fbpx

Να γιατί την εποχή του lockdown πρέπει να κάνεις περισσότερη αερόβια προπόνηση

Να γιατί την εποχή του lockdown πρέπει να κάνεις περισσότερη αερόβια προπόνηση

Η αερόβια άσκηση (Cardio) είναι σωματική άσκηση που σκοπεύει να βελτιώσει το σύστημα οξυγόνου στον οργανισμό μας, αυτό ίσως το γνωρίζεις όμως γιατί πρέπει αυτή την εποχή του lovdownπου διανύουμε να κάνεις περισσότερη αερόβια προπόνηση;

Η πιο απλή μορφή αερόβιας είναι το τρέξιμο. Υπάρχει το ποδήλατο, η πεζοπορία, η κυκλική και πολλές άλλες μορφές αερόβιας άσκησης.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Πόσο σε βοηθάνε τα ρούχα διαβαθμισμένης συμπίεσης στο τρέξιμο; Μάθε τι παίζει!

 

Και γιατί να κάνεις περισσότερο αερόβια; Επειδή ζούμε σε μια εποχή που η καθιστική ζωή και η υποκινητικότητα είναι κανόνας, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε βιολογική παρακμή. Το μόνο αντίδοτο στη βιολογική αυτή φθορά είναι η αερόβια άσκηση. Και αυτό γιατί δραστηριοποιούνται όλα τα κύτταρα του οργανισμού και γυμνάζονται όχι μόνο οι μύες αλλά και το αναπνευστικό και κυρίως το καρδιαγγειακό σύστημα. Όμως η αερόβια δεν γυμνάζει μόνον την καρδιά σου, αλλά επηρεάζει ολόκληρο το σώμα σου.

Όταν αποτελεί μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής, η τακτική αερόβια άσκηση μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό και το ρυθμό αναπνοής. Αυτές οι βασικές αλλαγές σημαίνουν ότι η καρδιά σου δεν θα εργάζεται σκληρά όλη την ώρα, επειδή αυξάνεται η καρδιοαναπνευστική σου αντοχή. Μην ξεχνάς ότι η καρδιά σου είναι ένας μυς. Ως εκ τούτου αν τη γυμνάσεις την κάνεις πιο δυνατή. Ένα ισχυρότερο κάρδιο-αγγειακό σύστημα σημαίνει περισσότερα τριχοειδή αγγεία που παρέχουν περισσότερο οξυγόνο στα κύτταρα των μυών σου. Αυτό επιτρέπει στα κύτταρά σου να καίνε περισσότερο λίπος κατά τη διάρκεια τόσο της άσκησης όσο και της αεργίας.

Πόσο συχνά πρέπει να κάνεις αερόβια για να αποκομίσεις τα οφέλη για την υγεία σου; Η Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση συνιστά τουλάχιστον 150 λεπτά αερόβιας άσκησης μέτριας έντασης ή 75 λεπτά αερόβια άσκηση έντονης έντασης την εβδομάδα.

Μάθε ποια είναι τα οφέλη της αερόβιας

 

Ωφελεί τον εγκέφαλο και τις αρθρώσεις

Η αερόβια άσκηση μπορεί να ωφελήσει την υγεία του εγκεφάλου και των αρθρώσεων. Μια μελέτη αναφέρει ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας, ανεξάρτητα από την ηλικία σου. Άλλα οφέλη της αερόβιας άσκησης:

Αυξάνει τη ροή του αίματος και μειώνει τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου.

Βελτιώνει τη μνήμη και την ικανότητα σκέψης.

Καταπολεμά τη μείωση της λειτουργίας του εγκεφάλου με την ηλικία.

Βοηθά στην προστασία από την εμφάνιση της νόσου του Alzheimer.

Καταπολεμά την οστεοπόρωση και μειώνει τις πιθανότητες κατάγματος του ισχίου.

Βοηθά στη διαχείριση της αρθρίτιδας και διατηρεί το εύρος κίνησης των αρθρώσεων.

 

Ωφελεί το δέρμα, τους μυς και περιορίζει το βάρος

Ανεξάρτητα από το πώς επιλέγεις να ασκηθείς, το να είσαι ενεργός βοηθά στην αύξηση της κυκλοφορίας, η οποία οδηγεί σε καθαρότερο, πιο υγιές δέρμα. Όταν γυμνάζεις τους μυς σου, αυξάνεται η παροχή οξυγόνου, επιτρέποντας έτσι στους μυς να γυμνάζονται σκληρότερα. Με την πάροδο του χρόνου, η τακτική αερόβια άσκηση επιτρέπει στους μυς σου να προσαρμοστούν σε αυξημένο όγκο προπόνησης, κάνοντας τις τακτικές δραστηριότητες να φαίνονται ευκολότερες.

Όταν μάλιστα ακολουθείς κάποιο πρόγραμμα υγιεινής διατροφής, η ασφαλής απώλεια βάρους συνοδεύεται από τακτική αερόβια άσκηση. Όχι μόνο είναι λιγότερο πιθανό να εμφανιστούν ασθένειες όπως ο διαβήτης, ορισμένοι τύποι καρκίνων και καρδιακές παθήσεις, αλλά στο σώμα σου μπορεί να κυκλοφορήσει πιο εύκολα το αίμα.

Λιγότερος χρόνος καθίσματος και περισσότερη σωματική δραστηριότητα σε βοηθά επίσης να διατηρήσεις ένα υγιές βάρος καίγοντας περισσότερες θερμίδες όλη την ημέρα.

 

«Καθαρίζει» πάγκρεας, πνεύμονες και αίμα

Το πάγκρεας είναι το όργανο που βοηθά στη μετατροπή της τροφής που τρως για ενέργεια, ενώ βοηθά και στην πέψη. Εάν είσαι ενεργός βελτιώνεις τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, μειώνεις το άγχος σε αυτό το ζωτικό όργανο και μειώνεις την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Βοηθά επίσης στη βελτίωση των καλών επιπέδων χοληστερόλης ενώ μειώνει τα λίπη στο αίμα.

Οι πνεύμονές σου επηρεάζονται επίσης θετικά από τη σωματική δραστηριότητα. Η αερόβια συμβάλλει στη μείωση της συχνότητας της αναπνοής καθώς βελτιώνεται η ικανότητα άσκησης και μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της κόπωσης και δύσπνοια σε χρόνια πνευμονικά προβλήματα.