fbpx

Μάθε πόσο αντέχει πραγματικά το σώμα σου χωρίς προπόνηση

Μάθε πόσο αντέχει πραγματικά το σώμα σου χωρίς προπόνηση

Είσαι από εκείνους που αγχώνονται ότι θα καταστραφεί το σώμα τους επειδή έκλεισαν τα γυμναστήρια και έμεινες χωρίς προπόνηση;

Άρθρο στην επιθεώρηση Medicine and Science in Sports and Exercise αναφέρεται σε μελέτες που έγιναν σε δρομείς, κωπηλάτες και αθλητές αντοχής και δείχνουν ότι έπειτα από ένα μήνα χωρίς άσκηση δε φάνηκε να διαφοροποιούνται οι μυϊκές ίνες δύναμης.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 3 απίθανα κολπάκια που ίσως σε γλιτώσουν από περιττά κιλά!

 

Συγκεκριμενα η μυϊκή δύναμη γενικά δε μεταβλήθηκε πολύ σε αυτή την περίοδο ενώ οι εξειδικευμένες μυϊκές ίνες, όσες σχετίζονται άμεσα με το κάθε άθλημα άρχισαν να διαφοροποιούνται σε μόλις δύο εβδομάδες χωρίς προπόνηση.

Αν λοιπόν δεν κάνεις συστηματικά κάποιο άθλημα και απλώς κάνεις προπόνηση για την υγεία σου, τότε για ένα περίπου μήνα δεν θα έχεις κάποιο πρόβλημα.

Από την άλλη αν λατρεύεις την αεροβική, σίγουρα σε ενδιαφέρει περισσότερο η αντοχή της καρδιάς και των πνευμόνων σου. Αυτή η ικανότητα χάνεται λίγο πιο γρήγορα απ’ ότι η δύναμη.

Σε μελέτη σε ποδηλάτες αντοχής βρέθηκε πως τέσσερις εβδομάδες αδράνειας είχαν ως αποτέλεσμα 20% μείωση της ικανότητας VO2 max, που μετρά τη μέγιστη ικανότητα πρόσληψης, μεταφοράς και χρήσης οξυγόνου κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνονται και από μια άλλη μελέτη. Σε αυτήν, διαπιστώθηκε πως έπειτα από 12 ημέρες αδράνειας η VO2 max έπεσε κατά 7% και τα ένζυμα του αίματος που σχετίζονται με την επίδοση αντοχής μειώθηκαν κατά 50%.

Μπορεί η καρδιαγγειακή ικανότητα να μειώνεται πιο γρήγορα απ’ ότι η δύναμη, είναι όμως και πιο εύκολο να την επανέλθει με την επιστροφή στη προπόνηση!