fbpx

Μάθε γιατί χασμουριέσαι όταν κάνεις προπόνηση!

Μάθε γιατί χασμουριέσαι όταν κάνεις προπόνηση!

Ακόμα δεν ξεκίνησες την γυμναστική και χασμουριέσαι ήδη; Βαρέθηκες ή σημαίνει κάτι άλλο;

Εκδηλώνεται με το άνοιγμα του στόματος και την βαθιά εισπνοή, γεμίζοντας τους πνεύμονες με αέρα. Μερικά χασμουρητά είναι σύντομα, και κάποια διαρκούν για αρκετά δευτερόλεπτα. Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι ένας άνθρωπος θα ξεκινήσει να χασμουριέται, όταν αντικρίσει να το κάνει ένας άλλος. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η μεταδοτικότητα του χασμουρητού οφείλεται στην επικοινωνία των ανθρώπων σε μια κοινωνική ομάδα.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Να γιατί η πρωινή προπόνηση σου προσφέρει περισσότερα

 

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες σχετικά με τους λόγους για τους οποίους χασμουριόμαστε

 

Η φυσιολογική θεωρία

Με το χασμουρητό λαμβάνουμε περισσότερο οξυγόνο και αποβάλλουμε την περίσσεια του διοξειδίου του άνθρακα.

 

Η θεωρία της πλήξης

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να χασμουριούνται όταν είναι κουρασμένοι ή βαριούνται.

 

Η θεωρία του ‘δροσερού’ εγκεφάλου

Το χασμουρητό λειτουργεί ως φυσικός “θερμοστάτης” επιτρέποντας να μπει κρύος αέρας και να επαναφέρει τη σωστή θερμοκρασία του εγκεφάλου.

Στη γυμναστική το χασμουρητό βοηθά να μειωθεί η θερμοκρασία του εγκεφάλου. Όταν λοιπόν βρισκόμαστε σε άσκηση το σώμα αντιδρά με την εφίδρωση κάνοντας μια προσπάθεια να ισορροπήσει τη θερμοκρασία του εγκεφάλου μας. Αν η εφίδρωση δεν είναι αρκετή, ο εγκέφαλός σας δίνει εντολή για ένα χασμουρητό, το οποίο αυξάνει τη ροή του αίματος και τον καρδιακό ρυθμό. Επιτρέπει έτσι την πρόσληψη δροσερού αέρα που θα βοηθήσει τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του εγκεφάλου.

Όμως κατά τον καθηγήτη Φυσικής Αγωγής Δήμο Διπλάρη το χασμουρητό οφείλεται σε διάφορους λόγους

  1. Κούραση
  2. Ανία
  3. Προβλήματα υγείας
  4. Και τέλος το χασμουρητό βοηθά να μειωθεί η θερμοκρασία του εγκεφάλου.Το σώμα αντιδρά με την εφίδρωση κάνοντας μια προσπάθεια να ισορροπήσει τη θερμοκρασία του εγκεφάλου σας.Αν η εφίδρωση δεν είναι αρκετή , ο εγκέφαλός σας δίνει εντολή για ένα χασμουρητό , το οποίο αυξάνει τη ροή του αίματος και τον καρδιακό ρυθμό . Επιτρέπει έτσι την πρόσληψη δροσερού αέρα που θα βοηθήσει τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του εγκεφάλου σας

Ο personal Training Δήμος Σκουφάκης τονίζει: «Φυσικά δεν φταίει το ότι είναι εύκολες οι ασκήσεις για σένα. Σύμφωνα με αμερικανό νευροεπιστήμονα μάλλον ο εγκέφαλος σου προσπαθεί να χαλαρώσει κατα τη διάρκεια της προπόνησης. Όταν κανείς προπόνηση ο εγκέφαλος σου υπερθερμενεται και δεν λειτουργεί το ίδιο αποτελεσματικά. Κάθε φορά που χασμουριέσαι όμως, εισπνεεις επιπλέον οξυγόνο που αυξάνει τη ροη του αίματος και βοηθά στην πτώση της θερμοκρασίας στην περιοχή. Το αποτέλεσμα ; Γυμνάζεσαι καλύτερα και πιο αποτελεσματικά , σύμφωνα με τον αμερικανό νευροεπιστήμονα».