fbpx

Αυτά είναι τα «πρέπει που κάνουν το αυθεντικό bourbon ουίσκι

Αυτά είναι τα «πρέπει που κάνουν το αυθεντικό bourbon ουίσκι

Ουίσκι υπάρχουν πολλά, όμως τα πιο ονομαστά είναι τα σκωτζέζικα και τα αμερικάνικα. Από την άλλη η δημοφιλία του bourbon αυξάνεται συνεχώς, μετά την Αμερική αρχίζει να κατακτά και την Ευρώπη.

Προς επιβεβαίωση του άνωθεν ισχυρισμού, η παραγωγή του bourbon ξεπέρασε τα 5 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με την Ένωση Αποστακτηρίων του Kentucky, ενώ οι πωλήσεις ξεπέρασαν τα 2,4 δις $. Το μερίδιο αγοράς του bourbon στην Αμερική ξεπερνάει το ⅓ των πωλήσεων αφήνοντας πίσω τα σκωτσέζικα και ιρλανδικά ουίσκι.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μάθε για τον μύθο των καπνιστών malt ουίσκι της Σκωτίας!

 

Οι λόγοι της ξαφνικής επιτυχίας του bourbon είναι πολλοί. Αρχικά έχει γίνει εξαιρετική προώθησή του μέσω της pop culture. Περισσότεροι κινηματογραφικοί και τηλεοπτικοί ήρωες από ποτέ εμφανίζονται να το απολαμβάνουν εντός κι εκτός γυρισμάτων. Οι ειδικοί λένε πως ακόμα πιο κρίσιμο ρόλο παίζει η τιμολογιακή πολιτική. Τα σκωτσέζικα ουίσκι είναι κατά κανόνα ακριβότερα. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αναγκαστικά υπερτιμημένα, κάποια σπάνια κι εκλεκτά single malt αξίζουν τα λεφτά τους μέχρι τελευταίας πέννας, όμως οι περισσότεροι κοινοί θνητοί θέλουν να απολαύσουν απλά ένα καλό και τίμιο ουίσκι και το bourbon το προφέρει με επαρκή τρόπο.

Για να χαρακτηριστεί ένα ουίσκι ως bourbon πρέπει να καλύπτει πολύ συγκεκριμένες προδιαγραφές, γεωγραφικές και συστατικών:

Πρέπει να είναι προϊόν από το Kentucky. Έχει προστατευμένη ονομασία προέλευσης και κανένα άλλο μέρος, ούτε καν στις ΗΠΑ, δεν έχει δικαίωμα να χαρακτηρίσει το ουίσκι του ως bourbon.

Πρέπει να ωριμάσει μέσα σε φρέσκο βαρέλι που δεν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί. Αυτό εγγυάται ότι το μοναδικό άρωμα που θα προστεθεί είναι το φυσικό ξύλο και τίποτα παραπάνω. Τα βαρέλια μόλις αδειάσουν δίνονται σε εταιρίες που φτιάχνουν σάλτσες ή ακόμα και σε αποστακτήρια της Σκωτίας.

Η βύνη του πρέπει να αποτελείται από τουλάχιστον 51% καλαμπόκι. Το καλαμπόκι αντί για το σιτάρι ή το κριθάρι που προτιμούν στη Σκωτία, δίνει τη χαρακτηριστική γλυκύτητα του bourbon.

Απαγορεύεται δια ροπάλου οποιαδήποτε προσθήκη ενίσχυσης της γεύσης ή του χρώματος του τελικού προϊόντος, όπως βγαίνει από το βαρέλι, εμφιαλώνεται.