fbpx

Είσαι ευκίνητος ή ευλύγιστος; Μάθε τις μεγάλες διαφορές!

Είσαι ευκίνητος ή ευλύγιστος; Μάθε τις μεγάλες διαφορές!

Λες «είμαι ευκίνητος» εννοώντας ότι έχεις ευλυγισία αλλά η πραγματικότητα είναι ότι μερικές φορές τα μπερδεύουμε αφού είναι δύο διαφορετικά πράματα. Τι ακριβώς σημαίνουν  «ευκινησία» και «ευλιγισία» και σε τι διαφέρουν;

«Η ευλυγισία παραπέμπει στο μήκος και την ικανότητα διάτασης των μυών, των τενόντων, των συνδέσμων, των αρθρικών θυλάκων και γενικά υποδεικνύει την ικανότητα ενός υποσυνόλου αρθρώσεων να κάμπτονται ή να εκτείνονται σε ένα μεγάλο κινητικό εύρος. Από την άλλη, η ευκινησία είναι ένας ευρύτερος όρος ο οποίος αναφέρεται σε ολόκληρο το σώμα και αφορά στην ταχύτητα και ακρίβεια εκτέλεσης κινήσεων. Αυτό προϋποθέτει τη δύναμη των μυών που κινούν την κάθε άρθρωση (αγωνιστές μύες) καθώς και το φυσιολογικό μήκος των μυών που επιτρέπουν την κίνηση της άρθρωσης (ανταγωνιστές μύες)».

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Έτσι θα πετύχεις με τα σκαλάκια να βελτιώσεις τον βασικό μεταβολικό σου ρυθμό

 

Με λίγα λόγια: Η ευλυγισία αναφέρεται στην ικανότητα ενός μυός να επιμηκύνει, ενώ η ευκινησία αναφέρεται στην ικανότητα μιας άρθρωσης να κινηθεί μέσα από το πλήρες εύρος της κίνησης χωρίς περιορισμό ή δυσφορία. Η ευλυγισία σχετίζεται με τους μυς, η κινητικότητα με αρθρώσεις. Είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα και, ως τέτοια, πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά.

Αν και η ευκινησία και η ευλυγισία διαφέρουν, επηρεάζουν η μία την άλλη σε κάποιο βαθμό. Για παράδειγμα, αν οι μύες των ώμων είναι σφιγμένοι, ίσως έχεις πρόβλημα να κινήσεις αυτές τις αρθρώσεις στο πλήρες εύρος κίνησής τους. Έτσι φρόντισε να έχεις ασκήσεις ευκινησίας και ευλυγυσίας στην προπόνησή σου.

Συνήθως, ενδυναμώνεις την κινητικότητα πριν από την προπόνηση και την ευλυγισία μετά την προπόνηση.

 

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την ευκινησία και την ευλιγισία;

Βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ευκινησία και την ευλιγισία είναι:

Η ηλικία: Καθώς μεγαλώνουμε μεταβάλλονται οι ιδιότητες των σκελετικών μυών (π.χ. μειώνεται η μυϊκή μάζα, η υποκινητικότητα οδηγεί σε βράχυνση των μυών κ.ά.) αλλά και παρουσιάζονται προβλήματα του σκελετικού συστήματος (π.χ. οστεοαρθρίτιδα κ.ά.). Επίσης, ο χρόνος αντίδρασης και η νευρομυϊκή συναρμογή μεταβάλλονται αρνητικά με την πρόοδο της ηλικίας.

Το φύλο: Οι γυναίκες λόγω του ορμονικού τους προφίλ υπερτερούν στην ευλυγισία συγκριτικά με τους άνδρες. Στην ευκινησία ο παράγοντας που διαφοροποιεί τα δυο φύλα είναι η μυϊκή δύναμη.

Η θερμοκρασία του σώματος: Επηρεάζει και την ευλυγισία και την ευκινησία, γι’ αυτό και πάντα είναι απαραίτητη η καλή προθέρμανση και αποθεραπεία. Επίσης η θερμοκρασία του περιβάλλοντος επιδρά στη σωστή ενεργοποίηση των μυών.

 

 

Η ευκινησία

Για να αυξήσεις την ευκινησία σου χρειάζεται να εκτελείς μια σειρά ασκήσεων με το σωματικό σου βάρος που θα αυξήσουν το εύρος της κίνησής σου σε τέσσερις βασικές περιοχές: τους αστραγάλους, τους γοφούς, τη σπονδυλική στήλη και τους ώμους.

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ευκινησίας:

 

Μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού

Βελτιώνει τη δύναμη

Προσφέρει καλύτερη ενεργοποίηση του νευρικού συστήματος

Επιδρά θετικά στην ανάπτυξη της ταχύτητας και της δύναμης

Επιδρά θετικά στην αντοχή, λόγω της μικρότερης δαπάνης ενέργειας

Πώς αναπτύσσεται η ευκινησία;

 

Με τη μέθοδο της σύσπασης- χαλάρωσης – διατάσεων. Είναι η αποδοτικότερη μέθοδος αρκεί να γίνεται με τον σωστό τρόπο:

 

8 δευτ. σύσπαση

2 δευτ. χαλάρωση

10 δευτ. διάταση του μυός

Συνεχίζεις κατά τον ίδιο τρόπο έως τρεις φορές. Οι ασκήσεις ευκινησίας πρέπει να εκτελούνται ως «ατομική προπόνηση». Διάβασε σχετικά: Μήπως «σκούριασες»; Αυτές οι ασκήσεις θα βελτιώσουν την ευκινησία σου

Οι ασκήσεις για ευλυγισία καλό είναι να γίνονται μετά την προπόνηση. Οι στατικές διατάσεις πριν την προπόνηση μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμό, επειδή προσπαθείς να επιμηκύνεις έναν κρύο μυ. Δεν  θέλεις να τεντώσεις τους μυς σου αργότερα όταν είναι ζεστοί, έτσι δεν είναι;

Η σύγκριση των στατικών διατάσεων με τις δυναμικές διατάσεις έχει δείξει τεράστιες διαφορές σύμφωνα και με τη διεθνή βιβλιογραφία. Ερευνητές μέτρησαν ένα άλμα 5 βημάτων, πέταγμα ιατρικής μπάλας με χαμηλά τα χέρια και έκαναν ένα t-test ευκινησίας στους συμμετέχοντες. Οι συμμετέχοντες ήταν χωρισμένοι σε τρεις ομάδες: καθόλου προθέρμανση, στατική προθέρμανση και δυναμική προθέρμανση. Η ομάδα με τη δυναμική προθέρμανση έδειξε βελτίωση στην απόδοση σε ασκήσεις δύναμης και ευκινησίας όταν συγκρίθηκε με τις υπόλοιπες ομάδες.

 

 

Οι διατάσεις μετά την άσκηση ανακουφίζουν από τη μυική ένταση και τον πόνο – ειδικά όταν χρησιμοποιείς foam roller. Αν ένας μυς είναι πιασμένος και πονάει, αυτό συμβαίνει επειδή ο μυς είναι περιορισμένος, ή δεν υπάρχει καλή κυκλοφορία ώστε να γίνει η μεταφορά των θρεπτικών ουσιών μέσω αίματος ή η απομάκρυνση των αποβλήτων. Το foam roller (30 δευτερόλεπτα ανά περιοχή) χαλαρώνει τους καταπονημένους μυς, επιτρέποντάς σου να τους επιμηκύνεις καλύτερα και να μεγιστοποιήσεις την αιματική ροή.

Επιπλέον, με τις διατάσεις δίνεις το μήνυμα στο σώμα σου να χαλαρώσει, κάτι που βοηθά στην ηρεμία του νευρικού συστήματος μετά από μια σκληρή προσπάθεια.

 

Άρθρο των: Γεωργία Μήτρου MSc, Αντωνία Καλτσάτου PhD, Άγγελος Παππάς MSc, Χριστίνα Καρατζαφέρη PhD, Γεώργιος Σακκάς PhD