fbpx

Επιστροφή στις προπονήσεις: Αν βαρέθηκες τα ίδια, μάθε τι επιλογές έχεις

Επιστροφή στις προπονήσεις: Αν βαρέθηκες τα ίδια, μάθε τι επιλογές έχεις

Να ‘μαστε πάλι εδώ… όπως κάθε χρόνο! Με το μυαλό μας χαμένο στα νησιά, τις παραλίες και τις βουτιές μας στα καταγάλανα θαλασσινά νερά… Και έχουν ήδη αρχίσει όλοι να εύχονται καλό φθινόπωρο ή ακόμα χειρότερα καλό χειμώνα ενώ όλοι ξέρουμε ότι το καλοκαίρι στην Ελλάδα κρατάει τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του Οκτώβρη…

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτές είναι οι συνήθειες που πρέπει να αποβάλεις αν θες να γίνεις καλύτερος

 

Νομίζω ότι το καλύτερο που έχουμε να πούμε είναι καλή επανένταξη! Και γι’ αυτή ακριβώς την (σωματική) επανένταξη θέλω να μιλήσουμε σήμερα…

 

Πώς επιστρέφουμε στις…γυμναστικές μας συνήθειες;

Τα σχολεία άνοιξαν και τα γυμναστήρια έχουν αρχίσει σιγά σιγά να γεμίζουν. Όμως εσύ δεν έχεις αποφασίσει ακόμα τι θέλεις να κάνεις…Κι αν έχεις αποφασίσει, ακόμα δεν έχεις κάνει το πρώτο βήμα…

Καταρχάς θα ήθελα να σου πω ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να νιώθεις τύψεις για τις ατασθαλίες του καλοκαιριού και για την παύση των αθλητικών σου δραστηριοτήτων την περίοδο του καλοκαιριού. Το σώμα μας έχει ανάγκη από ξεκούραση ειδικά αν ακολουθούμε ένα εντατικό πρόγραμμα γυμναστικής μέσα στη χρονιά.

 

Πώς διαλέγουμε τι είδος γυμναστικής θέλουμε να κάνουμε;

Σκέψου τι είναι αυτό που σου αρέσει να κάνεις. Τι είναι αυτό που θα σε βοηθήσει να πετύχεις το στόχο σου, αλλά και να σε ευχαριστήσει. Σου αρέσει να είσαι μέλος ενός ομαδικού προγράμματος ή προτιμάς να έχεις προσωπικό γυμναστή; Να γυμνάζεσαι σε εξωτερικό χώρο ή σε γυμναστήριο; Θέλεις κάτι περισσότερο δυναμικό ή κάτι ολιστικό; Το ιδανικό θα ήταν να ξεκινήσεις με κάτι που σου κεντρίζει το ενδιαφέρον. Μία άλλη λύση, και κατά τη γνώμη μου ιδανική, είναι να συνδυάσεις είδη προπόνησης π.χ. καλό είναι να μην κάνεις μόνο τρέξιμο ή να μην κάνεις μόνο βάρη. Η καλή φυσική κατάσταση εξαρτάται από τις επιδόσεις της καρδιάς, των πνευμόνων και των μυών του σώματος. Πιο συγκεκριμένα φροντίζουμε για την καρδιοαναπνευστική αντοχή ή αερόβια ικανότητα, τη μυϊκή δύναμη, τη μυϊκή αντοχή, την ευλυγισία-ελαστικότητα και τη σύσταση σώματος. Πλέον υπάρχουν πολλές επιλογές, συνδύασέ τες για να πετύχεις μια καλή φυσική κατάσταση.

 

Πώς διαλέγουμε γυμναστή/δάσκαλο ;

Το πιο σημαντικό αν όχι αυτονόητο είναι να σιγουρευτούμε ότι ο/η γυμναστής/γυμνάστρια που θα διαλέξουμε είναι σωστά καταρτισμένος, μην ξεχνάς ότι μιλάμε για το σώμα μας και πρέπει να το εμπιστευόμαστε σε επαγγελματίες. Ένας καλός trainer πρέπει να είναι πάντα ενημερωμένος και να έχει μέθοδο στην προπόνηση του. Το πιο επικίνδυνο που συναντάμε συχνά στους ασκούμενους είναι ότι οι περισσότεροι ¨θυσιάζουν¨ την σωστή τεχνική π.χ. για να σηκώσουν περισσότερα κιλά γιατί νομίζουν πως έτσι θα έχουν πιο γρήγορα αποτελέσματα. Και κάπως έτσι καταλήγουν να τραυματιστούν. Είναι  υποχρέωση του γυμναστή να επιμορφώνει συνεχώς τον ασκούμενό του, εξηγώντας του τι κάνει, πώς πρέπει να το κάνει, γιατί και τι αποτελέσματα θα έχει.

 

Και πού θα βρω χρόνο να γυμναστώ;

Επένδυσε στο χρόνο που έχεις μέσα στη μέρα σου. Μην σταματάς ποτέ να είσαι δημιουργικός/η, μην σταματάς ποτέ να φροντίζεις την υγεία σου. Μπορούμε πάντα να βρούμε λίγο χρόνο για γυμναστική, ώστε να γυμναζόμαστε έστω 3-4 φορές μέσα στην εβδομάδα. Αργά και ελεγχόμενα προσπάθησε να διατηρείς την ένταση της άσκησης σε επίπεδα διαχειρίσιμα από τον οργανισμό και προχώρησε σε αύξηση της έντασης σταδιακά και σε διάστημα αρκετών εβδομάδων. Ανέβασε το επίπεδο δυσκολίας προοδευτικά και μεθοδικά. Απότομη αύξηση ανά εβδομάδα, αυξάνει και την πιθανότητα να τραυματιστείς, δεν υπάρχει κανένας λόγος να βιαζόμαστε…

Και κάτι πολύ σημαντικό: Αφιερώνουμε χρόνο στην προθέρμανση, στις διατάσεις αλλά και στην πολύ πολύ καλή ενυδάτωση του οργανισμού μας!

Καλή μας αρχή, με ασφάλεια!!!

Άρθρο της Ειρήνης Γολικίδου, Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ, TRX Instructor και Personal Trainer