fbpx

Δες πως θα κάνεις ένα απλό τηγανητό αυγό σε μια γευστική γκουρμεδιά!

Δες πως θα κάνεις ένα απλό τηγανητό αυγό σε μια γευστική γκουρμεδιά!

Το τηγανητό αυγό έχει περάσει στην κοινή γνώμη ως ένα «απλό και γρήγορο» πιάτο. Κάτι το οποίο μπορείς να ξεπετάξεις χωρίς κόπο και ιδρώτα.

Η αλήθεια όμως είναι ότι, ακόμη και αν ο χρόνος που χρειάζεται είναι λίγος, χρειάζεται πολλή περισσότερη προσοχή και αφοσίωση, στην περίπτωση που θέλεις να το απολαύσεις στο μάξιμουμ.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Έτσι κάνεις τα νοστιμότατα αυγά πολίτικα ή al purgatorio

 

Ένας από τους πατέρες της σύγχρονης γαλλικής κουζίνας, ο Fernand Point, συνήθιζε να βάζει επί ένα χρόνο στους μαθητευόμενους σεφ να τηγανίζουν αυγά, πριν τους εμπιστευτεί οτιδήποτε άλλο. Ακόμη και ο διάσημος Ισπανός σεφ, Jose Andres, έχει αναφέρει πως μέχρι και σήμερα δεν έχει βρει τον ιδανικό τρόπο για να τηγανίσει σωστά ένα αυγό.

Μπορεί οι ομελέτες και τα μελάτα να είναι αφορμές για επικά πιάτα, αλλά η Ελλάδα τιμάει το αυγό μέσα από το παραδοσιακό μάτι. Αυτό που ραντίζεις το τηγάνι με ελαιόλαδο και περιμένεις μέχρι να το πετάξεις στο πιάτο. Η ελληνική κουζίνα θα το συνοδέψει με μία τηγανιά πατάτες, με ένα κομμάτι φέτα και μπόλικο ψωμί για βουτιές.

Το σωστό μαγείρεμα όμως, θέλει προσοχή. Οι μεγάλοι σεφ έχουν ένα κόλπο για το σωστό τηγάνισμα. Ανασηκώνουν το ταψί 45 μοίρες, έτσι ώστε η μία πλευρά του τηγανιού να συνεχίζει να ακουμπάει στο μάτι. Τα αυγά κάνουν «μπάνιο» στο λάδι που έχει μαζευτεί στη γωνία, ενώ με την βοήθεια ενός κουταλιού, οι σεφ ραντίζουν τον κρόκο με λίγο λάδι ώστε να μην έχει «μύξες». Μόλις καραμελώσουν οι κρόκοι, τα αυγά είναι έτοιμα για σερβίρισμα.

Δες ποιες γευστικές γκουρμεδιές μπορείς να φτιάξεις με ένα απλό αυγό:

 

 

Croque madame

Εκεί που το γαλλικό ζαμπόν και η μπεσαμέλ, συναντούν το λιωμένο τυρί. Κάποιοι παίζουν μπάλα στο εσωτερικό και με αγγλική μουστάρδα, ενώ άλλοι βρίσκουν παρηγοριά στο τυρί κρέμα. Μέγιστη μαεστρία, αποτελεί το ψήσιμο στο φούρνο, έτσι ώστε να μην παρακαρβουδιστεί το ψωμί.

 

 

Πατάτες με αυγά

Ακόμη και αποτελεί στάνταρ ορεκτικά για τα κεμπαμπτζίδικα, η αλήθεια είναι πως υπάρχουν σε κάθε καλό grill house. Η πατάτα ΠΡΕΠΕΙ να είναι κομμένη στο χέρι και να συνοδεύεται μόνο από χοντρό αλάτι. Υπάρχουν βέβαια και κορυφαίες εξαιρέσεις στο είδος, όπως η φωλιά πατάτας του BASE Grill που βλέπεις παραπάνω.

 

 

Ομελέτα με λουκάνικα

Τρία είναι τα μυστικά για μία καλή ομελέτα: αρκετό τριμμένο τυρί στο χτύπημα, πολλά αβγά και αντικολλητικό τηγάνι. Η ομελέτα με λουκάνικα δημιουργήθηκε για το κρύο και απαιτεί μόνο χωριάτικο λουκάνικο. Οι περισσότεροι τείνουν να το κόβουν σε ροδέλες, αλλά η αλήθεια είναι πως όσο μικρότερα τα κομμάτια, τόσο πιο πλούσια η γεύση. Ιδανικό πρωινό που βάζει τα γυαλιά στο αγγλικό eggs and bacon.

 

 

Μπριζόλα με αυγά

Το περίφημο steak n’ eggs, αποτελούσε το μεσημεριανό γεύμα για όλους τους εργασιομανείς που γύριζαν σπίτι τους αργά τη νύχτα. Αποτελείται από δύο αβγά μάτια και κρέας που συνήθως είναι είτε rib-eye, είτε κόντρα φιλέτο (sirloin). Κάποια εστιατόρια τα σερβίρουν με φασόλια, ενώ άλλα τα προσφέρουν και σε μορφή σάντουιτς μέσα σε βουτυρωμένο σκορδόψωμο. Φαγητό που σε κρατάει ξεκάθαρα όλη μέρα.

 

 

Σπαγγέτι με αυγά

Ένα απλό άσπρο σπαγγέτι που λέμε, με ένα απλό τηγανιτό αυγό αναδεικνύεται σε μία γκουρμεδιά. Πως το κάνεις; Απλά βράζεις το σπαγγέτι και μόλις ετοιμαστεί το σοτάρεις σε ένα τηγάνι με λίγο βούτυρο. Σε ένα άλλο τηγάνι έχεις ετοιμάζει το αυγό. Βάζεις πρώτα στο πιάτο το σπαγγέτι και από πάνω το αυγό και έτοιμη η γκουρμεδιά!