fbpx

Έτσι κρατάς καθαρό τον αέρα του σπιτιού σου χωρίς να …ξεπαγιάσεις

Έτσι κρατάς καθαρό τον αέρα του σπιτιού σου χωρίς να …ξεπαγιάσεις

Εν καιρώ πανδημίας και lockdown, όταν οι συναντήσεις σε εξωτερικούς χώρους με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα πρέπει να περιορίζονται στο ελάχιστο, οι επαφές μέσα στο σπίτι σε πολλές περιπτώσεις αναγκαστικά αυξάνονται – Πώς να διασφαλίσουμε τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού διατηρώντας καθαρό τον αέρα στο σπίτι

Η μεγαλύτερη πλειοψηφία περιστατικών μετάδοσης του SARS-CoV-2 παρατηρείται σε εξωτερικούς χώρους, κυρίως μέσω της εισπνοής των αερομεταφερόμενων σωματιδίων του κορωνοϊού. Εκτός, όμως από τους προφανείς κινδύνους που θέτει η παραμονή σε εσωτερικούς χώρους, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, οι μικρές συγκεντρώσεις στο σπίτι ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την πρόσφατη έκρηξη των κρουσμάτων.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτά που πρέπει να γνωρίζεις για τη καλύτερη διατροφή και υγεία στο lockdown

 

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψουμε την εξάπλωση του ιού εντός του σπιτιού είναι βέβαια να αποφεύγουμε την είσοδο μολυσμένων ατόμων σε αυτό, πράγμα που ωστόσο είναι δύσκολο, ειδικά όταν ένα εκτιμώμενο 40% των περιπτώσεων αφορά σε ασυμπτωματικούς ανθρώπους, οι οποίοι εξακολουθούν να μεταδίδουν τον κορωνοϊό. Η επόμενη πιο ασφαλής επιλογή είναι οι εξωτερικές συναντήσεις. Υπό καθεστώς lockdown, όμως, υπάρχουν και κάποια άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού μέσα στο σπίτι.

Σύμφωνα με την Shelly Miller, ερευνήτρια ποιότητας του εσωτερικού αέρα, το πρώτο -και σημαντικότερο- είναι να φοράμε μάσκες, έπειτα να κρατάμε δύο μέτρα απόσταση από τους άλλους και να μην περνάμε πολύ χρόνο με αυτούς μέσα στο σπίτι. Εκτός, όμως, από αυτά τα μέτρα πρόληψης, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο αέρας μέσα σε κάθε εσωτερικό χώρο που συγκεντρώνονται άνθρωποι είναι όσο το δυνατόν πιο καθαρός. Ενδεικτικά, ο αυξημένος αερισμός ή μία συσκευή καθαρισμού του αέρα προσφέρει ένα επιπλέον στρώμα προστασίας.

Το πιο ασφαλές σπίτι στην εποχή του κορωνοϊού είναι αυτό που επιτρέπει στον εξωτερικό αέρα να εισέρχεται και να ανανεώνει τον εσωτερικό. Ένα τυπικό ποσοστό εναλλαγής του αέρα σε ένα σπίτι ανέρχεται στο 0,5 την ώρα. Λόγω του πολύπλοκου τρόπου με τον οποίο κινείται ο αέρας, αυτό μεταφράζεται σε περίπου δύο ώρες για την ανανέωση των 2/3 του εσωτερικού αέρα σε ένα μέσο σπίτι και περίπου έξι ώρες για να ανανεωθεί όλος ο αέρας.

Ο αργός αυτός ρυθμός δεν είναι καλός όταν θέλουμε να περιορίσουμε την εξάπλωση του αερομεταφερόμενου ιού. Έτσι, όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό εξαερισμού, τόσο το καλύτερο, υποστηρίζει η Δρ. Miller. Για να το πετύχετε, ανοίξτε όσα περισσότερα παράθυρα και πόρτες μπορείτε ή τοποθετήστε ανεμιστήρες στα παράθυρα για να ενισχύσετε περαιτέρω τη ροή του αέρα. «Μπορεί οι καιρικές συνθήκες πλέον να μην επιτρέπουν το άνοιγμα όλων των παραθύρων, σε εποχές πανδημίας, όμως, είναι καλύτερο να αυξήσουμε τη θέρμανση και να έχουμε ανοιχτά τα παράθυρα, παρά οτιδήποτε άλλο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο εμάς και τους γύρω μας», αναφέρει η ειδικός.

Αν ανησυχείτε ότι εξαερισμός του σπιτιού σας παραμένει χαμηλός, μια συσκευή φιλτραρίσματος του αέρα μπορεί να προσφέρει ένα ακόμα στρώμα ασφαλείας. Περίπου όπως λειτουργεί και μια μάσκα N95, η είσοδος του αέρα στο σπίτι μέσω ενός φίλτρου με μικρά ανοίγματα μπορεί να εγκλωβίσει τα αερομεταφερόμενα σωματίδια που θα μπορούσαν να περιέχουν τον κορωνοϊό, περιορίζοντας τον κίνδυνο εξάπλωσής του.