρετε κάτι προσεγγίστε το σιγά σιγά με τη προπόνηση.

 

Ξέχνα τα trendy

Κανένα συμπλήρωμα διατροφής, ειδικό αξεσουάρ, τέλειο πρόγραμμα, trendy δίαιτα δε θα σου δώσει το «σπρώξιμο» για να κάνεις πραγματικά σκληρή προπόνηση. Τα πράγματα είναι απλά. Το θέλεις πολύ; Το κάνεις. Δεν το επιθυμείς σφόδρα; Ψάχνεις για δικαιολογίες και δεκανίκια.

 

Άλλαζε την ένταση

Το να τα δίνετε όλα κάθε μέρα στις προπονήσεις στο γυμναστήριο μπορεί να σας κάνει να πιστεύετε οτι δουλεύετε σκληρά όμως το να το επαναλαμβάνεται σε καθημερινή βάση για πολύ καιρό μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα. Όσο και καλά να κοιμάστε ή να τρέφεστε δεν πρόκειται να καταφέρετε να διατηρήσετε αυτό το πρόγραμμα. Για να έχει το πρόγραμμά σας διάρκεια θα πρέπει κάποιες βδομάδες να χαλαρώνετε την ένταση και τα κιλά της προπόνησης σας, εάν νοιώθετε κουρασμένοι και δεν νοιώθετε την προπόνησή σας όπως πρώτα είναι καιρός να χαλαρώσετε τις προπονήσεις σας.

 

Ξέχνα καθρέφτες και ζυγαριές

Θα σας γεμίζει ερωτηματικά τι εννοούμε; Το να ανεβάινετε κάθε μέρα στη ζυγαριά ή να κοιτάζετε το σώμα σας στο καθρέφτη συνέχεια μπορεί να εξελιχθεί άσχημα για τον ευατό σας. Για αρχή ας αποσαφηνίσουμε ότι σε καθημερινή βάση τα κιλά του σώματός σας αυξομειώνονται με βάση τη τροφή που έχετε φάει και το νερό που έχετε καταναλώσει. Το να ζυγίζεστε κάθε μέρα για κάθε εβδομάδα θα δημιουργήσει μια ψύχωση με τα κιλά σας. Όσο για το καθρέφτη οι αθλητές του bodybuilding τον χρησιμοποιούν για να εντοπίζουν μύες που θέλουν περισσότερο τόνισμο άρα και προπόνηση και εδώ η ψύχωση είναι αποτέλεσμα του καθημερινού ”κοιτάγματος” στο καθρέφτη. Το να επικεντρώνεστε στο πώς δείχνετε δεν είναι κακό το πιο σημαντικό είναι να νοιώθετε καλά με τον ευατό σας.