fbpx

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τις αλλεργίες του καλοκαιριού

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τις αλλεργίες του καλοκαιριού

Σαν να μην έφταναν τα συμπτώματα που προκαλούν οι αλλεργίες την άνοιξη, οι καλοκαιρινές αλλεργίες μπορεί να είναι ακόμη πιο ενοχλητικές. Ακόμα και αυτή την εποχή, μερικά ασυνήθιστα συμπτώματα μπορεί να σας κάνουν να μοιάζετε σαν να έχετε μόλις λάβει  μέρος σε αγώνα πυγμαχίας!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτά είναι 5 superfoods που θα σου δώσουν ενέργεια στο πρωινό!

 

«Οι καλοκαιρινές αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά συμπτώματα για ορισμένους πάσχοντες και μπορεί να είναι εξίσου άσχημες με τις αλλεργίες την άνοιξη και το φθινόπωρο», επισημαίνει ο αλλεργιολόγος Michael Foggs, MD, πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας (ACAAI). «Τα συμπτώματα δεν περιορίζονται πάντοτε στο φτέρνισμα, τη ρινική καταρροή και τα δακρυσμένα μάτια. Μπορούν να προκύψουν ακόμη και μαύροι κύκλοι, ή γραμμές στη μύτη και άλλα διάφορα συμπτώματα.

 

 

Ακόμα κι αν δεν είχατε ποτέ ξανά αλλεργίες, μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά σε οποιαδήποτε ηλικία και εποχή του χρόνου. Ίσως θελήσετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να επισκεφθείτε τον αλλεργιολόγο σας, αν ένα ή περισσότερα συμπτώματα από τα παρακάτω συνοδεύουν τη ρινική καταρροή και το φτέρνισμα σας.

 

  • Αλλεργικοί κύκλοι:

Σκούροι κύκλοι κάτω από τα μάτια που οφείλονται σε οίδημα και αποχρωματισμό από τη συμφόρηση μικρών αιμοφόρων αγγείων κάτω από το δέρμα στην ευαίσθητη περιοχή των ματιών.

 

  • Αλλεργικό ή αδενοειδές προσωπείο:

Οι ρινικές αλλεργίες μπορούν να προωθήσουν τη διόγκωση των αδενοειδών (λεμφικός ιστός που ευθυγραμμίζει το πίσω μέρος του λαιμού και εκτείνεται πίσω από τη μύτη). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια κουρασμένη και πεσμένη εμφάνιση.

 

  • Ρινική πτυχή:

Αυτή είναι μια γραμμή που μπορεί να εμφανιστεί στη μύτη συνήθως ως αποτέλεσμα του «αλλεργικού χαιρετισμού» (σήκωμα της μύτης προς τα πάνω για να ανακουφίσει τη ρινική συμφόρηση και τον κνησμό).

 

 

  • Αναπνοή από το στόμα:

Περιπτώσεις αλλεργικής ρινίτιδας, στις οποίες εμφανίζεται σοβαρή ρινική συμφόρηση, μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνια αναπνοή από το στόμα, που σχετίζεται με την ανάπτυξη ενός υψηλού, αψιδωτού ουρανίσκου, ενός υπερυψωμένου άνω χείλους και της εφίππευσης τομέων οδόντων της άνω γνάθου.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Αλλεργίας ACAAI, η γύρη, η μούχλα και τα τσιμπήματα εντόμων είναι οι συνήθεις ύποπτοι για την εμφάνιση αλλεργιών τους καλοκαιρινούς μήνες.

«Τα συμπτώματα των αλλεργιών κατά το καλοκαίρι μπορούν εύκολα να θεωρηθούν ως κρυώματα, δυσανεξίες σε τρόφιμα ή ως άλλες ασθένειες», δηλώνει ο Δρ. Foggs. Τα αντιισταμινικά φάρμακα και τα ρινικά σπρέι μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων απο τις καλοκαιρινές αλλεργίες σε κάθε περίπτωση. Εάν τα συμπτώματά σας είναι επίμονα και διαρκούν περισσότερο από 2 εβδομάδες, θα πρέπει να δείτε τον αλλεργιολόγο σας για σωστό έλεγχο, διάγνωση και θεραπεία. Η εύρεση της αιτίας και η θεραπεία μπορεί επίσης να σας ανακουφίσουν και από άλλα ανεπιθύμητα συμπτώματα.

 

Πηγή: American College of Allergy, Asthma & Immunology