fbpx

Να γιατί είναι καλύτερο να αλλάζεις λάστιχα το καλοκαίρι – Πως τα ελέγχεις;

Να γιατί είναι καλύτερο να αλλάζεις λάστιχα το καλοκαίρι – Πως τα ελέγχεις;

Πολλοί λένε ότι τα λάστιχα τα αλλάζουμε στη μηχανή μας τον χειμώνα! Δεν είναι λάθος αλλά δεν είναι και η πιο τέλεια επιλογή. Τώρα που μπήκε καλοκαίρι, καλό είναι να ελέγξεις τα λάστιχα της μηχανής σου και αν διαπιστώσεις φθορά ακόμα καλύτερο είναι να τα αλλάξεις και να μην περιμένεις το φθινόπωρο.

Σκέψου λοιπόν ότι τη μηχανή σου θα την χαρείς περισσότερο το καλοκαίρι. Ταξίδια, εξορμήσεις, ακόμα και η κίνηση στη πόλη. Είναι καλό λοιπόν να έχεις το τέλειο κράτημα που θα σου προσφέρουν τα καινούργια ελαστικά.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτοί είναι ο 9 μεγάλοι μύθοι που πιστεύουν όσοι δεν φορούν κράνος

 

Από την άλλη αν θεωρείς ότι θα έχουν φθαρεί μέχρι τον χειμώνα η φθορά τους δεν θα είναι τόσο μεγάλη ώστε να σε επηρεάσει.

Και επειδή το καλοκαίρι τα ελαστικά των μοτοσικλετών περνούν σκληρές δοκιμασίες όπου λόγων των υψηλών θερμοκρασιών καταπονούνται ακόμη περισσότερο και φθείρονται γρηγορότερα καλό θα είναι να κάνεις έναν έλεγχο.

Ένας ολιγόλεπτος έλεγχος σε ένα βουλκανιζατέρ μπορεί να μας βγάλει από δυσάρεστες καταστάσεις. Οι παρακάτω συμβουλές απευθύνονται σε νέους αναβάτες αλλά και σε όσους θέλουν να φρεσκάρουν την μνήμη τους γύρω από την ασφάλεια των ελαστικών.

 

  1. Τα ελαστικά στις μοτοσικλέτες καλό είναι να αλλάζονται το φθινόπωρο και μετά την ταλαιπωρία του καλοκαιριού. Εκτός και αν είναι ήδη φθαρμένα οπότε ο αναβάτης πρέπει να τα αλλάξει εγκαίρως πριν τις καλοκαιρινές διακοπές και σίγουρα πριν από ένα μεγάλο ταξίδι.
  2. Πρέπει να τσεκάρουμε την πίεση τους αρκετά συχνά και απαραίτητα μια φορά την εβδομάδα. . Προτιμάτε να τσεκάρετε την πίεση των ελαστικών όταν αυτά είναι κρύα. Η πίεση των ελαστικών επηρεάζει άμεσα τις επιδόσεις και την φθορά των ελαστικών σας.
  3. Πολλές μοτοσικλέτες μένουν ακινητοποιημένες για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να φροντίσουμε ώστε τα ελαστικά να μην πατούν στο έδαφος και γι αυτό υπάρχουν και κάποια ειδικά σταντ που κρατούν την μοτοσικλέτα στον αέρα.
  4. Προσοχή στα ελαστικά των νοικιάρικων μοτοσικλετών. Δυστυχώς, σε πολλές από τις μοτοσικλέτες που μας ενοικιάζουν στα νησιά μας δεν έχει τηρηθεί με θρησκευτική ευλάβεια το βιβλίο συντήρησης. Οπότε, καλό είναι να απαιτήστε να σας δώσουν μια μοτοσικλέτα που σίγουρα δεν θα έχει φθαρμένα ελαστικά ενώ μην ξεχάσετε και εσείς να ελέγξετε την πίεση αυτών.
  5. Η πίεση των ελαστικών πρέπει να συμβαδίζει με αυτή που προτείνει ο κατασκευαστής.
  6. Στο ταξίδι, τόσο στις μικρές όσο και τις μεγάλες μοτοσικλέτες, που τις φορτώνουμε με επιπλέον βαλίτσες ή και ένα δεύτερο αναβάτη, θα πρέπει να προσθέτουμε λίγο παραπάνω πίεση στα ελαστικά, ώστε να ανταπεξέλθουν στο επιπλέον βάρος.
  7. Ελέγχετε τα ελαστικά σας όσον αφορά την επάρκεια του βάθους πέλματος. Όταν η φθορά του ελαστικού έχει φτάσει στους δείκτες φθοράς (0,8 χιλιοστά) ή παρακάτω, ή ακόμη χειρότερα έχουν αποκαλυφθεί τα λινά ή οι ίνες του, τότε πρέπει να γνωρίζετε ότι ελαστικό έχει φθαρεί σε επικίνδυνο βαθμό και πρέπει να αντικατασταθεί αμέσως.