fbpx

15 super διατροφικές επιλογές για τη Μεγάλη Εβδομάδα

15 super διατροφικές επιλογές για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Τη Μεγάλη Εβδομάδα μπορεί να νηστεύεις μπορεί και όχι όμως είναι μια κατάλληλη ευκαιρία να δοκιμάσεις ένα διαφορετικό διατροφολόγιο που θα σε αποτοξινώσει από τρόφιμα ζωικής προέλευσης και κάποιες μέρες και από το λάδι χωρίς να σε ρίξει.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 9 tips για να μη τη «πατήσεις» με τα αυγά του Πάσχα!

 

Δες τις 15 διατροφικές επιλογές:

Γενικά προτίμησε:

 

  1. Ψωμί ολικής ή σικάλεως με ταχίνι ή χαλβά και τσάι

Επιλογή πλούσια ενεργειακά αλλά και σε ασβέστιο,  φώσφορο, σίδηρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, πολυακόρεστων λιπαρών και φυτικών ινών.

 

  1. Φυσικός χυμός φρούτων με μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης ή κάποιο σπιτικό νηστίσιμο κουλουράκι.

Διατροφικά χαρακτηριστικά της επιλογής αυτής η ενέργεια οι βιταμίνες που παρέχει και ποικίλουν ανάλογα με τα φρούτα επιλογής και οι φυτικές ίνες.

 

  1. Φυσικός χυμός φρούτων ή τσάι συνδυασμένα με φρυγανιές ή ψωμί (σικάλεως/ολικής) με μέλι ή μαρμελάδα και μαργαρίνη

Διατροφικά χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά της δεύτερης επιλογής (ενέργεια βιταμίνες και φυτικές ίνες).

 

Σνάκ

  1. Φρέσκα φρούτα ή το χυμό
  2. Ξηρά φρούτα.
  3. Ξηρά φρούτα συνδυασμένα με ξηρούς καρπούς.
  4. Μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης παστέλι ή χαλβά  προς ικανοποίηση και της επιθυμίας για γλυκό.

 

Κύρια γεύματα

  1. Μακαρονάδα με θαλασσινά συνοδευμένη πάντα με σαλάτα. Γεύμα πλούσιο σε ενέργεια θρεπτικά συστατικά και ισορροπημένο ως προς τη σύστασή του σε μακροθρεπτικά συστατικά και εκπροσώπους και από τις 4 βασικές ομάδες τροφίμων (αμυλούχα, πρωτεϊνούχα, λίπη και λαχανικά).
  2. Ποικιλία από ψητά λαχανικά με ταραμοσαλάτα και ψωμί ολικής ή σικάλεως.
  3. Σπιτική χορτόπιτα με «χειροποίητο» φύλλο. Εκμεταλλευτείτε τα χόρτα της εποχής βρείτε μια συνταγή που να σας ταιριάζει και πειραματιστείτε στην κουζίνα στοχεύοντας σε ένα αποτέλεσμα που να σας αποζημιώσει τόσο γευστικά όσο και σε ενεργειακή και θρεπτική αξία. Συνδυάστε την πίτα σας με μια πολύχρωμη σαλάτα και ελιές ή ταραμά και ενισχύστε τη θρεπτική αξία των γευμάτων σας.
  4. Όσπρια όπως φασόλια, φακές, ρεβίθια που μπορούν να παρασκευαστούν μαγειρικά με ή χωρίς λάδι. Συνδύασε τα με ψωμί ή ρύζι ελιές ή ταραμά και σαλάτα. Και να θυμάστε όταν συνδυάζετε τα όσπρια με κάποια πηγή αμύλου π.χ. ψωμί η ρύζι παίρνετε από το γεύμα σας πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.
  5. Λαδερό φαγητό όπως μπριάμ, φασολάκια, αγκινάρες κ.ά. ή γεμιστά τόσο για κύριο όσο και για δευτερεύον γεύμα. Συνδύασε το με ψωμί ολικής ή σικάλεως. Επιλογή επαρκής σε ενέργεια και περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, που ποικίλλει ανάλογα με τα χρώματα των λαχανικών που θα χρησιμοποιήσετε.
  6. Θαλασσινό μαγειρευτό όπως σουπιές με σπανάκι ή καλαμάρι με κόκκινη σάλτσα και λαχανικά ή χταπόδι κρασάτο με μαϊντανό και συνοδεύστε το με πατάτα ή ψωμί ή ψητά θαλασσινά και λαχανικά με ψωμί αν απέχετε από το λάδι. Γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνη χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος αλλά και επαρκές σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά.
  7. Αραβική πίτα με σαλάτα και ταχίνι ή ένα κρύο σάντουιτς με ψητά λαχανικά και σος μουστάρδας και μελιού.
  8. Ντοματόσουπα με ή χωρίς λάδι, εμπλουτισμένη με λαχανικά της εποχής και ρύζι ή πατάτα σε συνδυασμό με ψωμί ή παξιμάδι (στις κατάλληλες ποσότητες) για περισσότερη ενέργεια. Μια επιλογή θρεπτική αλλά και φιλική για το πεπτικό που θα το προετοιμάσει για την ομαλή εισαγωγή των μη αρτύσιμων τροφίμων που θα ακολουθήσει τις επόμενες ώρες. Η εισαγωγή αυτή καλό θα είναι να γίνει σταδιακά και με μέτρο προς αποφυγήν δυσάρεστων «αντιδράσεων» από το πεπτικό.