fbpx

Πόσο πρέπει να αντέχεις στο σεξ; – Μάθε για να …αντέχεις!

Πόσο πρέπει να αντέχεις στο σεξ; – Μάθε για να …αντέχεις!

Οι άνθρωποι έχουμε την τάση να συγκρίνουμε, να ψάχνουμε μέτρα μέσα στα οποία θα πρέπει να λειτουργούμε προκειμένου να είμαστε «φυσιολογικοί». Ένα συνηθισμένο ζήτημα είναι και η πεποίθηση πως η ανδρική εκσπερμάτιση έχει κάποιον χρυσό κανόνα, από Χ μέχρι Ψ λεπτά. Ενδεχομένως να ήταν πολύ απλό αν μπορούσαμε να δώσουμε μια χρονική διάρκεια καθολικά σωστή, αλλά η απάντηση είναι τόσο πολυπαραγοντική όσο και η ίδια η ουσία της σεξουαλικής απόλαυσης: Η φυσιολογική διάρκεια του ανδρικού χρόνου, είναι βαθύτατα υποκειμενική.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Να πού κρύβεται η λύση του μυστηρίου του γυναικείου οργασμού

 

Ένας άντρας που εκσπερματίζει σε 5 λεπτά μπορεί να είναι εξίσου φυσιολογικός ή μη φυσιολογικός με κάποιον που εκσπερματίζει σε 20 λεπτά. Για να ορίσουμε το φυσιολογικό θα πρέπει καταρχήν να εξετάσουμε το κατά πόσον ο ίδιος το ευχαριστιέται. Αν δηλαδή ο χρόνος είναι αρκετός για να απολαύσει την σεξουαλική επαφή και αν η εκσπερμάτιση δεν συμβαίνει παρά τη θέλησή του – να μην νιώθει δηλαδή ότι δεν μπορεί να το ελέγξει. Με την ίδια λογική δεν θα πρέπει του παίρνει και τόσο χρόνο ώστε να κουράζεται ή να νιώθει ότι θέλει να φτάσει στη κορύφωση αλλά δεν μπορεί.

Εξίσου σημαντικό ρόλο στη διάγνωση μιας διαταραχής της εκσπερμάτισης κατέχει και η ικανοποίηση της συντρόφου. Αν δηλαδή ένας άνδρας εκσπερματίζει σε μικρό χρονικό διάστημα αλλά η σύντροφος του προλαβαίνει να κορυφώσει, είτε κλειτοριδικά είτε κολπικά, τότε όλα καλά. Από την άλλη αν εκείνος «παίρνει το χρόνο του» αλλά εκείνη δεν κουράζεται, δεν νιώθει δυσφορία ή πόνο και γενικά το απολαμβάνει και πάλι δεν τίθεται θέμα ανησυχίας.

Το τρίτο σημαντικό κομμάτι που πρέπει να εξεταστεί είναι κατά πόσο μια προβληματική κατάσταση συμβαίνει συνέχεια ή αν τυχαίνει κάποιες φορές. Με άλλα λόγια ένας άνδρας μπορεί κάποια στιγμή στη ζωή του να εκσπερματίσει γρήγορα, να δυσκολευτεί να εκσπερματίσει ή να μην εκσπερματίσει καθόλου. Εάν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό καλό είναι να μην δώσουμε συνέχεια, αφού τότε κινδυνεύουμε μέσα από το δικό μας άγχος να δημιουργήσουμε μια μόνιμη κατάσταση. Ένας άνδρας όταν είναι κουρασμένος, όταν έχει προηγηθεί μια αγχωτική κατάσταση ή όταν έχει τσακωθεί με τη σύντροφό του, μπορεί να παρουσιάσει κάποια διατάραξη της εκσπερμάτισής του. Το στερεότυπο πως οι άνδρες είναι «αναίσθητοι» και πως «δεν πάει να καίγεται ο κόσμος» σεξουαλικά μπορούν και θα πρέπει να μπορούν να λειτουργήσουν ως συνήθως, είναι απλά ένα κακό στερεότυπο χωρίς καμία υπόσταση.

Αυτό που τελικά έχει αξία είναι να μπορούν και οι δύο σύντροφοι να ικανοποιηθούν μέσα από τη σεξουαλική πράξη. Τα χρονοδιαγράμματα εξυπηρετούν ακριβώς τον αντίθετο σκοπό, μας κάνουν να χάνουμε το νόημα αλλά και τον λόγο για τον οποίο κάνουμε σεξ, που δεν είναι άλλος από την απόλαυση. Πολλές φορές μπαίνουμε σε μια διαδικασία να συγκρίνουμε την δική μας σεξουαλική ζωή με των φίλων μας ή προσπαθούμε να ακολουθήσουμε συμβουλές για «ιδανικό» σεξ.

Αφήστε λοιπόν τους οδηγούς και επικεντρωθείτε στα θέλω σας. Εάν υπάρχει πράγματι κάποιο πρόβλημα στην εκσπερμάτιση (κάτι δηλαδή που να χαλάει την σεξουαλική σας ζωή, επαναλαμβάνεται συχνά, μόνιμα ή σχεδόν μόνιμα, δημιουργεί ένταση ή δυσφορία σε εσάς ή στον/στην σύντροφό σας) τότε ναι, θα πρέπει να το διερευνήσετε. Και αυτό δεν θα γίνει με πειράματα και ημίμετρα αλλά με την καθοδήγηση ειδικού σεξουαλικής υγείας.