fbpx

Επειδή όλες δεν είναι ίδιες: Δες ποια μπριζόλα είναι η καλύτερη για την διατροφή σου!

Επειδή όλες δεν είναι ίδιες: Δες ποια μπριζόλα είναι η καλύτερη για την διατροφή σου!

Όλες οι μπριζόλες δεν είναι ίδιες και ανεξάρτητα το πώς θα ψηθούν δεν είναι απαραίτητο ότι κάνουν καλό στη διατροφή σου.

Οι ζωικές πρωτεΐνες περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Tρώγοντας μία μπριζόλα προσλαμβάνεις και τα 9 βασικά αμινοξέα αλλά και λίπος, κάτι που αυξάνει τις θερμίδες. Το λίπος έχει 9 θερμίδες ανά γραμμάριο και οι πρωτεΐνες 4 θερμίδες ανά γραμμάριο.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 6 τροφές με πολλά λιπαρά που αξίζει να τρως

 

Για να πάρεις τις πρωτεΐνες αλλά όχι το λίπος χρειάζεται να καταναλώνεις το σωστό άπαχο κρέας. Αυτά είναι τα καλύτερα κομμάτια με μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ό,τι χρειάζεσαι για την προπόνησή σου ή τη δίαιτά σου που βασίζεται σε πρωτεΐνη.

 

  1. Στρογγυλό: Αναλογία Πρωτεΐνης – Λίπους 7:1

Εκτός το ότι δεν έχει πολύ λίπος, μπορεί επίσης να είναι οικονομικό κομμάτι. Συνήθως το παίρνουν από το πίσω μέρος του μηρού, το πίσω κότσι και τα γόνατα. Πέρα από αυτό διαθέτει ένα ωφέλιμο φορτίο πρωτεϊνών ενώ μπορεί να σου προσφέρει επίσης καλή ποσότητα εξαιρετικά απορροφήσιμου σιδήρου και να δώσει στην προπόνησή σου έξτρα ενέργεια. Από το στρογγυλό παίρνεις και το νουά, σχετικά σκληρό κομμάτι, αλλά άπαχο.

 

  1. Κόντρα φιλέτο: Αναλογία Πρωτεΐνης – Λίπους 7:1

Πρόκειται για ένα πολύ άπαχο κομμάτι και μην το μπερδεύεις με την κόντρα μπριζόλα. Βρίσκεται στην κορυφή της κατηγορίας σε ποσότητα πρωτεΐνης, ενώ είναι πηγή νιασίνης, μιας βιταμίνης του συμπλέγματος Β. Χωρίς κόκκαλο είναι κατάλληλο για ψητό φούρνου, κατσαρόλας, όπως επίσης και για γκριλ και γενικά για συνταγές της ώρας. Από κόντρα γίνεται και το αγγλικό roast-beef.

 

  1. Φιλέτο: Αναλογία Πρωτεΐνης – Λίπους 5:1

Θεωρείται από τα καλύτερα κομμάτια γιατί προσφέρει ωραία γεύση και είναι τρυφερό κρέας. Όπως και με τα άλλα κόκκινα κρέατα αποτελεί μια φυσική πηγή κρεατίνης, η πιο διαδεμόνη ένωση που ενισχύει τη δύναμή σου στο γυμναστήριο, καθώς και κολλαγόνο. Προσοχή: το άπαχο κρέας, όπως το φιλέτο, μπορεί να γίνει πιο σκληρό και από δερμάτινο παπούτσι όταν ψήνεται για πολλή ώρα. Ψήσε το σε δυνατή φωτιά για  περίπου 3 λεπτά από κάθε πλευρά.

 

  1. Κιλότο: Αναλογία Πρωτεΐνης – Λίπους 4:1

Τρυφερό κομμάτι, κατάλληλο για ψητά κατσαρόλας, κοκκινιστά και ψητά σχάρας, είναι στην ουσία το τελείωμα της μπριζόλας. Περίπου 85 γραμμάρια κιλότου σου προσφέρουν μέχρι και περίπου 20 γραμμάρια πρωτεΐνης μαζί με μια καλή ποσότητα σεληνίου, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση μετά την προπόνηση.

 

  1. Μπριζόλα από το διάφραγμα: Αναλογία Πρωτεΐνης – Λίπους 2,5:1

Αν ψάχνεις για μια μπριζόλα με πλούσια, μεστή γεύση αυτό είναι το κομμάτι που θα πρέπει να επιλέξεις, το οποίο προέρχεται από τους μυς του διαφράγματος του ζώου.