fbpx

Εργομέτρηση: Τι είναι και πότε χρειάζεται να κάνεις

Εργομέτρηση: Τι είναι και πότε χρειάζεται να κάνεις

Εργομέτρηση είναι η εκτίμηση της αερόβιας κατάστασης του ατόμου, η οποία αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα της φυσικής κατάστασης.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μάθε πότε και αν πρέπει να κάνεις λιπομέτρηση

 

Με πιο απλά λόγια, είναι μεταξύ άλλων η καρδιοαναπνευστική αντοχή, η δύναμη, η ευλυγισία, η ταχύτητα, η μυϊκή δύναμηκαι να εκτιμηθεί γενικότερα η φυσική κατάσταση του ατόμου.

Η διαδικασία της εργομέτρησης είναι μια ιδιαίτερη διαδικασία. Απαιτεί από τον αθλούμενο το maximum των δυνατοτήτων του και χαρτογραφεί μέσα σε μισή ώρα (το πολύ) επακριβώς το εύρος των αθλητικών δυνατοτήτων του, καθώς και τη γενικότερη εικόνα της φυσικής του κατάστασης.

 

 

Εργομέτρηση μπορούμε να κάνουμε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και της χρονιάς. Μοναδική προϋπόθεση να έχουμε ξεκουραστεί μια ή δυο μέρες πριν από τη μέτρηση.

Πως γίνεται; Η διαδικασία είναι απλή. Γίνεται πάνω στο διάδρομο ή στο ποδήλατο. Ο αθλούμενος ξεκινά να τρέχει ή να ποδηλατεί από μια χαμηλή ταχύτητα και ένταση και ανά τρία λεπτά ανεβάζει ρυθμό.

Στο τέλος κάθε τριλέπτου εφαρμόζει μια ειδική μάσκα στο στόμα του (και ένα ειδικό μανταλάκι στη μύτη ώστε να εισπνέει και να εκπνέει μόνο μέσα στη μάσκα) που είναι συνδεδεμένο με τα όργανα μέτρησης που καταγράφουν τιμές οξυγόνου, διοξειδίου, όγκο αέρα κλπ. Αυτό επαναλαμβάνεται μέχρι να φτάσει ο αθλούμενος στο maximum της ικανότητάς του. Τότε, ολοκληρώνεται η διαδικασία.

Στη συνέχεια, αφού περάσουν δέκα λεπτά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας, με ένα απλό τσίμπημα στο δάχτυλο του χεριού ο εργοφυσιολόγος παίρνει μια σταγόνα αίμα για να μετρήση και το γαλακτικό.

Στην εργομέτρηση μετρούνται και αξιολογούνται τα εξής:

  • Οι φυσιολογικές παραμέτρους που επηρεάζουν την απόδοσή σου
  • Αξιολογούνται τα συν και τα πλην της καρδιαναπνευστικής αντοχής
  • Προσδιορίζονται με ακρίβεια οι προπονητικές επιβαρύνσεις
  • Οι μετρήσεις κάνουν πιο αποτελεσματικά προγράμματα βάσει των δυνατοτήτων σου.
  • Καθορίζεται το επίπεδο ετοιμότητας κατά την αποθεραπεία μετά από τραυματισμό.