fbpx

Μπορεί ο Τσαλίκης να αποκαταστήσει την πληγωμένη τιμή της ιστιοπλοΐας; Μάθε την απάντηση!

Μπορεί ο Τσαλίκης να αποκαταστήσει την πληγωμένη τιμή της ιστιοπλοΐας; Μάθε την απάντηση!

Η υποψηφιότητα Τσαλίκη για την προεδρία της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας συζητιόταν στους ιστιοπλοϊκούς κύκλους καιρό πριν ανακοινωθεί επίσημα. Μάλιστα η ιδέα ενόχλησε κάποιους, αφού ο πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης και πλέον υποψήφιος πρόεδρος της ΕΙΟ, δέχθηκε αρκετές επιθέσεις  από αθλητικό portal της Αθήνας, στο ελάχιστο χρονικό διάστημα των ολίγων εβδομάδων πριν την επίσημη ανακοίνωση που έγινε μόλις χθες!

Και επειδή όπως λέει το τραγούδι «δέντρο που το πετροβολούν είναι αυτό που έχει για να δώσει» ας δούμε ποιος είναι ο Λάζαρος Τσαλίκης που «τολμάει» από τη Θεσσαλονίκη να διεκδικήσει την προεδρία της Ε.Ι.Ο. και να εξετάσουμε τι μπορεί να κάνει περισσότερο από τις προγενέστερες διοικήσεις, σε ένα άθλημα που έχει να δει σωστή προβολή από την εποχή του ΠΑΠΙΝ …μην πας μακριά την δεκαετία του ΄80!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτοί που «έπεσαν από τα σύννεφα» και κρίνουν, αγνοούν τι συμβαίνει στον πραγματικό αθλητισμό!

 

Ο Άκης Τσαλίκης είναι ιστιοπλόος και προέρχεται από την ολυμπιακή κλάση «470» ενώ διετέλεσε μέλος της Εθνικής Ομάδας με διεθνείς συμμετοχές. Είναι μάλιστα από τους λίγους ωκεανοπόρους της χώρας μας αφού διέσχισε τον Ατλαντικό το 1992 ακολουθώντας την πορεία του Κολόμβου στα πλαίσια του επετειακού αγώνα Discovery Race για τα 500 χρόνια από την ανακάλυψη της Αμερικής, ενώ είναι ενεργός αθλητής στην ιστιοπλοΐα ανοικτής θάλασσας.

Το ότι είναι γνώστης του αθλήματος δεν αμφισβητείται από κανέναν καλοπροαίρετο ή απλώς ουδέτερο άνθρωπο του χώρου, ωστόσο η διοίκηση μιας ομοσπονδίας και μάλιστα από τις ιστορικότερες και πιο σημαντικές της χώρας μας, απαιτεί και άλλου είδους ικανότητες. Τις έχει αυτές ο Λάζαρος Τσαλίκης;

Από τότε που άρχισε να ασχολείται με τα διοικητικά του ομίλου του, το πρώτο που έκανε και λίγοι γνωρίζουν, είναι ότι αναβάθμισε το Διεθνές Κύπελλο Βορείου Αιγαίου που οργάνωνε ο ΝΟΘ στο Πόρτο Καρράς, ως πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής. Τότε κατάφερε να διπλασιάσει τις συμμετοχές με πολύ αξιόλογα σκάφη και να μάθουν για τους αγώνες μέχρι και στο τελευταίο χωριό της χώρας, αφού μεταδίδονταν σε όλα τα κεντρικά δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών ενώ υπήρχαν και εκτενή ρεπορτάζ στις εφημερίδες της εποχής.

Αλλά αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που ακολούθησαν. Σήμερα είναι πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης ενώ μέχρι πρότινος ήταν και πρόεδρος της Επιτροπής Ανοικτής Θαλάσσης της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και παραιτήθηκε μαζί με το συμβούλιο της επιτροπής μόλις έγιναν γνωστές οι καταγγελίες Μπεκατώρου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας προς το δ.σ. της ΕΙΟ για όλα αυτά τα κατάπτυστα που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτές οι δράσεις του: Συμμετέχει στο ORC ως εκπρόσωπος της Ελλάδας από το 2010 και ως μέλος της Επιτροπής Διαχείρισης Αγώνων (Race Management Committee) από το 1999. Το Νοέμβριο του 2020 εκλέχτηκε μέλος της Διαχειριστικής Επιτροπής του ORC, ενώ έχει επίσης διατελέσει μέλος της Oceanic and Offshore Committee της World Sailing τις περιόδους 2002-2004 και 2012-2016.

Ήταν Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής επτά συνολικά παγκοσμίων και πανευρωπαϊκών πρωταθλημάτων ολυμπιακών κατηγοριών και ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης που διεξήχθησαν στη Θεσσαλονίκη και στο Πόρτο Καρράς. Έχει διατελέσει για σειρά ετών αντιπρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των διεθνών ιστιοπλοϊκών αγώνων «Aegean Regatta» έχοντας στόχο την ανάπτυξη του ναυταθλητικού τουρισμού.

Με απλά λόγια μπορεί να μην κατέκτησε ολυμπιακό ή παγκόσμιο μετάλλιο ως αθλητής στα «470» όμως προσφέρει τόσο στον όμιλο του, όσο και γενικότερα στο άθλημα δεκαετίες τώρα αναδεικνύοντας την ιστιοπλοΐα και το ήθος της, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, σε αντίθεση με πολλούς από αυτούς που διοικούν την ΕΙΟ εδώ και πολλά χρόνια…

Δυστυχώς εδώ και πολύ καιρό, χρόνια πολλά, τα πράματα στην ιστιοπλοΐα δεν πάνε καλά. Επειδή το «ψάρι βρομάει από το κεφάλι», η βρώμα όπως γνωρίζουμε όλοι μας ξεχείλισε με τον χειρότερο τρόπο, κάτι που δεν αξίζει για κανένα άθλημα και πολύ περισσότερο για την ιστιοπλοΐα, ένα άθλημα που πρεσβεύει πρώτιστα το ήθος, την ευγένεια εντός και εκτός ομίλων και την άμιλλά!

Το σίγουρο είναι ότι η επόμενη διοίκηση της ΕΙΟ έχει ένα βαρύ έργο να διεκπεραιώσει. Εκτός από την οργάνωση και την ανάδειξη του αθλήματος, πρέπει να πείσει τους γονείς ότι η ιστιοπλοΐα αποτελεί έναν ασφαλή χώρο για τα παιδιά τους. Μια εμπιστοσύνη που πληγώθηκε βάναυσα μετά τις αποκαλύψεις Μπεκατώρου και των άλλων σκανδάλων που ακολούθησαν αμαυρώνοντας την εικόνα του αθλήματος.

Και εδώ μπαίνει το ερώτημα: Μπορεί ο Τσαλίκης να αναλάβει αυτό το τεράστιο έργο; Η απάντηση είναι απλή: Μπορεί! Και γιατί μπορεί; Επειδή έχει βαρύ βιογραφικό και δεν ανήκει στους «κύκλους» των ομίλων του θαλάσσιου μετώπου της Αττικής, που συντηρούσαν μέχρι χθες αυτή τη σαθρή διοίκηση η οποία πλήγωσε βάναυσα το άθλημα!

Και είναι δύσκολο να γίνει πιστευτό ότι εκεί στους κύκλους των ομίλων του παραλιακού μετώπου της Αττικής δεν είχαν ακούσει τίποτα ή δεν είχαν καν υποψιαστεί κάτι για όλα αυτά τα βαριά σκάνδαλα που αποκαλύφθηκαν!

Η ΕΙΟ χρειάζεται πραγματική ανανέωση και όχι μια …σούπα με τα ίδια σάπια «υλικά»!

Το άρθρο έγραψε ο Κώστας Μπούρης