fbpx

Αν θες να είσαι πετυχημένος δεν πρέπει να είσαι συνεχώς …απασχολημένος!

Αν θες να είσαι πετυχημένος δεν πρέπει να είσαι συνεχώς …απασχολημένος!

Οι πραγματικά επιτυχημένοι άνθρωποι δεν είναι ποτέ “πολύ απασχολημένοι”! Όλοι οι επιτυχημένοι άνθρωποι, ανεξαρτήτως επαγγέλματος, βρίσκουν πάντα λίγο χρόνο για τον εαυτό τους, να κάνουν ένα διάλειμμα.

Ξέρουν πως χωρίς αυτόν τον ελάχιστο χρόνο για πράγματα που τους ευχαριστούν, δεν θα μπορούν να αποδώσουν και κυρίως δεν θα είναι ευτυχισμένοι.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 5 tips για να επιταχύνεις την επαγγελματική σου εξέλιξη

 

Αντίθετα, οι “μονίμως απασχολημένοι” άνθρωποι νομίζουν πως είναι επιτυχημένοι, αλλά ταυτόχρονα δεν είναι. Είτε δεν ξέρουν να διαχειρίζονται το χρόνο τους, είτε χρησιμοποιούν το φορτωμένο τους πρόγραμμα ως δικαιολογία. Είτε έτσι είτε αλλιώς, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: δεν έχουν ούτε χρόνο, ούτε και σοβαρά αποτελέσματα.

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των απασχολημένων και αληθινά παραγωγικών ατόμων, αλλά και πώς να περάσουμε στη δεύτερη κατηγορία!

 

  1. Έχουν πραγματικούς, όχι επιφανειακούς στόχους

Δεν τους νοιάζει απλά να λένε πως έχουν στόχους. Αυτοί που έχουν στόχους δε μιλάνε για αυτούς, ή τουλάχιστον περισσότερο κάνουν σχετικά πράγματα παρά μιλάνε για αυτά. Ανεξάρτητα από τη φύση του στόχου, οι αληθινά παραγωγικοί άνθρωποι τον ακολουθούν με σύστημα, χωρίς κενές επιδείξεις.

 

  1. Ξέρουν τη διαφορά μεταξύ σημαντικής και επείγουσας δουλειάς

Οι άνθρωποι που είναι πάντα απασχολημένοι πέφτουν απότομα σε όλες τις δουλειές τους μαζί, και τελικά καταλήγουν να μην έχουν καταφέρει τίποτα. Όταν κάποιος θέλει να δουλέψει αποτελεσματικά, κοιτάει τις προθεσμίες και κάνει ανάλογο πρόγραμμα.

 

  1. Έχουν σύστημα και δεν αποσυγκεντρώνονται

Εύκολο να το λες, θα μου πεις. Έχω διάσπαση προσοχής από το δημοτικό, και δεν μπορούσα με τίποτα να συγκεντρωθώ στο διάβασμά μου – άρα ξέρω τι λέω. Ανακάλυψα ότι ο καλύτερος τρόπος είναι να δουλεύω με χρονόμετρο, καθορίζοντας ακριβώς πότε δουλεύω και πότε κάνω διάλειμμα. Ειδάλλως, είναι πολύ εύκολο να περάσω όλη τη μέρα στον υπολογιστή και τελικά να μην κάνω τίποτα ουσιαστικό.

 

  1. Κάνουν μόνο ένα πράγμα τη φορά

Δεν έχει κανένα νόημα να σκεφτόμαστε όλα όσα έχουμε να κάνουμε την ίδια στιγμή, γιατί έτσι θα πανικοβληθούμε, θα μπλοκάρουμε και δε θα κάνουμε εν τέλει τίποτε. Κάνουμε το πρόγραμμά μας και όταν δουλεύουμε πάνω σε κάτι συγκεκριμένο, σκεφτόμαστε αυτό και μόνο αυτό. Επίσης, καλό είναι να ασχολούμαστε μόνο με ένα πράγμα τη φορά, για να πετύχουμε τη μέγιστη συγκέντρωση.

 

  1. Ξέρουν πότε να κάνουν διάλειμμα

Αν δεν κάνεις το απαραίτητο διάλειμμα, δεν μπορείς να αποδώσεις. Νόμος! Βάλε στον εαυτό σου ένα μίνιμουμ διάστημα, ας πούμε μισής ώρας, για να δουλέψεις. Ύστερα αφιέρωσε πέντε λεπτά στο να κάνεις το διάλειμμα που θέλεις και μετά γύρνα στο διάβασμά σου. Κάθε τέσσερα μισάωρα μπορείς να κάνεις ένα μεγαλύτερο διάλειμμα.

 

  1. Ξέρουν τα όριά τους και πότε να πουν όχι

Ένας πραγματικά αποτελεσματικός άνθρωπος ξέρει να ξεχωρίζει τις απαραίτητες από εκείνες δευτερεύουσας σημασίας. Δε θα ασχοληθεί με πράγματα που δεν έχουν να το προσφέρουν τόσα -σε οποιοδήποτε επίπεδο- και βάζει σωστές προτεραιότητες, ειδάλλως ξέρει ότι θα κουραστεί υπερβολικά και δε θα δουλέψει σωστά.

 

  1. Δεν μιλούν συνεχώς για το πόσο απασχολημένοι είναι

Ένας γενικός κανόνας είναι πως οι πραγματικά αποτελεσματικοί άνθρωποι δεν γκρινιάζουν ποτέ για το πόσο απασχολημένοι είναι. Για να έχουν φτάσει στην επιτυχία, σημαίνει ότι στάθηκαν παραγωγικοί και μάλιστα χωρίς να πνίγονται από την έλλειψη χρόνου.

 

  1. Θέλουν και οι άλλοι να είναι αποτελεσματικοί

Δεν έχουν κανένα πρόβλημα να μοιραστούν τις γνώσεις τους, μιας και οι αποτελεσματικοί άνθρωποι δεν θέλουν να βλέπουν γύρω τους άτομα που βασανίζονται από το μαρτύριο της “συνεχούς απασχόλησης”. Επιπλέον, σε μια ομαδική εργασία τα πράγματα πάνε καλύτερα όταν όλοι δουλεύουν με τη νοοτροπία του αποτελεσματικού.

 

  1. Δεν μιλούν απλά για αλλαγές, τις κάνουν

Όπως είπαμε και πριν, οι απασχολημένοι πρόκειται να δράσουν, λένε ότι θα δράσουν… αλλά οι αποτελεσματικοί δε χάνουν έτσι το χρόνο τους. Οι παραγωγικοί άνθρωποι δε χάνουν χρόνο και απλώς δρουν. Δε φοβούνται τις αλλαγές και βγαίνουν από τη ζώνη άνεσής τους όταν χρειάζεται.

 

  1. Βρίσκουν χρόνο για τον εαυτό τους

Ο BillGates και ο JeffBezos πλένουν τα πιάτα μετά το δείπνο, γιατί πιστεύουν ότι έτσι διώχνουν το άγχος. Η SaraBlakely και η OprahWinfrey δεν παραλείπουν ποτέ το ημερήσιο τους πρόγραμμα γιόγκας. Κάθε επιτυχημένος έχει τη δική του ασχολία που τον ευχαριστεί, για να μπορεί να μαζεύει δυνάμεις.