fbpx

Οι 3 διαφορετικοί στόχοι απαντούν στο ερώτημα: Πρώτα βάρη ή πρώτα τρέξιμο

Οι 3 διαφορετικοί στόχοι απαντούν στο ερώτημα: Πρώτα βάρη ή πρώτα τρέξιμο

Κάποιοι πρώτα τρέχουν και μετά κάνουν βάρη. Άλλοι πάλι το αντίθετο! Ποιο είναι το σωστό; Η αλήθεια είναι ότι σωστό δεν υπάρχει και απλά είναι θέμα επιλογής στόχων που θέλεις να πετύχεις.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μηχανήματα ή ελεύθερα βάρη: Λύσε την απορία μια και καλή!

 

Δες λοιπόν τις τρείς περιπτώσεις και αποφάσισε τι θα κάνεις πρώτα:

 

  1. Πρώτα βάρη μετά τρέξιμο

Σε αυτήν την περίπτωση το αποτέλεσμα ευνοεί τη μυϊκή ενδυνάμωση και τη μυϊκή υπερτροφία. Κι αυτό γιατί όταν τα βάρη προηγούνται το γλυκογόνο είναι σε υψηλά επίπεδα με αποτέλεσμα η απόδοση να είναι καλύτερη και φυσικά να γίνονται καλύτερες μυϊκές προσαρμογές. Αντίστοιχα το τρέξιμο γίνεται όταν οι ενεργειακές αποθήκες είναι χαμηλές κάτι που σημαίνει ότι η απόδοση θα είναι περιορισμένη. Επίσης σε αυτήν την περίπτωση μετά τα βάρη το σώμα είναι συνήθως σφιχτό  η κίνηση των μυών περιορισμένη ενώ αυξάνονται και οι πιθανότητες κάποιου τραυματισμού ιδιαίτερα αν αναπτυχθούν σχετικά μεγάλες ταχύτητες.

 

  1. Πρώτα τρέξιμο μετά βάρη

Όταν το τρέξιμο προηγείται τότε το όφελος επικεντρώνεται περισσότερο στη βελτίωση της αντοχής καθώς υπό αυτές τις συνθήκες το σώμα είναι ξεκούραστο και οι ενεργειακές αποθήκες γεμάτες με αποτέλεσμα ο οργανισμός να αποδίδει καλύτερα και να πραγματοποιούνται πιο γρήγορα κι εύκολα αερόβιες προσαρμογές. Φυσικά στη συνέχεια η απόδοση στα βάρη θα είναι και μειωμένη και πιθανόν λιγότερο αποτελεσματική. Αν μάλιστα το τρέξιμο είναι μεγάλης διάρκειας ή έντασης θα πρέπει οι ασκήσεις με τα βάρη να γίνουν με προσοχή και χωρίς πολλή επιβάρυνση.

 

  1. Η …μέση λύση

Τα τελευταία χρόνια  η ερευνητική κοινότητα υποστηρίζει πως κάθε προπόνηση θα πρέπει να έχει έναν και μόνο στόχο ή όσο το δυνατόν λιγότερους. Αυτό στην περίπτωση μας σημαίνει πως θα πρέπει να εκτελείς σε ξεχωριστές προπονητικές μονάδες τα βάρη και το τρέξιμο. Σε κάθε περίπτωση σε μία προπόνηση με βάρη καλό είναι να προηγείται καλή προθέρμανση το οποίο μπορεί να σημαίνει και μερικά χιλιόμετρα (2-4) τρεξίματος. Ωστόσο στην πράξη κάτι τέτοιο δεν είναι πάντα δυνατό αφού δύσκολα βρίσκει κανείς τον χρόνο για να εκτελέσει τόσες πολλές προπονητικές μονάδες κι έτσι όλοι λίγο – πολύ κάνουν τα βάρη τους πριν ή μετά από ένα συνεχόμενο τρέξιμο (σπανιότερα πριν ή μετά από μία διαλειμματική κάτι που όμως γενικά δεν προτείνεται).