fbpx

Έτσι δεν θα χαλάσεις το σώμα σου μένοντας υποχρεωτικά σπίτι

Έτσι δεν θα χαλάσεις το σώμα σου μένοντας υποχρεωτικά σπίτι

Lockdown επιπέδου «γκρι» και οι άσκοπες μετακινήσεις απαγορεύονται, επομένως μένεις σπίτι πολλές ώρες της ημέρας ίσως και όλη την ημέρα.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Κλειστά γυμναστήρια λόγω lockdown: Έτσι μπορείς να συνεχίσεις την προπόνηση σου!

 

Ο  κίνδυνος που ελλοχεύει είναι να καταστρέψεις ότι έχεις χτίσει στο σώμα σου μέσα σε ελάχιστες μέρες που κανονικά δεν θα έπρεπε. Όμως η παραμονή στο σπίτι έχει πολλές διατροφικές προκλήσεις που πραγματικά μπορούν να χαλάσουν το σώμα σου σε αυτό το μικρό χρονικά διάστημα.

Ο εγκλεισμός θέλει προσοχή υπάρχει κίνδυνος να φορτωθούμε κιλά που δεν χρειαζόμαστε, καθώς το φαγητό αποτελεί συντροφιά και διέξοδο για πολλούς από εμάς. Πώς θα γλυτώσουμε από αυτά τα έξτρα κιλά;

 

Διαχώρισε τη σωματική και τη ψυχολογική πείνα

Προσπαθούμε να διαχωρίσουμε την σωματική από την ψυχολογική πείνα. Χρειάζεται ανάλυση σε ότι αφορά τους λόγους που έχουμε ψυχολογική πείνα, αλλά η πρακτική συμβουλή που δίνουμε είναι το εξής: όταν γουργουρίζει η κοιλιά μας είναι σωματική πείνα και συνήθως αυξάνεται σταδιακά και μόλις φάμε τις πρώτες μπουκιές σταματά το γουργουρητό στο στομάχι. Η ψυχολογική πείνα εμφανίζεται ξαφνικά και συνήθως αναζητούμε «βρώμικο» φαγητό και λιχουδιές είτε γλυκά είτε πολύ λιπαρά φαγητά. Την επόμενη φορά που θέλεις να τσιμπήσεις κάτι κάνε την εξής ερώτηση στον εαυτό σου «γουργουρίζει η κοιλιά σου;» αν απαντήσεις «ναι» τότε είναι σωματική πείνα, αν απαντήσεις όχι τότε είναι ψυχολογική.

 

Βάλε διατροφικό πλάνο της βδομάδας

Οργάνωσε τη διατροφή της εβδομάδας και μην περιμένεις τελευταία στιγμή. Ένα διατροφικό πλάνο αυτή την περίοδο θα σε βοηθήσει για 2 λόγους:

α. δεν θα ψάχνεις κάθε μέρα τι να μαγειρέψεις και έτσι θα αποφύγεις το άσκοπο τσιμπολόγημα.

β. δεν θα σπαταλήσεις χρήματα σε υλικά που ίσως δεν χρησιμοποιήσεις (οπότε δεν θα πάνε χαμένα υλικά).

 

Κόψε τη πείνα με υγιεινά σνακ

Έχε έτοιμα και υγιεινά σνακ για τις δύσκολες ώρες. Μπορείς να έχεις σε ταπεράκι στο ψυγείο έτοιμα κομμένα λαχανικά (καρότα, αγγουράκια, πιπεριές, κλωναράκια σέλερι) τα οποία θα σε τροφοδοτήσουν με βιταμίνες και θα σου δώσουν αίσθημα κορεσμού λόγο των φυτικών ινών. Μπορείς να βράσεις μερικά αυγά ή να έχεις γιαούρτια ή κάποιο υγιεινό γλυκάκι όπως ζελέ φρούτων ή κρέμα ή ρυζόγαλο (χωρίς πολύ ζάχαρη) ή 1 μικρό μπολάκι σπιτικό ποπ κορν με ελαιόλαδο το οποίο θα το τσιμπολογάς αργά και θα τρως 1-1 τα κομμάτια. Τα σνακ τα καταναλώνουμε ενδιάμεσα στα κυρίως γεύματα και δεν ξεπερνάμε τα 3 σνακ την ημέρα.

 

Τρώγε σταθερές ώρες τα γεύματα

Έχε σταθερό ωράριο στα γεύματα σου. Το βιολογικό μας ρολόι λειτουργεί καλύτερα όταν έχουμε μια ρουτίνα, είναι σαν να εκπαιδεύουμε το σώμα και τον εγκέφαλο μας τι ώρα πρέπει να φάει.

 

Γράφε τι τρως

Σημείωνε τι τρως! Αν δεν θέλεις να γράφεις τα γεύματα μπορείς να τα καταγράφεις στο κινητό σου, έτσι θα έχεις συνολική εικόνα των γευμάτων σου. Πολλές φορές ξεχνάμε τι τρώμε και αυτό μας κάνει να νιώθουμε χαλαρά και να σκεφτόμαστε πως έχουμε το περιθώριο να τσιμπήσουμε κι άλλο λίγο φαγητό. Όταν θα δεις όλα όσα έχεις καταναλώσει μέσα στη μέρα τότε πίστεψε με δεν θα τσιμπήσεις περισσότερο.

 

Βάλε λαχανικά σε κάθε γεύμα

Τα λαχανικά είναι εργαλείο υγείας. Σε μεγάλο όγκο φαγητού μας δίνουν λίγες θερμίδες και αυτό έχει σαν όφελος το εξής: τρώμε πολύ και έχουμε αίσθημα κορεσμού λόγο των φυτικών ινών χωρίς να έχουμε φάει πολλές θερμίδες. Να αναφέρουμε φυσικά ότι βοηθούν στη δυσκοιλιότητα και να θυμίσω ότι δεν περιχύνουμε με μεγάλη ποσότητα λαδιού ή σoς.

 

Με  τις συμβουλές της Γεωργίας Ζιώγου, ΜSc Διαιτολόγος-Διατροφολόγος