fbpx

Έτσι θα χαρείς με ασφάλεια την οδήγηση σε χιονισμένους δρόμους

Έτσι θα χαρείς με ασφάλεια την οδήγηση σε χιονισμένους δρόμους

Επειδή εμείς εδώ στην Ελλάδα δεν είμαστε εξοικειωμένοι στην οδήγηση σε χιονισμένους δρόμους για αυτό πρέπει να έχουμε την προσοχή μας περισσότερο τεταμένη τις μέρες του χιονιά.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Δες πως μπορεί το χρήσιμο GPS να γίνει επικίνδυνο

 

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να οδηγούμε φοβισμένα κάτι που είναι επικίνδυνο τόσο για τον εαυτό μας, όσο και για τους άλλους.

Πρώτο και βασικό είναι ότι δεν επιτρέπεται, να ξεκινάμε χωρίς να έχουμε πλήρη ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις. Αυτό σημαίνει, ότι θα έχουμε απομακρύνει προηγουμένως τα χιόνια και θα έχουμε ξύσει με ειδική ξύστρα τους πάγους από όλες τις γυάλινες επιφάνειες του αυτοκινήτου, αλλά και από τους υαλοκαθαριστήρες, ώστε να σαρώνουν αποτελεσματικά το παρμπρίζ.

Δες τα υπόλοιπα για μια ασφαλή οδήγηση στους χιονισμένους δρόμους:

 

Χάιδευε μην παλεύεις

Οι χειρισμοί του αυτοκινήτου στο χιόνι πρέπει να είναι αποφασιστικοί αλλά όχι νευρικοί. Χάιδευε λοιπόν τα πετάλ και έχει ήρεμο τιμόνι για να αποφύγεις να χάσεις τον έλεγχο του αυτοκινήτου!

 

 

Το φρενάρισμα είναι …μικρό

Πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι η απόδοση του φρεναρίσματος στο χιόνι και τον πάγο μπορεί να είναι και 10 φορές πιο αργή, μιάς και τα συμβατικά ελαστικά δεν έχουν καθόλου πρόσφυση.

 

Προσοχή στις κατηφόρες

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στους κατηφορικούς δρόμους, όπου μειώνουμε αισθητά την ταχύτητα και επιλέγουμε μία χαμηλή σχέση, ακόμη και πρώτη, αν υπάρχει έντονη κλίση. Φροντίζουμε να διατηρούμε την ίδια σχέση σε όλη τη διάρκεια της κατάβασης, αποφεύγοντας να αλλάξουμε ταχύτητα, γιατί μπορεί να γλιστρήσει το όχημα.

 

Δώσε στροφές

Δούλευε με τον κινητήρα «σφιχτό» με απλά λόγια έχε όσο το δυνατόν υψηλότερη σχέση στο κιβώτιο διατηρώντας έτσι τις στροφές του κινητήρα χαμηλά, για να μην είναι απότομος ο χειρισμός  του γκαζιού. Επιταχύνοντας, αλλάζουμε ταχύτητα ομαλά και έγκαιρα, για να αποφύγουμε σπινάρισμα των τροχών, ειδικά σε ανηφόρες με προσθιοκίνητο αυτοκίνητο. Επιβραδύνοντας, κατεβάζουμε ταχύτητα, πάλι ομαλά και όσο αργότερα μπορούμε για να αποφύγουμε τυχόν μπλοκάρισμα, έστω και στιγμιαίο.

 

Η νύχτα κρύβει παγίδες

Την ημέρα έχεις καλύτερη ορατότητα και προλαβαίνεις να αντιδράσεις έγκαιρα. Αντίθετα τη νύχτα πέφτουν οι θερμοκρασίες και μπορεί να πιάσει ευκολότερα το οδόστρωμα πάγο, ο οποίος δεν είναι ορατός στον οδηγό, οπότε απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη προσοχή και αυτοσυγκράτηση με το γκάζι και τις απότομες κινήσεις.

 

 

Μη το παίξεις μάγκας χωρίς αλυσίδες

Μπορεί να νομίζεις ότι θα τα καταφέρεις χωρίς αλυσίδες. Ο ένας λόγος είναι ότι οδηγούσες σε απάτητο χιόνι και ήταν πιο εύκολο. Ο άλλος ότι όταν ξεκίνησες το χιόνι ήταν λιγότερο… Όπως και να έχει μην τον παίξεις μάγκας ότι θα οδηγήσεις χωρίς αλυσίδες, αφού όπως και να έχει είτε η χιονόπτωση θα ενταθεί, είτε θα βρεις δύσκολους δρόμους μπροστά σου, ανηφόρες, κατηφόρες ή κίνηση. Βάλε αλυσίδες και σκέψου ότι είναι σωφροσύνη και μαγκιά να τις χρησιμοποιείς.