fbpx

Έτσι θα κάνεις την καλύτερη πίστα σα να είσαι γεννημένος …Ιταλός!

Έτσι θα κάνεις την καλύτερη πίστα σα να είσαι γεννημένος …Ιταλός!

Η πίτσα είναι ένα από τα καλύτερα φαγητά και σίγουρα αντί να την αγοράσεις έτοιμη μπορείς να την κάνεις πιο νόστιμη αν την φτιάξεις εσύ. Απλώς πρέπει να έχεις …οργάνωση.

Πρώτιστο είναι η ζύμη της οποία μπορείς να την αγοράσεις από οποιοδήποτε σούπερ μάρκετ ή να την κάνεις εσύ.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Δες πως θα κάνεις το ριζότο γκουρμεδιάρικο και πεντανόστιμο!

 

Για να την κάνεις εσύ θα χρειαστείς νερό και αλεύρι. Χρειάζεσαι ένα μεγάλο μπολ όπου θα βάλεις 800 γρ. νερού ανά ένα κιλό αλεύρι. Όχι όλο μαζί, λίγο, λίγο για να μπορείς να πλάθεις τη ζύμη. Φρόντισε να έχεις ρίξει και λίγο αλεύρι στα χέρια σου ώστε να μην κολλάνε όταν πλάθεις το ζυμάρι.

Όταν κάνεις τη ποσότητα ζύμης που θέλεις την αφήσεις να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου, για να γίνει ελαφρύτερη. Αν είναι να κάνεις πίτσα το βράδυ κάνε τη ζύμη το μεσημέρι. Αλλά να γνωρίζεις ότι το λιγότερο που πρέπει να αφήσεις την ζύμη να ξεκουραστεί είναι μια ώρα. Αν θες να είσαι πολύ μερακλής τότε κάνε τη ζύμη από την προηγούμενη και βάλτην να ξεκουραστεί στη συντήρηση του ψυγείου μια ώρα μετά που θα την φτιάξεις.

 

Το πάχος το ζητούμενο

Το πάχος της πίτσας είναι προσωπική επιλογή. Για να το πετύχεις θα πρέπει να βάλεις στο μυαλό σου ότι στο φούρνο η ζύμη θα φουσκώσει. Αν θες λοιπόν ψιλή ζύμη θα πρέπει να την ανοίξεις σε πάχος …τσιγαρόχαρτου.

Για να ανοίξεις σωστά τη ζύμη απλώνεις αλεύρι στον πάγκο της κουζίνας, παίρνεις ένα μεγάλο μπαλάκια ζύμης και το ανοίγεις με τον  μπλάστρη, το ξύλο δηλαδή. Αν δεν έχεις χρησιμοποίησε ένα καθαρό γυάλινο μπουκάλι.

Το σκεύος μέσα στο οποίο θα ψηθεί παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Ανεξαρτήτως του αν μιλάμε για μία βαριά “ψωμένια” πίτσα ή για μία που παραπέμπει στη ναπολιτάνικη συνταγή, η βάση στην οποία θα μαγειρευτεί πρέπει να προσεχθεί.

Ένα ανοξείδωτο μεταλλικό ταψί θα κάνει τη δουλειά, αφού προηγουμένως λαδωθεί ελαφρά και πασπαλιστεί με αλεύρι κυρίως στις γωνίες.

Για καλύτερα ξέχνα τις εντελώς υγρές σάλτσες και επίλεξε να δουλέψεις με αποφλοιωμένες, πραγματικές ντομάτες, τις οποίες θα “σπάσεις” με τα χέρια σου, και αφού προσθέσεις πελτέ ανακατεύεις και κάνεις τη σάλτσα με την οποία θα αλείψεις την πίτσα σου.

 

Βάζεις τα υλικά που θέλεις αλλά να προσέξεις ότι:

  • Η προσθήκη της μοτσαρέλα θα πρέπει να γίνει ενώ η πίτσα έχει ψηθεί για περίπου 7 λεπτά: Την αφαιρείς από τον φούρνο, την αφήνεις να “ηρεμήσει” για 1-2 λεπτά και προσθέτεις
  • Το προσούτο μπαίνει αφού η πιτσα είναι έτοιμη και μόλις την βγάλεις από τον φούρνο.
  • Υλικά που θέλουν πιο πολύ ψήσιμο, όπως κασέρι, ζαμπόν, κοτόπουλο, πιπεριές τα βάζεις από την αρχή του ψησίματος.
  • Η λογική του διπλού ψησίματος ακολουθείται ώστε να στεγνώσει ομοιόμορφα η ντομάτα και να ομογενοποιηθεί με το μείγμα.