fbpx

Έτσι θα διατηρήσεις το κίνητρο και θα ολοκληρώσεις την ιδέα που θα σου δώσει χρήμα

Έτσι θα διατηρήσεις το κίνητρο και θα ολοκληρώσεις την ιδέα που θα σου δώσει χρήμα

Μια μέρα, μια δελεαστική και φρέσκια ιδέα «χτυπά» την πόρτα σου και την καλωσορίζεις στη ζωή σου. Σύντομα, ανθίζει ένα συναρπαστικό νέο έργο στο οποίο ανυπομονείς να ξεκινήσεις να δουλεύεις.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Έτσι μπορείς να βγάλεις χρήματα από το internet χωρίς ναι είσαι influencer

 

Είσαι, λοιπόν, έτοιμος. Νιώθεις όμορφα, με κίνητρο, όρεξη και έμπνευση. Όλα πάνε καλά… τουλάχιστον, για λίγο. Κάπου, όμως στην πορεία, τα πράγματα αρχίζουν να πηγαίνουν διαφορετικά από αυτό που περίμενες.

Το κίνητρο που είχες στην αρχή έχει χαθεί και γνωρίζεις ότι χωρίς αυτό το έργο σου δεν μπορεί να επιβιώσει.

Και σταδιακά αρχίζει ένα κύμα απογοήτευσης να σε καταβάλλει. Δεν ξέρεις, τι πήγε στραβά και, ειλικρινά, είσαι αποκαρδιωμένος.

Σχεδιάζεις, ωστόσο, να μην παραμείνεις αδρανής, αλλά να ξεκινήσεις κάτι νέο. Με τον ίδιο αρχικό ενθουσιασμό, με το ίδιο κίνητρο, όμως, και πάλι, μετά από λίγο καιρό βλέπεις τα ίδια ανολοκλήρωτα αποτελέσματα.

Μην ανησυχείς, διότι αυτό συμβαίνει σε όλους. Μα, πρέπει να ξέρεις, ότι αυτοί που καταφέρνουν να συντηρήσουν το κίνητρό τους, είναι και αυτοί που στο τέλος πετυχαίνουν!

Δες τι γίνεται και χάνεις το κίνητρο:

 

Η σύγκριση

Δεν υπάρχει τίποτα που να εξαντλεί περισσότερο την ενέργειά σου από το να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους. Ειλικρινά, είναι μια απίστευτα εξαντλητική διεργασία.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους, για τους οποίου;

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι στο τέλος της ημέρας, δεν σου απομένει ενέργεια, για να επενδύσεις στα έργα και τους προσωπικούς σου στόχους.

Η σύγκριση είναι μια φυσική διαδικασία που κάνει ο ανθρώπινος εγκέφαλος εδώ και αιώνες και είναι βασικό χαρακτηριστικό του είδους μας.

Οπότε, αφού δεν μπορείς να την αποφύγεις, τουλάχιστον χρησιμοποίησέ την υπέρ σου:

Για παράδειγμα, αντί να συγκρίνεις τη ζωή σου με αυτή ενός top model και τις χλιδάτες διακοπές του ή τα πολυτελή αυτοκίνητά του, εστίασε στα θετικά παραδείγματα που μπορείς να πάρεις από κάποιο άτομο που υιοθετεί και προβάλλει καλές και ποιοτικές συνήθειες, όπως η άσκηση, η διατροφή ή ακόμα και η ανάπτυξη δεξιοτήτων που μπορεί να υστερείς, όπως η επικοινωνία.

Όλοι επηρεαζόμαστε, οπότε φρόντισε να επηρεαστείς από θετικά πρότυπα. Η αυτοκαταστροφική σύγκριση μας αποθαρρύνει, ενώ η παραγωγική σύγκριση μας ενδυναμώνει το Κίνητρο.

 

Η στασιμότητα

Το Κίνητρο απαιτεί συντήρηση: Καύσιμο – Ενίσχυση – Χρόνο.

Σαν ένα φυτό που το φροντίζεις και το περιποιείσαι κάθε μέρα. Αν δεν το φροντίσεις, θα μαραζώσει και ακριβώς το ίδιο συμβαίνει με το Κίνητρο.

«Τι μπορώ να κάνω, λοιπόν, για να διεγείρω το κίνητρό μου κάθε μέρα;» Μπορεί να αναρωτιέσαι.

Η απάντηση είναι αρκετά απλή και είναι κάτι που πιθανότατα έχεις ξαναδιαβάσει: Καταγραφή Στόχων και τοποθέτησή τους σε σημείο που το βλέπεις κάθε μέρα.

Μπορείς ακόμη να ζωγραφίσεις ή να κολλήσεις στους τοίχους του δωματίου σου φωτογραφίες των επιτευγμάτων που θες να πετύχεις.

Αυτές οι πρακτικές είναι ιδανικές για να καλλιεργήσουν το κίνητρό σου, να τροφοδοτήσουν τη φαντασία σου και να σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις κάθε δημιουργικό εμπόδιο που ενδεχομένως να προκύψει.

Να θυμάσαι ότι οι άνθρωποι είμαστε οπτικά όντα, που σημαίνει ότι κάποιες φορές αντιλαμβανόμαστε, μαθαίνουμε ή θυμόμαστε καλύτερα κάτι, όταν το βλέπουμε. Και βλέποντάς το, μπορούμε να συνεχίσουμε να προχωράμε.

 

Ανυπομονησία

Είναι καιρός να συμφιλιωθούμε με το γεγονός ότι τα καλά και αξιόλογα πράγματα χρειάζονται χρόνο και είναι επιτακτική ανάγκη να μάθουμε να καλλιεργούμε την όλο και πιο σπάνια αρετή της υπομονής.

Μερικές φορές, ειδικά όταν μόλις ξεκινάμε ένα νέο έργο είμαστε τόσο ενθουσιασμένοι και γεμάτοι ενέργεια που θέλουμε να κάνουμε τα πάντα ταυτόχρονα.

Και, ενώ είναι σημαντικό να έχουμε υψηλές προσδοκίες, τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται επικίνδυνα, όταν αρχίζουμε να θέτουμε όλους αυτούς τους μη ρεαλιστικούς στόχους.

Συχνά, καταλήγουμε σε μια οδυνηρή απογοήτευση και μάς δημιουργεί μια αίσθηση ήττας που σταδιακά αποδυναμώνει τα κίνητρά μας.

Δώσε Χρόνο στον εαυτό σου.

Σε ενδιαφέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, όχι το πιο γρήγορο!

 

Τελειομανία

Αν υπάρχει κάτι που μπορεί να «στραγγίξει» με ευκολία την ενέργειά σου, αυτό είναι η τελειομανία.

Σε επιβραδύνει, σε καθιστά αδρανή και σε επιβαρύνει με μια τεράστια ποσότητα πίεσης.

Επίσης, είναι κάτι εξαιρετικά χρονοβόρο.

Η τελειομανία επηρεάζει τα Κίνητρά μας, όπως η σύγκριση: μάς δημιουργεί μια αίσθηση κατωτερότητας και μειώνει τη διάθεσή μας να κάνουμε οτιδήποτε.

Θες ν’ απαλλαγείς από αυτό;

Σταμάτα ν’ ανησυχείς για κάθε μικροσκοπική λεπτομέρεια και προσπάθησε να εστιάσεις σε αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό.

Επικεντρώσου στην ουσία!

Σε αυτό που θα αποδώσει πραγματικά και θα κάνει τη διαφορά μακροπρόθεσμα.

Το να είσαι προσανατολισμένος στη λεπτομέρεια είναι καλό, αλλά μην το παρακάνεις.

Όταν πρόκειται για την επίτευξη των στόχων σου, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να είσαι συνεπής, όχι τέλειος.