fbpx

Οι μαγευτικές χιονισμένες εικόνες και ο συγκινητικός θρύλος του χειμωνιάτικου Νυμφαίου!

Οι μαγευτικές χιονισμένες εικόνες και ο συγκινητικός θρύλος του χειμωνιάτικου Νυμφαίου!

Για το Νυμφαίο της Φλώρινας δεν χρειάζονται πολλά λόγια, παρά μόνο εικόνες! Είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της χώρας μας και αυτό που βρίσκεται στο μεγαλύτερο υψόμετρο!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ένα μαγευτικό ταξίδι με τρένο σε ένα παραμυθένιο ξενοδοχείο στη κορφή της Ευρώπης!

 

Δεν είναι τυχαίο που πολλοί αποδίδουν στο Νυμφαίο το χαρακτηρισμό του ομορφότερου χωριού της Ελλάδας, ενώ να αναφερθεί ότι κατά καιρούς κερδίζει επάξια και μια θέση στη λίστα με τα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης. Κομψός, αριστοκρατικός, παραμυθένιος, ο οικισμός του Νυμφαίου ξεχωρίζει.

 

 

Το Νυμφαίο έχει μια μακρόχρονη και δύσκολη ιστορία. Χτίστηκε περί το 1385 από Βλάχους Οδίτες, δηλαδή λατινοφωνήσαντες αυτόχθονες Μακεδόνες, που επί 1.400 χρόνια φύλαγαν τη γειτονική Εγνατία Οδό και οι οποίοι κατέφυγαν τότε στα απρόσιτα βουνά, ύστερα από σκληρές μάχες με τους Οθωμανούς. Αυτοί οι πολεμιστές οικιστές του Νυμφαίου συνθηκολόγησαν αργότερα υπό όρους. Έτσι παρέμειναν ένοπλοι και αυτοδιοικούμενοι, υπαγόμενοι απευθείας στη Βαλιντέ Σουλτάνα, δηλαδή τη μητέρα του Σουλτάνου, στην οποία πλήρωναν πολύ μειωμένους φόρους. Μέχρι τις αρχές του 17ου αιώνα ζούσαν κυρίως με ληστρικές επιδρομές στα τσιφλίκια του κάμπου. Περί το 1630 άρχισαν να επιδίδονται στην ασημουργία και ανέδειξαν το χωριό τους σε περιώνυμο κέντρο αργυροχρυσοχοΐας όλης της Μακεδονίας για τους υπόλοιπους τρεις αιώνες.

 

 

Όσο για την ονομασία του χωριού η πραγματικότητα όπως είναι φυσικό διαφέρει από τον θρύλο που όμως είναι πολύ πιο ωραίος! Ας μάθουμε όμως πρώτα την πραγματικότητα: Η ονομασία που είχαν δώσει οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού ήταν Νιβέστα, όνομα βλάχικης και προηγουμένως δωρικής προέλευσης, με τρεις ερμηνείες: «Νύφη» λόγω της ομορφιάς του χωριού (Νιβέστα) και της τοποθεσίας, «αθέατη» (ni vista) πιθανώς διότι βρισκόταν σε σημείο όπου δεν γινόταν εύκολα ορατό και «χιονάτη» ή «όπου μένει το χιόνι» (nives sta). Η επίσημη ονομασία πριν από την απελευθέρωση – και για μερικά χρόνια μετέπειτα -ήταν Νέβεσκα. Το χωριό μετονομάστηκε από Νέβεσκα σε Νυμφαίον το 1926!

 

 

Ο θρύλος όμως είναι πιο γλυκός και συγκινητικός. Αναφέρει ότι κάπου στο 1300 ένα ερωτευμένο ζευγάρι, από διαφορετικά βλάχικα χωριά κλέφτηκε! Ακολούθησε αναζήτηση από τους συγγενείς και τους λοιπούς βλάχους χωρίς όμως αποτέλεσμα.

 

 

Πέρασε ο χειμώνας και κατά την άνοιξη ένας βοσκός εντόπισε το ζευγάρι στη σημερινή θέση του Νυμφαίου. Είχαν στήσει μια καλύβα και είχαν ξεχειμωνιάσει εκεί. Ο βόσκος συγκινήθηκε από την μεγάλη αγάπη του ζευγαριού που κατάφεραν να ξεχειμωνιάσουν στο δύσκολες καιρικές συνθήκες και ειδοποίησε τους υπόλοιπους βλάχους!

 

 

Όπως ήταν φυσικό και εκείνοι συγκινήθηκαν. Ανέβηκαν λοιπόν στη καλύβα, στο σημερινό Νυμφαίο δηλαδή και αγκάλιασαν με αγάπη το ζευγάρι. Από την χαρά τους και προς τιμή του αγαπημένου ζευγαριού αποφάσισαν να ιδρύσουν το χωριό και του έδωσαν την ονομασία Νιβέσκα, δηλαδή νύμφη!

 

 

Από τότε μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά με το χωριό να αναγεννάτε και να αποτελεί πλέον τουριστικό προορισμό από τη δεκαετία του 1990. Τότε με πρωτεργάτες τον Νίκο Μέρτζο και τον Γιάννη Μπουτάρη αποφασίστηκε και έγινε πράξη η ολική και συνολική «αναπαλαίωση» του Νυμφαίου. Το Νυμφαίο, ή Νέβεσκα, όπως ήταν γνωστό πιο παλιά, ένα από τα πλούσια και πιο ακμαία Βλαχοχώρια της Μακεδονίας, ερήμωνε στο πέρασμα των χρόνων. Ωσπου του έδωσαν ξανά ζωή με αυτή την προσπάθεια αναγέννησης που ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

 

Τις φωτογραφίες τις δανειστήκαμε από τον κ. Μιχάλη Τσίρλη