fbpx

Πως η βρόμη μπορεί να γίνει ο χειρότερος εχθρός σου στο στέγνωμα!

Πως η βρόμη μπορεί να γίνει ο χειρότερος εχθρός σου στο στέγνωμα!

Η βρώμη μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος, να στεγνώσεις και να χτίσεις έτσι ένα όμορφο μυώδες κορμί, όμως μπορεί να συμβεί ακριβώς το αντίθετο και από σύμμαχος να μετατραπεί ο χειρότερος εχθρός της προσπάθειας σου!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτοί είναι οι χυμοί που τινάζουν στον αέρα τη διατροφή σου

 

Η βρώμη περιέχει μία κατηγορία ινών που ονομάζεται βήτα-γλυκάνες. Αυτός ο τύπος ινών, σύμφωνα με έρευνες, έχει αποδειχθεί ότι ρυθμίζει τις ορμόνες της πείνας και επιβραδύνει την πέψη έτσι ώστε να νιώθεις πιο χορτάτος μετά από την κατανάλωσή της και για περισσότερη διάρκεια.  Σύμφωνα με έρευνες οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ και στη καλύτερη ρύθμιση της μεταγευματικής γλυκόζης του αίματος.

Ωστόσο σε μελέτη της Αμερικάνικης Διαιτολογικής Εταιρίας αναφέρεται ότι οι υπέρβαροι συμμετέχοντες στην έρευνα ακολούθησαν μια διατροφή με λίγες θερμίδες που περιελάμβανε δύο μερίδες βρώμη ανά ημέρα. Το αποτέλεσμα ήταν ότι δεν έχασαν περισσότερο βάρος από τους άλλους συμμετέχοντες που ακολούθησαν την ίδια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Η βρώμη από μόνη της δεν παχαίνει αλλά εάν ξεπεράσεις τον αριθμό μερίδων και θέλεις να είναι γλυκιά στη γεύση μη ρίχνεις ζάχαρη, ακόμη κι αν είναι καστανή θα μετραπεί στον χειρότερο εχθρό σου.

Αντ’ αυτού ρίξε φρέσκα φρούτα και κανέλα για να γλυκίσει. Μια χούφτα φράουλες ή ψιλοκομμένες φέτες μήλου θα προσθέσουν λίγη φυσική γλύκα και επιπλέον φυτικές ίνες για να σε κρατήσουν χορτάτο μέχρι το μεσημέρι. Επίσης απόφυγε τα πολλά αποξηραμένα φρούτα που περιέχουν περισσότερη ζάχαρη χωρίς τις απαραίτητες ίνες των φρέσκων φρούτων.

Πρόσθεσε και λίγη πρωτεΐνη: Η βρώμη περιέχει πρωτεΐνη, αλλά μόνο περίπου 5 γραμμάρια. Σε σύγκριση με τα σχεδόν 30 γραμμάρια υδατάνθρακες που λαμβάνεις από την κατανάλωσή της, θα πρέπει να πάρεις επιπλέον πρωτεΐνες, ειδικά το πρωί γιατί συμβάλει στον κορεσμό και τη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα.

Η κατανάλωση βρώμης μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος, ειδικά αν το συνδυάσεις με μια ελεγχόμενη θερμιδικά διατροφή.