fbpx

Έτσι σε καλύπτει η Ε.Ε. αν ταξιδέψεις σε χώρα που δεν υπάρχει ελληνικό προξενείο

Έτσι σε καλύπτει η Ε.Ε. αν ταξιδέψεις σε χώρα που δεν υπάρχει ελληνικό προξενείο

Αν αποφασίζαμε να ταξιδέψουμε ή να ζήσουμε σε μία χώρα που δεν υπάρχει προξενείο ή πρεσβεία, η ΕΕ μας εξασφαλίζει προξενική προστασία, όπου κι αν βρίσκόμαστε.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτά είναι τα …κολπάκια για να ανακαλύψεις την τέλεια και ερημική παραλία στις διακοπές σου

 

Η κοινωνία του 21ου αιώνα είναι παγκόσμια. Μια οικονομία δύσκολα θα περιοριστεί στα στενά όρια ενός κράτους. Αυτοί οι ρυθμοί κι αυτή η τάση οδηγεί πολλούς πολίτες σε χώρες μακριά από τον τόπο καταγωγής τους, στην αναζήτησή για καλύτερους όρους ζωής, γιατί το επιβάλλει η εργασία τους και για πολλούς άλλους λόγους. Όλο και περισσότεροι πολίτες της ΕΕ διαμένουν στο εξωτερικό. Κι όταν λέμε εξωτερικό στην προκειμένη, εννοούμε έξω από την ΕΕ. Ωστόσο δεν διαθέτουν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ πρεσβεία ή προξενεία σε κάθε χώρα της ΕΕ.

 

Μόνο σε ΗΠΑ, Ρωσία, Ινδία και Κίνα αντιπροσωπεύονται όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ

Με τα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πράγματι, σχεδόν 7 εκατομμύρια πολίτες ταξιδεύουν ή ζουν εκτός της ΕΕ σε μέρη όπου η χώρα τους δεν διαθέτει προξενείο ή πρεσβεία. Αυτοί η μη αντιπροσωπευόμενοι πολίτες, θα χρειαστούν κάποια βοήθεια που η χώρα τους μπορεί να μην διαθέτει προξενικές αρχές ή πρεσβεία για να τους την παρέχει.

 

 

Τα κράτη μέλη οφείλουν να βοηθούν όλους τους πολίτες της ΕΕ

Στην περίπτωση που χρειαστεί, ο μη αντιπροσωπευόμενος πολίτης, κάποια βοήθεια, οποιοδήποτε κράτος-μέλος της ΕΕ διαθέτει πρεσβεία ή προξενείο στην τρίτη χώρα, οφείλει να του την παρέχει. Αφορά το δικαίωμα ίσης μεταχείρισης, ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει εκδώσει και σχετικές οδηγίες και κανόνες.

Αν, λοιπόν, κάτι πάει στραβά στο ταξίδι και για παράδειγμα χάσουμε το διαβατήριο, ή την ταυτότητα μας, αν έχουμε, ο μη γένοιτο, κάποιο σοβαρό ατύχημα ή ασθένεια, αν γίνουμε αποδέκτες εγκλήματος βίας ή υπάρχει ανάγκη άμεσης περίθαλψης ή επαναπατρισμού λόγω εκτάκτων συνθηκών κ.ά, τότε οποιαδήποτε πρεσβεία η προξενείο χώρας της ΕΕ σε τρίτη χώρα πρέπει να μας βοηθήσει.

Το συνηθέστερο αίτημα βοήθειας είναι για τη χορήγηση προσωρινού ταξιδιωτικού εγγράφου, όταν έχουν χάσει ή έχουν κλαπεί-καταστραφεί τα ταξιδιωτικά έγγραφα.

 

Τι πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε πριν ταξιδέψουμε

Ελέγχουμε αν η χώρα μας έχει πρεσβεία ή προξενείο στον προορισμό μας. Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών μπορούμε να αναζητήσουμε πληροφορίες και οδηγίες. Αν δεν υπάρχει εκπροσώπηση της χώρας στον προορισμό μας, τότε αναζητούμε οποιαδήποτε πρεσβεία ή προξενείο άλλου κράτους μέλους της ΕΕ, σημειώνουμε στοιχεία επικοινωνίας και είμαστε έτοιμοι για το ταξίδι μας.