fbpx

Αυτά είναι τα καλύτερα είδη διατροφής που μπορείς να ακολουθήσεις για να χάσεις κιλά

Αυτά είναι τα καλύτερα είδη διατροφής που μπορείς να ακολουθήσεις για να χάσεις κιλά

Κάποιοι το λένε δίαιτα, η πραγματικότητα είναι όμως ότι πρόκειται για είδος διατροφής οποίο είναι συγκεκριμένο και αποσκοπεί στην βελτίωση της υγείας και της λειτουργίας του οργανισμού.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μάθε για την κατακράτηση υγρών, έχε υγεία και γραμμωμένους κοιλιακούς

 

Σίγουρα, θα έχεις ακούσει για πολλούς τύπους δίαιτας που κυκλοφορούν εκεί έξω. Keto, Paleo, χαμηλή σε υδατάνθρακες είναι μερικές από τις πιο συνηθισμένες. Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί τύποι δίαιτας για άνδρες και μάλιστα η κάθε μια έχει συγκεκριμένο σκοπό.

Μη μένεις με την απορία αλλά ούτε με τις άπειρες ώρες έρευνας για το ποια δίαιτα είναι η κατάλληλα. Φυσικά, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείς έναν ειδικό πριν ξεκινήσεις κάτι τόσο συγκεκριμένο. Δες , λοιπόν, ποιοι είναι οι 5 καλύτεροι τύποι δίαιτας για άνδρες!

 

Μεσογειακή διατροφή

Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί έναν τύπο δίαιτας που συνεισφέρει στην γενικότερη καλή υγεία και λειτουργία του οργανισμού. Ουσιαστικά, ακολουθεί τις παραδοσιακές συνήθειες διατροφής των Μεσογειακών χωρών όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία. Σε καθημερινή βάση καταναλώνονται φρούτα, λαχανικά, όσπρια, φυτικές ίνες ξηροί καρποί και φυσικά ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο είναι ένα πολύτιμο λάδι, εξαιρετικά θρεπτικό και περιζήτητο στο εξωτερικό. Η μεσογειακή διατροφή έχει συνδεθεί με διάφορα οφέλη στην υγεία. Μειωμένες πιθανότητας καρδιακών παθήσεων, μολύνσεων, φλεγμονών, διαβήτη. Με μια ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή μπορείς να πετύχεις μια καλή υγεία χωρίς προβλήματα.

 

Διατροφή Paleo

Η διατροφή paleo μιμείται την διατροφή που είχαν στην παλαιολιθική εποχή. Από εκεί βγαίνει και το όνομα της. Είναι μια διατροφή κατάλληλη για αυτούς που θέλουν να αυξήσουν την μυική τους μάζα. Αυτά που περιλαμβάνει η διατροφή paleo είναι ελάχιστα επεξεργασμένες τροφές, φρούτα, λαχανικά, ψάρι, κρέας, κοτόπουλο. Τροφές όπως οι ξηροί καρποί, τα ζυμαρικά, οι υδατάνθρακες, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά καθώς και τροφές με ζάχαρη δεν περιλαμβάνονται σε αυτή τη διατροφή. Έρευνες έχουν δείξει πως μια τέτοια διατροφή ενδείκνυται για άτομα που θέλουν να μειώσουν το ποσοστό λίπους τους, να αυξήσουν την μυική τους μάζα και να μειώσουν το κοιλιακό πάχος.

 

Διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες

Μια τέτοια διατροφή στοχεύει στην μείωση των υδατανθράκων που καταναλώνονται ημερησίως. Τέτοιες τροφές είναι τα μακαρόνια, το ψωμί ή τα γλυκά. Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές διατροφών με χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων. Αυτοί οι τύποι δίαιτας για άνδρες έχουν ιδιαίτερα οφέλη στην διαχείριση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα και του διαβήτη. Μια καλή ρουτίνα διατροφής χαμηλή σε υδατάνθρακες περιλαμβάνει κυρίως πρωτεΐνη και φυτικές ίνες γεγονός που οδηγεί στην καλύτερη και πιο αργή πέψη, στην αποφυγή “λιγούρας” κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και στις απότομες αυξήσεις σακχάρου.

 

Διαλειμματική νηστεία

Διαλειμματική νηστεία ή αλλιώς intermittent fasting. Πρόκειται για την διατροφή στην οποία καταναλώνεις τροφές σε κύκλους. Υπάρχουν διάφοροι τύποι νηστείας. Μερικοί είναι το 16:8, 12:12, 5:2. Αυτά τα νούμερα αντιστοιχούν στις ώρες που μπορείς να τρως και στις ώρες που δεν μπορείς να τρως. Η πιο συνηθισμένη είναι η 16:8. Στη συγκεκριμένη μπορείς να τρως για 8 ώρες μέσα στην ημέρα ενώ τις υπόλοιπες 16 μπορείς να πίνεις μόνο νερό. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και το 12:12 ενώ το 5:2 σημαίνει ότι 5 ημέρες την εβδομάδα τρως κανονικά και τις άλλες 2 μη διαδοχικές ημέρες τρως 600 θερμίδες. Είναι ένας τύπος διατροφής που λειτουργεί εάν θέλεις να χάσεις βάρος, στο διάστημα που τρως δεν έχεις κάποιον ιδιαίτερο διατροφικό περιορισμό και ένα από τα οφέλη της συγκεκριμένης είναι καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου.

 

Φυτοφαγική διατροφή

Η φυτοφαγική διατροφή περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, όσπρια, φυτικές ίνες, ξηρούς καρπούς. Είναι πολύ συνηθισμένο να μπερδεύεται η φυτοφαγική διατροφή με την Vegan ή τη Vegeterian.  Ωστόσο, διαφέρουν αφού η φυτοφαγική διατροφή περιλαμβάνει και κατά περιπτώσεις τροφές με ζωική προέλευση όπως αυγά, γαλακτοκομικά ακόμα και κρέας. Μια τέτοια διατροφή έχει πολλά οφέλη κυρίως για τους άνδρες άνω των 50. Μερικά οφέλη είναι στην λειτουργία του εγκεφάλου, στην υγεία του στομαχιού ακόμα και στην διατήρηση του σωματικού βάρους.

 

Πριν επιλέξεις κάποια διατροφή, είναι σημαντικό να ξέρεις τι στόχους έχεις. Ακόμα πιο σημαντικό είναι να είσαι πάντα σε συνεργασία με έναν γιατρό ή με έναν ειδικό σε θέματα διατροφής. Κάθε ένας από αυτούς τους τύπους δίαιτας έχει τους δικούς της στόχους και τους δικούς της περιορισμούς. Δες ποιοι είναι οι πιο γνωστοί τύποι δίαιτας για άνδρες και επίλεξε αυτόν που ταιριάζει στις δικές σου ανάγκες.