fbpx

18 tips και ένα super μυστικό για να βάψεις μόνος και οικονομικά το σπίτι σου

18 tips και ένα super μυστικό για να βάψεις μόνος και οικονομικά το σπίτι σου

Αυτή είναι η ιδανική εποχή για να βάψεις το σπίτι σου και μπορείς να το κάνεις μόνος σου, αρκεί να βρεις λίγο ελεύθερο χρόνο.

Μπορεί το βάψιμο να σου φαίνεται βουνό, όμως δεν είναι. Για να σε βοηθήσει το Activeman.gr πήγε στο κατάστημα χρωμάτων Παυλίσεβιτς και έμαθε τις πιο χρήσιμες συμβουλές που θα κάνουν τη δουλειά σου …παιχνίδι.

Δες λοιπόν τι πρέπει να κάνεις:

 1. Κάλυψε το πάτωμα με χαρτί οντουλέ.
 2. Ξεσκόνισε τους τοίχους και πλύνε τους με αραιό διάλυμα απορρυπαντικού.
 3. Κάλυψε τις πρίζες με αυτοκόλλητη χαρτοταινία, απέφυγε την καφέ γιατί μετά θα τρίβεις χωρίς λόγο. Καλό θα ήταν να αποσυνδέσεις και όλες τις ηλεκτρικές συσκευές και να κατεβάσεις τον γενικό, όσο βάφεις.
 4. Κάλυψε με χαρτοταινία τις κορνίζες των θυρών και των παραθύρων και αφαίρεσε όχι μόνο τα φωτιστικά και τις απλίκες αλλά και τα καρφιά των κάδρων που ίσως υπάρχουν.

Αφού τα κάνεις αυτά το σπίτι είναι έτοιμο για βάψιμο. Πριν όμως ξεκινήσεις το βάψιμο, πρέπει να βεβαιωθείς ότι έχεις τα απαραίτητα σύνεργα:

 1. Ένα σκαφάκι βαφής
 2. Προστατευτικά γυαλιά, για την προστασία των ματιών
 3. Γάντια, για προστασία χεριών από τα χημικά καθαρισμού και τους διαλύτες
 4. Γυαλόχαρτο, για αφαίρεση γυαλάδας και λείανση
 5. Συρματόβουρτσα ή ξύστρα, για αφαίρεση παλιών χρωμάτων που έχουν φουσκώσει
 6. Στοκαδόρος ή σπάτουλα, για γέμισμα μικρών τρυπών και ρωγμών
 7. Στόκος σπάτουλας ή οικοδομών, για ψιλοστοκαρίσματα
 8. Χαρτοταινίες, για ‘κόψιμο’ στις πόρτες και παράθυρα
 9. Μια διπλή σκάλα και ένα τηλεσκοπικό κοντάρι για τα ψηλά σημεία
 10. Το κατάλληλο αστάρι για το υπόστρωμα.
 11. Ρολό βαψίματος
 12. Πινέλα τουλάχιστον δύο διαστάσεων για τις γωνίες και τις λεπτομέρειες.

Διάλεξε το κατάλληλο χρώμα

Αφού έχεις προμηθευτεί όλα αυτά πρέπει να επιλέξεις το κατάλληλο χρώμα. Για να φτάσεις όμως σε ένα άψογο αποτέλεσμα είναι χρήσιμες μερικές βασικές γνώσεις για την προετοιμασία των επιφανειών και την επιλογή του χρώματος.

Όσο και αν σου φαίνονται άπειρα τα είδη των χρωμάτων, η πραγματικότητα είναι πολύ πιο απλή, γιατί υπάγονται σε δυο κατηγορίες:

 1. Στα ακρυλικά και στα χρώματα συνθετικών ρητινών. Τα ακρυλικά έχουν το πλεονέκτημα ότι στεγνώνουν γρήγορα χωρίς αναθυμιάσεις και μυρωδιές. Επιπλέον θεωρούνται φιλικά προς το περιβάλλον και τελείως αβλαβή, γι’ αυτό και κρίνονται καταλληλότερα για παιδικά δωμάτια. Υστερούν όμως λίγο ως προς την ευκολία εφαρμογής τους, τη σκληρότητα της βαμμένης επιφάνειας και την καλυπτικότητα.
 2. Τα χρώματα συνθετικών ρητίνων παρουσιάζουν καλύτερη ροή και καλύτερο «στρώσιμο». Η βαμμένη επιφάνεια είναι σκληρότερη και λιγότερο ευαίσθητη.

Μάθε το μυστικό για το σωστό βάψιμο

Αρχίζεις το βάψιμο από την οροφή. Περνάς ένα χέρι παράλληλα προς τα παράθυρα ή τις μπαλκονόπορτες και ένα δεύτερο χέρι κάθετα προς το πρώτο, ακολουθώντας την κατεύθυνση του φωτός που μπαίνει στο δωμάτιο. Με τον τρόπο αυτό «χάνονται» όλες σχεδόν οι μικροατέλειες.

Μετά πας στους τοίχους, βάφεις πρώτα τις γωνίες μεταξύ των τοίχων και μεταξύ των τοίχων και της οροφής με ένα στραβοπίνελο με μακριά λαβή. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το ειδικό μικρό ρολό για τις γωνίες μεταξύ των τοίχων, πάντα όμως με μικρή ποσότητα χρώματος.

Το μυστικό για το σωστό βάψιμο των επιφανειών με ρολό είναι: κάθετο ρολάρισμα από κάτω προς τα πάνω και κινήσεις ζιγκ- ζάγκ δεξιά και αριστερά. Μετά, ομοιόμορφο στρώσιμο του χρώματος με κατακόρυφο ρολάρισμα πάνω και κάτω. Το βάψιμο της επόμενης «λωρίδας» του τοίχου ξεκινάει δίπλα στην προηγούμενη, με μικρή επικάλυψη και όσο είναι το χρώμα νωπό.