fbpx

Μπορεί η αισιοδοξία να βελτιώσει την υγεία σου;

Μπορεί η αισιοδοξία να βελτιώσει την υγεία σου;

Εάν είστε ο τύπος του ατόμου που πιστεύει ότι όλα θα πάνε καλά και οι κακοτυχίες είναι κάτι προσωρινό, μάλλον έχετε μια αισιόδοξη προσωπικότητα. Συγχαρητήρια, γιατί αυτό σημαίνει σημαντικά οφέλη για την υγεία σας.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 4 πράγματα που παθαίνεις όταν δεν κάνεις σεξ!

 

Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, αρκετές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η θετική διάθεση σχετίζεται με καλύτερα αποτελέσματα χειρουργικών επεμβάσεων,  ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα, καλύτερη λειτουργία της καρδιάς και ακόμα και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Σε μια από αυτές τις έρευνες μάλιστα, οι συμμετέχοντες που έβλεπαν πιο θετικά τα πράγματα ήταν σε θέση να αντέξουν καλύτερα και τον πόνο.

 

 

Η αισιοδοξία μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να επιμείνετε σε υγιείς συνήθειες, σύμφωνα με μια άλλη μελέτη. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι αισιόδοξοι άνθρωποι αφοσιώνονται περισσότερο σε συμπεριφορές όπως η τακτική άσκηση, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και η αποφυγή του καπνίσματος.

 

Προσποιηθείτε μέχρι να το πιστέψετε

Φυσικά μπορεί να μην ανήκετε στην κατηγορία των φύσει αισιόδοξων ανθρώπων, ειδικά αν αυτό το διάστημα αντιμετωπίζεται μια σειρά από προβλήματα. Σε μια έρευνα μεταξύ ενήλικων Αμερικανών, περίπου οι μισοί αυτοαποκαλούνται αισιόδοξοι, αλλά μόνο το 4% δήλωσαν ότι είναι απαισιόδοξοι. Ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων (43%) δήλωσαν ότι ήταν “κάπου ενδιάμεσα”. Αν ανήκετε και εσείς σε αυτή την κατηγορία, αυτό σημαίνει ότι έχετε την ικανότητα να δείτε τη θετική πλευρά της ζωής αλλά χρειάζεται να την ασκήσετε και να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας ώστε να σκέφτεται και να ενεργεί με αισιοδοξία.

Οι ειδικοί προτείνουν να σταθείτε λίγο και να σκεφτείτε πότε είστε ιδιαίτερα αρνητικοί. Είναι στη δουλειά σας, κατά τη διάρκεια της καθημερινής μετακίνησης, στο σπίτι, κάνοντας άλλες δουλειές; Όταν εντοπίσετε την πηγή της αρνητικής σας διάθεσης θα είναι πιο εύκολο να τη διαχειριστείτε. Θα σας βοηθήσει αν προσθέσετε σε εκείνο το κομμάτι της ημέρας σας κάποια μορφή άσκησης, αφού έχει αποδειχθεί ότι η γυμναστική επηρεάζει θετικά τη διάθεση.

Εξάλλου μη νομίζετε ότι αισιοδοξία σημαίνει να είστε όλη την ημέρα σε τρελά κέφια. Απλώς σημαίνει να μπορείτε να δείτε και τη θετική πλευρά μιας κατάστασης και όχι μόνο τα αρνητικά.