fbpx

Κορωνοϊός: Το κάπνισμα εξασθενεί τα κύτταρα και μειώνει τις φυσικές άμυνες

Κορωνοϊός: Το κάπνισμα εξασθενεί τα κύτταρα και μειώνει τις φυσικές άμυνες

Η έκθεση των ανθρώπινων κυττάρων στον καπνό του τσιγάρου τα καθιστά πιο ευάλωτα στη μόλυνση από το νέο κορωνοϊό, με αποτέλεσμα να είναι πιο πιθανή η λοίμωξη Covid-19, αλλά και η σοβαρότητα της.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Covid-19: Το κάπνισμα είναι απειλή αλλά η νικοτίνη μάλλον σώζει!

 

Αυτό σύμφωνα με μια νέα μικρή μελέτη επιστημόνων στις ΗΠΑ. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος ‘Αντζελες (UCLA), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κυτταρικής βιολογίας «Cell Stem Cell», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, απομόνωσαν επιθηλιακά κύτταρα από αεραγωγούς πνευμόνων πέντε ανθρώπων που κάπνιζαν, χωρίς Covid-19, και εξέθεσαν άμεσα ορισμένα από αυτά στο εργαστήριο αρχικά σε καπνό τσιγάρου και στη συνέχεια στον κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Διαπιστώθηκε ότι, σε σχέση με όσα δεν είχαν εκτεθεί στον καπνό, εκείνα τα κύτταρα που εκτέθηκαν, είχαν διπλάσια έως τριπλάσια πιθανότητα να μολυνθούν από τον ιό. Η περαιτέρω ανάλυση των κυττάρων έδειξε ότι ο καπνός είχε μειώσει την ανοσιακή αντίδραση τους στον κορωνοϊό, καταστέλλοντας τη δράση των ιντερφερονών. «Αν θεωρήσει κανείς τους αεραγωγούς σαν τα ψηλά τείχη που προστατεύουν ένα κάστρο, το κάπνισμα του τσιγάρου είναι σαν να ανοίγει τρύπες σε αυτά τα τείχη. Το κάπνισμα μειώνει τις φυσικές άμυνες και επιτρέπει στον ιό να διεισδύσει και να μολύνει τα κύτταρα», δήλωσε η ερευνήτρια Μπριγκίτ Γκόμπερτς.